Hoppa till innehållet
Motståndaren: Israel
Motståndaren: Israel
13 november 2022

Motståndaren: Israel

FIBA världsranking: 33
Placering i EuroBasket 2022: Utslagna i gruppspelet
Facit i kvalet till World Cup 2023: 3-6
Facit mot Sverige genom tiderna: 18-6

Det finns både för- och nackdelar med att ha NBA- och EuroLeague-spelare i sin landslagstrupp. Fördelarna är uppenbara, men baksidan är att deras tillgänglighet kommer med stor variation. Sverige kan mönstra i stort sett samma trupp i samtliga kvalfönster, medan Israel inte kan säga detsamma.

Returmöte

De här två lagen möttes nyligen, för drygt två månader sedan i Tel Aviv. Den gången vann Sverige, 95-83, men den israeliska laguppställningen ser dramatiskt annorlunda ut idag. De tre ledande poänggörarna för Israel i den matchen var Yam Madar (27 poäng), Deni Avdija (13) och Roman Sorkin (13). Ingen av dessa tre spelar på måndagskvällen i Norrköping. Istället är det Sverige som har fått tillskott genom Ludvig Håkanson, som missade senaste mötet med skada.

Att poänggörare saknas i Israel var tydligt när de i fredags förlorade mot Slovenien (62-75). Tomer Ginat var ledande poänggörare med 12.

Det Sverige ska passa sig för är returtagningen, särskilt under egen korg. När lagen möttes i augusti håvade Israel in 15 anfallsreturer, vilket under långa sträckor av matchen var Israels bästa offensiv. Det var en akilleshäl för Sverige även senast mot Estland, när estlänningarna noterade 17 anfallsreturer.

Spelare att hålla koll på

Så vilka spelare i den nuvarande truppen måste Sverige hålla under uppsikt? De största hoten finns hos tidigare nämnde Tomer Ginat samt Bar Timor.

Ginat är varken särskilt atletisk eller explosiv, men stark som en oxe och har en bra speluppfattning. Han skjuter inte många treor, men sätter dem när han är öppen (41 procent i kvalet), och har en djup påse med trick som han kan använda för att skapa lägen åt sig själv eller andra.

Timor har lite mer flärd i sitt spel och en känsla för highlights, vilket framgår ifall du tittar på höjdpunkterna från deras match mot Slovenien. Han är glad i att attackera korgen och hittar gärna kreativa sätt att avsluta när han väl kommer dit.

Förloraren är utslagen

Det är bokstavligen vinna eller försvinna som gäller — för båda lag. Varken Israel eller Sverige har råd att förlora ifall de vill behålla hoppet om att kunna kvala in till World Cup 2023. Möjligt är också att det inte spelar någon roll, för ifall Slovenien besegrar Tyskland på hemmaplan (uppkast kl 18:00 på måndag), då är de tre VM-biljetterna i grupp J redan utdelade.

Sverige är återigen favorittippade. Med en bättre trupp och hemmaplansfördel bör Sverige gå segrande ur Stadium Arena, men konstigare saker har hänt i basket.

Uppkast kl 19:35. Om du inte kan vara på plats i Norrköping ser du matchen på SVT.

Sverige faller i Fyrishov
Sverige faller i Fyrishov
24 nov 2022

Skillnaden i utdelning på spelmål (45% mot 34%) blev för stor för att...

Motståndaren: Israel
Motståndaren: Israel
22 nov 2022

FIBA världsranking: 54Placering i EuroBasket 2021: Utslagna i kvalFacit i...

Uppdateringar i damlandslagets trupp
Uppdateringar i damlandslagets trupp
21 nov 2022

Sveriges damlandslag befinner sig på träningsläger i Uppsala inför den...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago