Hoppa till innehållet
Tapper insats av Sverige räcker inte mot Kroatien
Tapper insats av Sverige räcker inte mot Kroatien
29 november 2020

Tapper insats av Sverige räcker inte mot Kroatien

Sverige bjöd på mer motstånd än vad som kunde förväntas av dem. Kroatien, som dominerat grupp D, var tvungna att plocka fram ett ordentligt sänk från trepoängslinjen för att stävja ett hårt kämpande svenskt landslag. 

Slående ur underläge var svenskarna tvungna att gräva lite i verktygslådan. Där hittade den en zon, som de startade matchen med. Försvaret gav effekt och ställde kroaterna på sina hälar i inledningen av matchen. Miro Bilan, Kroatiens center som öste in 30 poäng mot Turkiet i fredags, fick inget utrymme att arbeta under korgarna och det kroatiska anfallet såg ut att halta. 

Vid ställningen 14-11 till Sverige var det också Kroatien som tog matchens första timeout. Det hjälpte, kanske i deras försvar mer än något annat, och Kroatien lyckades avsluta perioden starkt och rycka till ledning, 22-16. 

– Vi startade matchen med rätt attityd och inställning, säger svenske Förbundskaptenen Hugo Lopez. 

Glödhett trepoängsskytte

Om zonen ställde till med problem för Kroatiens spelare under korgen gav det desto mer utrymme till deras skyttar på vingen. Störste förmånstagaren var Pavle Marcinkovic, som sänkte fem trepoängare på sex försök och var poängbäst i Kroatien med 20 poäng. 

Kroaterna fortsatte att dryga ut ledningen under den andra perioden och gick in i halvtidsvilan med ett försprång på 17 poäng. Det var också det avståndet som skulle skilja lagen åt matchen genom. Sverige gjorde ansatser till att knapra in, men varje försök stoppades prompt, oftast med en tidsenlig trepoängare från Marcinkovic eller Filip Kruslin. Blågult vinner andra halvlek med två poäng, men det räckte inte hela vägen.

– Den här matchen visar oss vilken nivå vi behöver höja oss till, säger coach Lopez. Men jag tycker att vi är riktigt nära. 

När så många tongivande svenska spelare inte kunde ställa upp i det här kvalfönstret var det aldrig meningen att Sverige skulle kunna slå Kroatien. Istället blev det en möjlighet för nya ansikten att visa upp sig. Det stora utropstecknet på söndagskvällen var Denzel Andersson, som var matchbäst med 22 poäng och 8 returer. Även Adam Ramstedt (14 poäng) visade att han kan leverera på högsta nivå. 

– Vi lämnar Istanbul med två förluster men jag tar det positiva med mig, säger coach Lopez. Vi fick in nya spelare i laget och vi behövde den här erfarenheten. 

Ställningen i grupp D

Turkiet slog Nederländerna med 2 poäng tidigare på söndagseftermiddagen, vilket var deras första vinst i det här kvalet. Kroatien, med fyra vinster i bagaget, kan endast bli omsprungna av Nederländerna och har därmed kvitterat sin biljett till EuroBasket 2022. Som väntat kommer det sista kvalfönstret i februari 2021 att avgöra hur Sverige, Nederländerna och Turkiet placerar sig. 

Sverige har fortfarande ödet i sina egna händer. Två vinster garanterar avancemang; En vinst i någon av matcherna kan räcka, beroende på hur övriga resultat faller. 

Sverige - Kroatien, 72 - 87 (16-22, 15-26, 22-20, 19-19)
Poäng, Sverige:
Denzel Andersson 22, Adam Ramstedt 14, Christopher Czerapowicz 14, Johan Löfberg 7, Alexander Lindqvist 5, Thomas Massamba 4, Tobias Borg 2, Nathan Dawit 2, Melwin Pantzar 1, Tim Schüberg 1. Damlandslagets bruttotrupp inför Basket-EM uttagen
Damlandslagets bruttotrupp inför Basket-EM uttagen
7 apr 2021

Förbundskapten Marco Crespi har tagit ut de 24 spelare som ingår i...

Då spelar damlandslaget i EM
Då spelar damlandslaget i EM
6 apr 2021

Matchtiderna för Sverige i sommarens EM är satta. Sverige inleder mot...

Sveriges EM-grupp klar
Sveriges EM-grupp klar
8 mar 2021

Sverige hamnade i samma grupp som hemmafavoriterna Spanien och kommer att...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago