Hoppa till innehållet
Svensk smakstart i EM-kvalet
Svensk smakstart i EM-kvalet
14 november 2019

Svensk smakstart i EM-kvalet

Sverige klarade favorittrycket och levererade en vinst i första gruppspelsmatchen i kvalet till EuroBasket 2021. Svenskorna dominerade alla statistikkategorierna och nya förbundskaptenen Marco Crespi fick en vinst i sin första svenska landskamp.

Det fanns inga som helst tendenser till att Sverige skulle ta det lugnt eller spela på en lägre växel. Öppningsmatchen i kvalet till EuroBasket 2021, och debuten för nye svenska förbundskaptenen Marco Crespi, blev den utskåpning som förväntades.

– Jag är nöjd, säger coach Crespi efter match. Vinstmarginalen blev stor och vi spelade bra.

Coach Crespi matchade effektivt åtta spelare spelare i första halvlek, som de blågula vann med 38-18. Sverige var det betydligt bättre laget och vann samtliga fyra perioder, tog 23 fler returer än Israel och hade bättre procentuell utdelning på alla varianter av skott.

Regan Magarity gjorde bara sex poäng men markerade ändå att hon är en av nyckelbitarna i denna uppsättningen av det svenska landslagen. Hennes 13 returer, 3 steals och generella aktivitet på planen satte tonen för matchen, och det faktum att coach Crespi spelade henne i 19 av 20 möjliga minuter i första halvlek är ett kvitto på vad han tycker om den 23-åriga talangen. Hennes första insats var en steal som hon tog hela vägen till Israels korg för en layup och ett bonuskast, bara 40 sekunder in i matchen. Efter det låg kunde Sverige hålla Israel i backspegeln under 40 minuter.

Den enda svackan kom i början av andra perioden, när Israel kastade fram ett zonförsvar, som tillfälligt saktade ner den svenska offensiven.

– Vi var förberedda på att de skulle spela zon men jag tyckte att vi valde rätt skott och samarbetade bra, säger coach Crespi.

Nästa utmaning blir på söndag mot Montenegro, som förväntas bli en mycket tuffare match än den som spelades på torsdagskvällen. Montenegro ligger två platser framför Sverige på FIBA:s världsranking, men svenskorna har en färsk vinst i minnet från i somras och EuroBasket 2019, där Montenegro besegrades med 67-51 i gruppspelet.

Den här gången spelas matchen dessutom på hemmaplan, på Malmö Isstadion, i en match som ser ut att bli en präktig publikfest. Matchen sänds på SVTPlay och sändningen startar kl 14:50.

Israel – Sverige, 40-77 (8-23, 12-15, 15-19, 7-20)
Poäng, Sverige: Louice Halvarsson 15, Elin Eldebrink 14, Frida Eldebrink 12, Amanda Zahui 10, Kalis Loyd 10, Regan Magarity 6, Farhiya Abdi 6, Ellen Nyström 2, Binta Drammeh 2.

Sveriges motstånd i OS-kvalet
Sveriges motstånd i OS-kvalet
27 nov 2019

Sveriges motståndare i OS-kvalet blir Kanada, Belgien och Japan och gruppen...

Allt inför OS-kvallottningen
Allt inför OS-kvallottningen
26 nov 2019

När damlandslaget för tredje gången någonsin ska delta i ett OS-kval är...

Sverige fyra i EM-kval power ranking
Sverige fyra i EM-kval power ranking
20 nov 2019

Sverige seglar upp på fjärde plats i FIBA:s inofficiella power ranking för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago