Hoppa till innehållet
Marcus Eriksson flyger mot guld
Marcus Eriksson flyger mot guld
27 juni 2020

Marcus Eriksson flyger mot guld

ALBA Berlin har kopplat ett järngrepp om den tyska mästerskapstiteln. Igår besegrade albatrosserna Ludwigsburg med hela 88-65. Nu har man råd att förlora den andra finalmatchen med 22 poäng och ändå knipa guldet.

När Marcus Eriksson i mitten av maj kallades tillbaka till Berlin från semestern i Uppsala var det inte bara glädje. Två veckors karantän i lägenheten på Invalidenstrasse skulle följas av träningar och eventuellt ett slutspel i München. Nu, en dryg månad senare, står han bara en match ifrån att vinna sin första nationella titel på seniornivå någonsin. - Vi vann kanske spanska ligan med Barcelona när jag tränade med A-laget men det här skulle vara den första riktiga titeln, säger Marcus när vi får tag på honom  

ALBA Berlin har gått fram som en ångvält i den speciella säsongsavslutningen i München. Och som de har gjort det. Coach Aito Reneses lag snittar överlägset mest poäng av alla lag och är hittills obesegrade. I gruppspelet vann ALBA mot Ludwigsburg, Bamberg, Rasta Vechta och Fraport Skyliners. I kvartsfinalerna krossades Göttingen och i semifinalerna blåste man Oldenburg av banan. - Vi tjänar på att många har spelat ihop länge, det är egentligen bara jag som är ny som spelar nu. Ty Cavanaugh och Makai Mason var också nya för i år men Mason har inte återanslutit efter uppehållet och Cavanaugh har stått över mycket.

- Vi har nio utlänningar och bara sex utlänningar får spela per match, säger Marcus  

I den första finalmatchen pulvriserades Ludwigsburg totalt och Marcus Eriksson var en av de viktigaste pjäserna. 12 poäng, 6 returer, 2 assist och 2 steals på 27 minuter i en finalmatch skvallrar om hans stabilitet. Han har hittills satt 2,9 trepoängare per match och skjuter över 52% i procent.

- Det är riktigt kul att spela nu, jag tror det hjälper att vi är så djupa. Det är flera matcher i turneringen jag har vilat hela andra halvlek och då kan vi hålla hög intensitet hela matchen. De andra lagen går runt på färre spelare och det blir jobbigt för dem, fortsätter Marcus.

Marcus är inte den ende nordiske hjälten, den ett år yngre islänningen Martin Hermansson gjorde 14 poäng och 6 assist och stod tillsammans med den fd NBA-guarden Peyton Siva för stabiliteten på bakplanen.

Det var 10 år sedan ett annat lag än Brose Bamberg eller Bayern München vann den tyska ligan. Vi håller tummarna för att det blir Marcus Erikssons ALBA Berlin som bryter den trenden imorgon kl 15. Allt som behövs är att förlora med mindre än 23 poäng.

 - Spelar vi normalt är det nog ganska lugnt, avslutar Marcus lugnt med en stämma full av självförtroende.

 

Final 1 easyCredit BBL

ALBA Berlin - Ludwigsburg 88-65

Poäng ALBA Berlin: Hermannsson 14, Giedraitis 14, Giffey 12, Eriksson 12, Siva 10, Sikma 10, Ogbe 2, Thiemann 2.

 

Kuriosa 1: För Ludwigsburg spelar Teyvon Meyers som förra säsongen spelade för Jämtland i SBL. Han startade som shooting guard och gjorde 7 poäng.

Kuriosa 2: Ludwigsburg spelar med många väldigt unga spelare. 16-årige Jacob Patrick (född 2003) gjorde 8 poäng på 12 minuter, 18-årige Lukas Herzog (född 2001) gjorde 8 poäng på 11 minuter och 18-årige Ariel Hukporti (född 2001) gjorde 8 poäng på 13 minuter. För ALBA Berlin spelade 19-årige point guarden Jonas Mattisseck 8 minuter.


Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.

Fält markerade med * är obligatoriska fält.

EM-kvalmatcher i bubbla även för damlandslaget
EM-kvalmatcher i "bubbla" även för damlandslaget
25 sep 2020

Det svenska damlandslaget i basket kommer att spela sina återstående...

adidas ny samarbetspartner för SBBF & Sweden Basketball
adidas ny samarbetspartner för SBBF & Sweden Basketball
14 sep 2020

Idag presenterar adidas och Svenska Basketbollförbundet ett nytt samarbete....

Anna Barthold avslutar sin spelarkarriär
Anna Barthold avslutar sin spelarkarriär
15 jul 2020

Idag meddelar Anna Barthold, en av de största basketspelarna i Svensk Baskets...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago