Hoppa till innehållet
Nederländerna vinner rysare
Nederländerna vinner rysare
27 november 2020

Nederländerna vinner rysare

En stark svensk start ledde till halvtidsledning och hopp om vinst. Den svaga tredje perioden, där Sverige endast fick ihop 12 poäng, grusade de förhoppningarna. Nederländerna lämnar Istanbul i överläge, men returmötet i februari kan ske på svensk mark.

Sverige gjorde tillräckligt med poäng för att vinna (76), när de vann de två första perioderna och spelade lika i den fjärde, men en offensiv svacka i matchens tredje period var tillräckligt för att Nederländerna skulle dra längsta strået i första ronden. Som väntat var det Nederländernas guards, främst Franke och Kloof, som producerade offensivt. I första halvan av matchen hade de dock inte mycket att hämta, när Tobias Borg och Thomas Massamba spelade storartat försvar.

Även offensivt såg Sverige pigga ut, och de gånger som skotten inte gick ner på första försöket fick Sverige anfallsreturer som gav dem fler chanser. Ledningen i halvtid var fyra poäng, men borde kanske varit större.

– Vi började bra, fick bra bollrörelse och attackerade korgen, säger Christopher Czerapowicz. Om vi hade satt några av de enkla lägena vi fick i första halvlek hade matchen sett helt annorlunda ut.

Nederländerna tog för sig mer efter halvtid, började brottas under korgarna och spelade med en högre intensitet. Det var inte helt oväntat att holländarna fick en trög start då den inhemska ligan, där många av landslagsspelarna är aktiva, har varit pausad under hösten och för många i laget var detta deras första matchen på många veckor.

Nederländerna vinner matchen från strafflinjen

Det som nederländerna saknade i första halvan kompenserades av Charlon Kloofs och Yannick Frankes rutin. Särskilt Franke visade en spektakulär förmåga att dra fouls på svenskarna, vilket när matchen var slut visade sig genom att de orange sköt 13 fler frikast än Sverige.

– 27-14, säger Christopher Czerapowicz. Det betyder kanske att de spelade mer aggressivt än vi gjorde?

Det blev mer rafflande i slutet än vad det kanske borde varit. Nederländerna hade en till synes trygg 7-poängsledning när det återstod 40 sekunder av matchen. Men efter två straffar från Nicholas Spires lyckades Czerapowich (eller “Czera-POW-icz”, som den engelske kommentatorn på FIBA:s sändning uttryckte det) stjäla bollen och lägga i ytterligare två poäng. Sverige foular snabbt, Kloof sätter ett av två straffkast och i det följande anfallet, med bara tre sekunder kvar sätter Tobias Borg en trepoängare som hyvlar underläget till en endaste poäng.

På nytt måste Sverige foula, men Czerapowicz blir blåst för en osportslig foul när han försöker stoppa klockan. Charlon Kloof sätter en av två igen, men med så lite tid kvar på matchklockan, och inga timeouts kvar, väljer Sverige att sluta foula och istället svälja en tvåpoängsförlust.

Returmöte den 20 februari

Rond två är schemalagd till det tredje och avslutande kvalfönstret i februari 2021. Planen är att det då ska vara en hemmamatch för Sverige, men nuförtiden är det svårt att spika några planer alls.

Långt innan dess, redan nu på söndag kl 18:00, ska Sverige spela igen. Då är motståndet Kroatien, som ikväll spelar mot Turkiet.

Nederländerna - Sverige, 78 - 76 (15-18, 23-24, 18-12, 22-22)
Poäng, Sverige: Christopher Czerapowicz 21, Johan Löfberg 16, Tobias Borg 13, Nicholas Spires 10, Melwin Pantzar 7, Alexander Lindqvist 5, Denzel Andersson 2, Adam Ramstedt 2.

Tung förlust tillsammans med känslofyllda avsked
Tung förlust tillsammans med känslofyllda avsked
26 jun 2021

Bosnien och Hercegovina vinner placeringsmatchen och kniper platsen till...

Motståndaren: Bosnien och Herzegovina
Motståndaren: Bosnien och Herzegovina
25 jun 2021

FIBA världsranking: 34Placering i EuroBasket 2019: -Facit i kvalet till...

Skotten saknas när Sverige faller
Skotten saknas när Sverige faller
23 jun 2021

Belarus är i semifinal och Sveriges framfart i EuroBasket 2021 har tagit...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago