Hoppa till innehållet
Nya landslaget ger mersmak – men förlorar mot Lettland
Nya landslaget ger mersmak – men förlorar mot Lettland
14 november 2021

Nya landslaget ger mersmak – men förlorar mot Lettland

En annan trupp och nya coacher. Det nya svenska landslaget stod för en tapper insats mot Lettland i kvalet till EuroBasket 2023, men det var inte tillräckligt för att rubba Lettland på bortaplan. Anete Steinberga var den avgörande faktorn, med sina 34 poäng.

Det var kittlande fram till matchens sista fem minuter. Lettland vann första perioden med 1 poäng, andra perioden med 7 och tredje med 2 poäng, innan matchen rann iväg i den fjärde perioden. Ett mångsidigt lettiskt anfall, som dessutom för kvällen hade god utdelning på sina trepoängare, blev en för brant uppförsbacke för Sverige att klättra upp för.

Kvällens svenska behållning var Klara Lundqvist. Det fanns inget tvivel om att är hon som har bilnycklarna till det svenska anfallet, när Frida och Elin Eldebrink inte längre är aktiva i landslaget. Kreatörer är numera en sällsynt tillgång i damlandslaget, och om damerna ska göra poäng då är det stor chans att Klara Lundqvist ligger bakom. I första halvlek levererade hon helt och hållet med 19 egna poäng och en handfull assist. Antingen dribblade hon genom tre lettiskor för att lägga i en layup eller sköt treor en meter bakom trepoängslinjen, men allt hon gjorde utfördes med stort självförtroende.

Lettland skulle dock visa sig vara en värdig motståndare. Efter en segdragen vinst mot Israel i torsdags blev söndagskvällens seger över Sverige aningen tydligare. På hemmaplan fick Lettland ut precis det de ville: 34 poäng från Anete Steinberga, 12 assist och bara 2 turnovers från Elina Babkina, och hundraprocentigt trepoängsskytte från Kitija Laksa och Ieva Pulvere (7/7)

Anete Steinberga visade upp sin fullständiga meny när det handlade om poänggörande. Oftast behövde hon inte göra allting själv, utan hon kunde många gånger bli serverad en smörpass från Elina Babkina där allt som återstod var att lägga i bollen. Men hon fick också chans att visa sin up and under, sitt halvdistansskott och sin baklängeslayup.

Nästa match november 2022

Kvalet tar nu en paus på över ett år, när nästa match spelas först den 24 november 2022. Då ställs Sverige mot Israel, en match Sverige verkligen behöver vinna ifall de ska ha en ärlig chans att kvala in till EuroBasket 2023.

Lettland - Sverige, 89 - 70 (22-21, 25-18, 23-21, 19-10)
Poäng, Sverige: Klara Lundqvist 21, Elin Gustavsson 14, Ellen Nyström 11, Abigail Asoro 10, Paulina Hersler 9, Josefin Vesterberg 3, Lovisa Hjern 2.

Text: Johannes Grufstedt

Damlandslaget samlas för juniläger
Damlandslaget samlas för juniläger
10 maj 2022

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och...

Damlandslaget till Uppsala
Damlandslaget till Uppsala
12 nov 2021

På söndag börjar damernas EM-kval i basket. Nu är det klart att en av...

David Visscher blir förbundscoach
David Visscher blir förbundscoach
27 okt 2021

Det blir den erfarne David Visscher som tar den fjärde positionen som...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago