Hoppa till innehållet
Förlust i dubbel övertid mot Kroatien
Förlust i dubbel övertid mot Kroatien
28 februari 2022

Förlust i dubbel övertid mot Kroatien

Kroatien hugger sin allra sista livlina, medan Sverige får vänta lite till med att avancera. Efter dubbla övertider står Kroatien som segrare, och dessutom med den snöpliga vinstmarginalen på 7 poäng. 

Vid två tillfällen stod hela Stadium Arena på sina fötter. Ställningen var lika, skottklockan avstängd och Sverige hade bollen. Båda gångerna satte Sverige bollen i händerna på Ludvig Håkanson, som stod för ännu en briljant insats i det blågula linnet, men i de mest avgörande av lägen ville det sig inte för Sverige. I slutsekunderna av ordinarie tid fick Håkanson inte grepp om bollen och kunde aldrig skapa ett kontrollerat avslut, och i sista anfallet av den första övertidsperioden fick Ivan Ramljak fingrarna på hans skott. 

Istället är det Filip Kruslin och Goran Filipovic som blir de stora matchvinnarna för Kroatien. Tillsammans gjorde de 50 poäng, satte 8 av sina 13 trepoängsförsök och serverade 10 assist. Kroaterna mäktade bara med 26 poäng innan halvtid, men rasslade till med 53 i andra halvan när de bit för bit kom ikapp Sverige. 

Halvtidssnacket i kroaternas omklädningsrum lär ha varit en ordentlig holmgång. 

– Jag var väldigt arg och det var mycket oljud i omklädningsrummet, säger Kroatiens coach Damir Mulaomerovic. Jag sa att vi kan förlora matchen, men vi kan inte se ut såhär. Att förlora en match är inte katastrof men det är hur du spelar som räknas. I andra halvlek började vi vakna. 

Första halvlek var svensk basketpoesi. De långa armarna i det svenska försvaret fick fingrar på alla kroaternas passningar, och det kroatiska anfallet såg fullständigt livlöst ut. Sverige satte trepoängare, dominerade anfallsreturer och spelade på det stora hela otroligt inspirerat. Det kändes inte ens som en skräll i första halvlek; Sverige var det bättre laget. 

– Vi borde ha avgjort innan övertid. säger Jonas Jerebko. Vi ledde med 14 och då måste vi spela långa anfall och inte låta dem gå på sådana runs. Det var det som kostade oss matchen. 

Efter halvtid spelade Kroatien som ett lag som verkligen hade kniven mot strupen. De började vinna kampen om de lösa bollarna, de håvade in returer och förvaltade varenda öppning som Sverige gav dem. Samtidigt hade Sverige till och med svårt att sätta straffkast, när blågult satte 3 av 3 i första halvlek, men bara 18 av 31 i andra. 

– Våra missade straffar, deras poäng på våra turnovers och returerna, säger coach Riipinen. De sakerna straffade oss verkligen idag. 


Slovenien och Finland i sommar

Finnarna slog Slovenien tidigare på kvällen och är nu ledaren av grupp C. Sverige är fortfarande på väg mot avancemang, men behöver nu slå antingen Finland på bortaplan eller Slovenien hemma för att vara säkra på att gå vidare. Eftersom Kroatien nu har fördel i inbördes möte mot Sverige, ska svenskarna helst undvika att hamna på samma poäng. 

30 juni och 3 juli är datum som bör markeras i alla svenska kalendrar. Sverige kan ta sig vidare till sista omgången av VM-kvalet. Det räckte inte hela vägen ikväll, men om det är något det här landslaget visat, då är det att de har viljan, inställningen och självförtroendet av ett lag som vill spela World Cup. 

Sverige - Kroatien, 98 - 105 (21-14, 20-12, 18-24, 20-29, 9-9, 10-17)
Poäng, Sverige: Ludvig Håkanson 31, Tobias Borg 16, Jonas Jerebko 16, Viktor Gaddefors 16, Simon Birgander 12, Denzel Andersson 5, Nicholas Spires 2. 

Text: Johannes Grufstedt

Damlandslaget spelar i Finland
Damlandslaget spelar i Finland
6 aug 2022

Efter en veckas träningsläger är damlandslaget nu i Tampere, Finland för att...

Damlandslaget samlas för juniläger
Damlandslaget samlas för juniläger
10 maj 2022

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och...

Damlandslaget till Uppsala
Damlandslaget till Uppsala
12 nov 2021

På söndag börjar damernas EM-kval i basket. Nu är det klart att en av...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago