Hoppa till innehållet
Sverige hotar världsfyran men faller på målsnöret
Sverige hotar världsfyran men faller på målsnöret
28 november 2021

Sverige hotar världsfyran men faller på målsnöret

Det krävdes en sensationell kväll från Klemen Prepelic för att Slovenien skulle kunna nöta ner Sverige. Fyra dagar efter en ljuv vinst över Finland i Avicii Arena levererade Sverige ytterligare en stormatch i VM-kvalet, men den här kvällen räckte det inte hela vägen.

Om Finlands skytte var iskallt på torsdagskvällen var det precis tvärtom för Slovenien på söndagen. Slovenerna sänkte 14 av sina 30 trepoängsförsök och 28 av sina 33 straffar. Framförallt fick Slovenien rätt utdelning vid exakt rätt tillfällen i matchen. I en tät fjärde period, där det oftast inte skiljde mer än 5 poäng, lyckades Slovenien vid tre tillfällen dra på sig fouls på trepoängsskott.

Klemen Prepelic var den som klev fram när han skulle göra det. Under en sträcka i mitten av fjärde perioden stod han för 12 raka poäng när Slovenien till slut lyckades såga av Sverige.

– Jag tycker vi gjorde ett hyfsat bra jobb som ett lag, säger Tobias Borg. Jag är stolt över hur vi höll ihop tillsammans genom hela matchen.

Sverige har god anledning att känna stolthet. Förlusten till trots får en fempoängsförlust mot världsfyran i ett VM-kval — på bortaplan — räknas till en av de finaste insatserna av ett svenskt herrlandslag i modern tid. Försvaret nådde upp till samma höga nivå som i torsdags mot Finland och offensiven var tillräckligt mångsidig för att hänga med ett Slovenien som stänkte skott från höger och vänster.

Olycklig kväll för Viktor Gaddefors

Det var de väntade svenska namnen som levererade: Ludvig Håkanson (21 poäng, 14 assist), Christopher Czerapowicz (19 poäng, 11 returer), Tobias Borg och Simon Birgander (16 poäng vardera). Vad som hade behövts i en sån här match var mer än tio minuters speltid från Viktor Gaddefors. Tack vare en osportslig foul i första perioden och en teknisk foul i den tredje blev Gaddefors diskvalificerad från matchen, som han lämnade med 5 poäng.

När Sverige redan fattades Melwin Pantzar och Denzel Anderson, på grund av sjukdom, fanns det inte tillräckligt med krut för den svenska coachstaben för att kunna skaka om VM-kvalet på riktigt. Men ett varningsskott har avfyrats och inget lag kan längre räkna med att promenera över Sverige. Den här upplagan av svenska landslaget menar allvar.

Sverige tvåa i gruppen

När första kvalfönstret är avklarat och alla lag har spelat två matcher ligger Sverige på andra plats i grupp C, och hade därmed kvalificerat sig för nästa omgång ifall kvalet hade avslutats idag. Så är det dock inte utan det ska spelas ytterligare två fönster, ett i februari och ett till sommaren, där biljetterna till slut ska delas ut.

Nästa match ser ut att bli den viktigaste för Sverige. Den 25 februari åker Sverige till Kroatien för att möta ett lag som desperat letar efter sin första vinst. Kroatien lämnar det första kvalfönstret med två förluster, en mot Slovenien och en mot Finland, och ligger just nu sist i gruppen. Om Sverige kan slå dem på sin hemmaplan blir det en oerhörd press för kroaterna att komma ikapp och undvika sistaplatsen.

Slovenien - Sverige, 94 - 89 (17-24, 25-20, 25-19, 27-26)
Poäng, Sverige: Ludvig Håkanson 21, Christopher Czerapowicz 19, Tobias Borg 16, Simon Birgander 16, Alexander Lindqvist 6, Viktor Gaddefors 5, Nicholas Spires 4, Johan Löfberg 2.

Text: Johannes Grufstedt

3x3-landslagen tillbaka för EM-kval
3x3-landslagen tillbaka för EM-kval
25 jun 2021

Det är inte bara damlandslaget som spelar viktiga matcher under...

Elin Gustavssons historiska milstolpe
Elin Gustavssons historiska milstolpe
17 nov 2020

I och med sin debut i damlandslagets vinst mot Israel i lördag är nu Elin...

Vi söker fler landslagsledare!
Vi söker fler landslagsledare!
20 sep 2019

Vill du vara vara en del av Basketlandslagen? Vi vill nu ge möjligheten för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago