Hoppa till innehållet
Sverige avslutar med flaggan i topp
Sverige avslutar med flaggan i topp
22 februari 2021

Sverige avslutar med flaggan i topp

Sverige avslutar kvalet till EuroBasket 2022 med en vinst, även om den känns tom. Trots att Sverige inbördes är bättre än Nederländerna, och bara en poäng sämre än Turkiet, är det blågult som drar det korta strået i kvalgrupp D. 

En bitterljuv vinst

– Vi är nöjda med vinsten men vi är inte nöjda med resultatet av kvalet, säger Christopher Czerapowicz. 

I en match utan betydelse, där det på förhand redan var klart att Nederländerna avancerar och Sverige inte kan påverka sitt öde, märktes det både på matchens intensitet och i coachernas spelarrotation att det inte stod något på spel. Särskilt Nederländerna, som stod för en storartad vinst över Kroatien på lördagskvällen för att säkra sin EM-biljett, hade svårt att vakna när de öppnade samtliga perioder svagt. 

I period ett, två och tre lyckades de orangea klättra tillbaka, hitta sitt spel och jämna ut på poängtavlan, men när Sverige i mitten av fjärde drog iväg till en tiopoängsledning hade Nederländerna slut på svar. 

– Vi fortsatte vara positiva, säger Christopher Czerapowizc. Det visar vilken nivå vårt spel kan ha och jag tycker att vi verkligen levererade i fjärde perioden. 

Över tre kvalfönster klev Czerapowicz och Tobias Borg fram som Sveriges viktigaste spelare, när de inte bara vara tillgängliga i alla sex matcher utan även var nyckeln när Sverige spelade som bäst. Mot Nederländerna var Czerapowicz återigen poängbäst med 19 poäng, medan Borg stod för 11 poäng tillsammans med sitt sedvanliga försvarsspel. 

Nederländernas bästa vapen var, precis som i förra mötet, straffkastet. Men efter att ha fått skjuta elva straffar i första halvlek blev det bara fyra i tredje perioden och noll i den fjärde, vilket gjorde att deras offensiv stannade upp helt och hållet. 

– Det var inte lätt att angripa den här matchen efter den smällen vi fick i lördags kväll när vi åkte ut från EuroBasket, säger svenske förbundskaptenen Hugo Lopez. Men vi ville tillbaka in på golvet och vinna en till match för Sverige. 

"Nästa gång får vi se till att bli klara med jobbet tidigt"

I en grupp där Sverige hade sämst odds att gå vidare var det i slutändan så, så nära att svenskarna skrällde. Ett poäng mot Turkiet eller två poäng i första matchen mot Nederländerna kan ha fällt avgörandet för Sverige. Men ett kval är ett kval och alla kan inte kvalificera sig till slutspelet. Nästa gång vill Sverige ta vara på chansen när den ges.

– Vi lärde oss att vi aldrig kan slappna av, oavsett vad, säger Christopher Czerapowicz. Vi kan inte vänta tills vi är på hälarna och behöver resultat från andra lag att gå vår väg. Nästa gång får vi se till att bli klara med jobbet tidigt så att vi inte sitter i den här positionen. 

Czerapowicz lämnade också med en munter uppmaning till ett kommande VM-kval senare i år:

– Jag ser redan fram emot nästa turnering. 

Sverige - Nederländerna, 74-59 (23-17, 16-20, 18-16, 17-6)
Poäng, Sverige:
Christopher Czerapowicz 19, Tobias Borg 11, Melwin Pantzar 9, Simon Birgander 8, Charles Barton 8, Jonas Jerebko 7, Thomas Massamba 6, Adam Rönnquist 2. Motståndaren: Italien
Motståndaren: Italien
21 jun 2021

FIBA världsranking: 14Placering i EuroBasket 2019: 9Facit i EuroBasket 2021:...

Belarus storlek stoppar Sverige
Belarus storlek stoppar Sverige
20 jun 2021

Belarus vinner grupp A efter en basketuppvisning mot Sverige. Även om Sverige...

Motståndaren: Belarus
Motståndaren: Belarus
19 jun 2021

FIBA världsranking: 11Placering i EuroBasket 2019: Utslagna i gruppspelFacit...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago