Hoppa till innehållet
Sverige förlorar gastkramare på Hovet
Sverige förlorar gastkramare på Hovet
3 juli 2022

Sverige förlorar gastkramare på Hovet

Världsstjärnan Luka Doncic kom till Sverige med sitt slovenska landslag och fick en tuffare match än vad någon kunde hoppats på. Men Slovenien drog till slut det längsta strået och nu vilar Sveriges avancemang i Finlands händer.

Det var tal om att Sverige skulle få internationell erfarenhet, att ett hemmamöte mot en av världens bästa basketnationer skulle bli en upplevelse som bar frukt för framtiden. Att vinna var aldrig på tapeten. Men det hade någon glömt att berätta för det svenska basketlandslaget.

Sveriges avslutande match i VM-kvalet, hemma mot regerande europamästaren Slovenien inför ett knökfullt Hovet, var en av de bästa matcher som ett svenskt herrlandslag har spelat. Men istället för en historisk triumf blev det den mest hedersamma av förluster.

Det är 17 sekunder kvar av matchen när Sverige har bollen och ynka ett poängs underläge. Ludvig Håkanson missar en trepoängare från vänstra vingen, något som blivit hans signaturskott. Men när Slovenien tar returen och bara behöver vänta på att bli foulade, då klipper Melwin Pantzar en långsam passning från Luka Doncic och stjäl bollen. Han hittar Pelle Larsson helt ren utanför trepoängslinjen.

Mikko Riipinen, en av Sveriges fyra förbundscoacher, fick frågan om vad han tänkte när Pelle Larsson tog trepoängaren med sex sekunder kvar av matchen.

— Den går i. Han var het idag och jag tycker han visar att han kan spela på den här nivån. Att han tar det skottet utan att tveka är väldigt viktigt för vår framtid. Vi lever och dör med det skottet.

Det skottet hade satt en oerhörd press på Slovenien att göra poäng i nästa anfall med väldigt lite tid kvar på matchklockan, men skottet var kort. Istället blev Sverige tvungna att foula Goran Dragic som lugnt satte två straffar och fastställde slutresultatet, i vad som mycket väl kan ha varit Gorans sista match i landslagslinnet. På presskonferensen efteråt öste Dragic beröm över det svenska landslaget i helhet, men Pelle Larsson i synnerhet:

— Jag gillar den där unge killen, nummer 9, sa Goran Dragic. Vi råkade ihop lite grann under matchen och jag sa till honom efteråt att ‘Jag gillar hur du spelar. Du är en tuff spelare. Håll huvudet högt’.

 

Den ljusnande framtid är vår

Förlusten till trots var det en fröjd att se Sverige spela och framförallt så många av de unga talangerna ta för sig. Pelle Larsson och Melwin Pantzar, 23 och 22 år gamla, fick båda förtroende med inte bara drygt 20 minuters speltid, utan även huvudansvaret att försvara världsstjärnan Luka Doncic. Han gjorde sina 31 poäng (tillsammans med 10 returer och 6 assist), men fick slita hårt för vartenda ett. Han kastade också bort 5 bollar.

— En av våra bästa matcher någonsin, säger Ludvig Håkanson. Vi är små detaljer ifrån att slå europamästarna.

Det var sannerligen basketpropaganda inför den massiva publiken på Hovet i Stockholm. Sveriges herrar har aldrig slagit ett lag som är så högt rankat som Slovenien (#4 i världen) och även ifall den milstolpen inte nåddes idag finns det gott om hopp för framtiden.

— Förhoppningsvis betyder det att produkten växer och att basketen i Sverige får ännu större intresse och att fler vill involvera sig, säger coach Riipinen. Vi tar steg spelmässigt också och det betyder hur mycket som helst att vi kan vi kan visa upp att vi finns där.


Finland måste slå Kroatien i Zagreb

Kl 20:00 ikväll spelar Finland mot Kroatien i vad som blir Grupp C:s avslutande match. Om Finland vinner, då blir Sverige trea i gruppen och går vidare till nästa kvalomgång. Om Kroatien vinner är VM-resan över för svensk del.

Sverige - Slovenien, 81 - 84 (17-22, 24-19, 20-29, 20-14)
Poäng, Sverige: Ludvig Håkanson 24, Simon Birgander 15, Denzel Andersson 9, Melwin Pantzar 9, Pelle Larsson 7, Tobias Borg 7, Viktor Gaddefors 5, Erik Rush 3, Mattias Markusson 2.

Text: Johannes Grufstedt

Damlandslaget spelar i Finland
Damlandslaget spelar i Finland
6 aug 2022

Efter en veckas träningsläger är damlandslaget nu i Tampere, Finland för att...

Damlandslaget samlas för juniläger
Damlandslaget samlas för juniläger
10 maj 2022

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och...

Damlandslaget till Uppsala
Damlandslaget till Uppsala
12 nov 2021

På söndag börjar damernas EM-kval i basket. Nu är det klart att en av...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago