Hoppa till innehållet
Utlandskollen - Ludde dunkar hem segern
Utlandskollen - Ludde dunkar hem segern
22 januari 2020

Utlandskollen - Ludde dunkar hem segern

Vi fortsätter med fokus på EM-kvaltruppen och kollar formen på alla utlandsproffs. Ludde Håkanson dominerar fortsatt i Polen och Marcus Eriksson sänkte Röda Stjärnan i Belgrad. Desssutom svenskmöte i Euroleague mellan Jerebko och Taylor!

 

GUARDS

 TOBIAS BORG 

Snitt i Real Betis (SPA)
6.6 poäng
2.5 ret
1.0 ass
 
Efter två vinster blev det storförlust mot Unicaja Malaga för Real Betis (66-88). Tobias låg dock på sitt snitt med 6 poäng, 3 returer och 2 assist. Han kommer fortsatt in från bänken, levererar det han ska och är en farlig offensiv kraft.
 

LUDDE HAKANSON

Snitt i Stelmet Zielona Gora (POL)

Polska ligan    VTB
11,0 poäng       11,3 poäng
2.3 ret               2.8 ret
5.7 ass              4.8 ass

Månadens spelare i polska ligan i december spelar bättre än någonsin. Hans lag Stelmet Zielona Gora låg topp 2 hela hösten men tronar nu allena på första platsen i polska ligan med ett 15-2 record.
 
Ludde var grymt osjälvisk i senaste vinsten mot Wielkopolski och slutade med 3 poäng men däremot 8 assist.
 
 

 Charles Barton Jr

Snitt Gmunden (ÖST)
5 poäng
1 ret
4 ass
 
Från Djurgården i SBL till österrikiska Gmunden där han nu gjort 2 matcher. Gmunden toppar tabellen och nu går lagen i den österrikiska ligan in i fas 2, en slags uppdelning i A1 och A2, som nostalgiska SBL-fans minns. Det blev dock en besvärande förlust mot Wels, Charles gjorde 8 poäng och delade ut 4 assist på 18 minuter.
 

   Melwin Pantzar

Snitt Monaco U21 (FRA)
14 poäng
5.7 ret
5.4 ass
 
Melwin är tillbaka i landslagstruppen efter att ha lämnat Real Madrid, han spelar nu med AS Monacos U21-lag i Frankrike, senast blev det förlust mot Pau Orthez U21 och Melwin gjorde 8 poäng, 6 returer och 2 assists.
 

  Olle Lundqvist

Snitt i Real Canoe (LEB Oro, Spa):
9.6 poäng
4.6 ret
2.6 ass
 
20-åriga Olle Lundqvist är en playmaker från Jämtland som äntligen fått vara skadefri. Efter att ha haft några matcher med 20+ poäng har motståndarna fått upp ögonen för talangen men han snittar ändå 10 poäng per match. 
 
Real Canoe tampas i botten och det blev förlust mot Alicante senaste. Olle gjorde dock 8 poäng, tog 7 returer och stod för hela 8 assists!
 
 

FORWARDS

   Marcus Eriksson

 Snitt ALBA Berlin (TYS)
 
Bundesliga      Euroleague
11,5 poäng        10.9 poäng
2.1 ret                 2.0 returer
0.9 ass                 0.8 ass
 
Marcus Eriksson - ALBA Berlin - EB19 
Marcus Eriksson mot Röda Stjärnan. Foto: Euroleague
 
Är han hel och klubben släpper honom kommer han och spelar för svenska landslaget i Globen. Marcus Eriksson tvekar inte. 
 
I Euroleague vann ALBA Berlin sin andra raka match, denna gång inför 14000 åskådare i Belgrad borta mot Röda Stjärnan! Marcus gjorde 10 poäng och tog 5 returer i vinsten. Ni som följer Utlandskollen vet att Marcus slängde i 22 poäng borta mot Olympiakos i den förra omgången.
 
Spelledigt senast i Bundesliga när det var dags för semifinaler i tyska cupen. ALBA Berlin vann mot Brose Bamberg med 82-66 och är dÄrmed i den tyska cupfinalen, något klubben tar på största allvar. I ALBA Berlins arena hänger en flagga för varje cupvinst klubben tagit.
 
Marcus spelade 25 minuter och gjorde 9 poäng mot Bamberg. Han börjar växa fram som en riktig stjärna och vi alla undrar vad Atlanta Hawks ska göra med sina rättigheter till honom, det vore verkligen kul att se vad han skulle kunna göra i NBA.
 
 

   Viktor Gaddefors

Snitt Antibes Sharks (FRA2)
8.0 poäng
6.3 ret
2.1 ass
 
Berg och dal-bana för Viktor och hansfem raka segrar för Antibes Sharks . Först katastrofinledning på säsongen, sedan fem raka segrar och presidenten börjar prata avancemang rill Pro A, nu två raka förluster igen.
 
Viktor Gaddefors är en viktig pjäs för klubben med sitt totalspel och allmänna krigarinställning, men lita på att det är atletiska spelare i franska andradivisionen så det är inte bara att kötta. 
 
11 poäng och 2 returer i förlusten mot Rouen och 2 poäng, 3 returer och 4 steals i förlusten mot Paris.
 
 

Alexander Lindqvist

Snitt Palma (LEB Oro, Spa):
6.6 poäng
2.2 ret
0.4 ass
 
Palma var favorit till att vinna LEB Oro inför säsongen och visst är laget med i toppen. Endast vinnaren av serien går direkt upp i ACB dock och Palma ligger trea. Alexander Lindqvist kommer in från bänken och bidrar med skytte och playmaking skills. I senaste vinsten mot Oviedo blev det 3 poäng på 8 minuters spel. 
 
 

Johan Löfberg

Snitt Palma (LEB Oro, Spa):
12.9 poäng
3.8 ret
1.5 ass
 
Johan är en av LEB Oros främsta scorers och även i landslaget har han visat att han kan explodera offensivt. I den senaste vinsten mot Oviedo gjorde Johan 10 poäng vid sidan av 3 returer och 3 assist. Johan är en stabil starter i ett topplag vilket är viktigt för landslaget, det är bättre att spela mycket i ett topplag i en sämre liga än att spela lite i ett mindre bra lag i en bättre liga. Hängde ni med?
 

Chris Czerapowicz

Snitt Obradoiro (ACB, Spa)
8.7 poäng
3.9 ret
1.1 ass
 
Den bäste svenske poänggöraren i landslaget de senaste åren har en stor roll i Obradoiro. Laget har tyvärr förlorat de tre senaste matcherna och har tappat slutspelplatsen, nu är det nästan så att laget måste börja kika nedåt för att inte hamna på nedflyttningsplats.
 
Chris gjorde 9 poäng i förlusten mot Morabanc Andorra senast.
 
Vill du veta mer om Chris Czerapowicz så läs intervjun med honom här.  https://basketlandslagen.se/nyheter/156--chris-czerapowicz-minus-the-silent-killer
 
 

 Denzel Andersson

Snitt i BC Luleå (SVE):
14.9 poäng
7.3 ret
1.9 ass
 
SBL:s enda bidrag till landslaget får en plats här trots att han spelar i Sverige. BC Luleå har fem raka segrar och marscherar på. DEnzel stod för 10 poäng, 7 returer och 2 blockar när laget krossade Norrköping Dolphins på hemmaplan. 
 
 

Erik Rush

Snitt i Unieuro Flori (ITA2):
12.7 poäng
5.3 ret
2.8 ass
 
Han är en nyckelspelare i topplaget i italienska Serie A2 som är uppdelat i två divisioner, östra och västra. Borta från landslaget sedan EM2013 men kom tillbaka till förkvalet mot Danmark och Vitryssland, han tillför attacker mot korgen, returtagning och en tuffhet.
 
10 poäng och 8 returer blev det senast i vinsten mot Ferrara (där Oluoma Nnamaka spelade många säsonger). Italiens andradivision tar inte uppehåll för EM-kvalet och blir Rush uttagen missar han två matcher med sitt klubblag, men han kommer ändå. Stort av klubb och spelare!
 
 

CENTRAR

 

William Magarity

Snitt i BAXI Manresa
ACB:               Snitt BCL:
7.6 poäng        10.0 poäng
3.4 ret             3.8 ret
0.4 ass            0.8 ass
 
Jämfört med senaste matchen mot Turkiet kommer vi nu att få in en pjäs som är 211 cm lång och snittar dubbelsiffrigt i Basketball Champion's League. Hans lillasyster Regan gjorde succé med landslaget i somras och kan vi se något liknande från Willvore det fantastiskt. I Spanien spelar han för duktige men (snällt sagt) hårde coach Pedro Martinez och gör det riktigt bra, han är ofta på rätt plats vid rätt tillfälle (måste vara generna) och har en härlig touch.
 
Will har varit sjuk men är nu tillbaka. Efter att Manresa vunnit fem raka matcher i ACB blev det förlust senast mot Bilbao.Tuff match för Will som bara fick ihop 1 poäng och 3 returer på 132 minuters spel.
 
Igår spelade Manresa i Basketball Champions League mot Hapoel Holon från Israel. Det resulterade i den första hemmaförlusten för säsongen i BCL, 65-67. Will gjorde 4 poäng på 12 minuters spel men fick starta för Pedro Martinez.
 
 

Nick Spires

Snitt Obradoiro (ACB, Spa):
1.5 poäng
2.0 ret
0.8 ass
 
Nick har tyvärr hamnat i coach Fernandez frysbox och får endast ströminuter för Obradoiro. Ankomsten av serben Dejan Kravic har inneburit att det inte blivit mycket över, Obradoiro har flera stora kvalitetsspelare vilket också inneburit att Czerapowicz fått spela försvar på guards. Vi vet hur viktig Nick har varit i landslagssammanhang, inte minst monstermatchen mot Turkiet samt mot Danmark i Malmö, sedan så vi hoppas att det blågula linnet fungerar som den dunderhonung det brukar för Nick.
 
4 poäng och 2 returer på sju minuters spel är ändå helt OK givet den lilla speltid Nick fått på sistone, vi vet ju vad han kan så vi hoppas han får chansen att visa det framöver!
 
 

Simon Birgander

Snitt i Joventut Badalona (SPA):
5.3 poäng
3.3 ret
0.3 ass
 
Sveriges näste dominante center spås han att bli av många. Han dominerade mot tyska NBA-centern Moritz Wagner i U20EM 2017 och spanjorerna tror stenhårt på honom, han har tyvärr haft otur med en skada i höstas som inte riktigt velat ge med sig. Bara tre matcher i ACB i år.
 
 
-----------------------
 

ÖVRIGA

 

Elijah Clarance

Snitt i Den Bosch (NED):
7,4 poäng
2,4 ret
3,0 ass

Elijah Clarance är kanske svensk baskets mest explosiva spelare och nästan ostoppbar i fast breaks. Han kommer in från bänken i Den Bosch som är ett topplag i Nederländerna. Clarance är reserv vid detta fönster.

Fem raka vinster för Den Bosch. Den Helder besegrades senast och Elijah stod för 7 poäng, 1 retur och 1 assist.

 

 Jonas Jerebko

Snitt i Khimki Moskva (RYS)
 
Snitt VTB:                Snitt Euroleague:
9.2 poäng                 9,4 poäng
4.7 ret                      3.6 ret
1,7 ass                      1.7 ass
 
 
Jonas Jerebko - Khimki Moscow Region - EB19
 
 
Jonas Jerebko glänste mot Real Madrid. Foto: Euroleague
 
Jerebko är fortsatt en av Khimki Moskvas nyckelspelare, han spelar över 20 minuter per match i Euroleague och skjuter 43% på trepoängarna. Till detta tillför han extremt mycket rutin efter sina 10 år i NBA. 
 
Laget skrällde senast hemma mot Real Madrid när de vann med 102-94. Jonas var riktigt bra med 11 poäng, 4 returer och 3 assist. 
 
 

 Jeffery Taylor

 
Snitt i Real Madrid (SPA)
 
Snitt ACB:             Snitt Euroleague:
5.9 poäng               4.2 poäng
1.6 ret                    1.4 ret
0.8 ass                   1.3 ass
 
 
Jeffery börjar bli en veteran och kulturbärare i den spanska storklubben som driver på i Euroleague. Han är en av Europas bästa försvarare men skulle kunna explodera för 25 poäng tack vare sin fysik och lite underskattade skott om han hade haft den rollen. De har beslutat att inte släppa några spelare till EM-kvalfönstret i februari och vi får därmed vänta ytterligare på att få se Jeffery i det blågula linnet.
 
Mot Khimki gjorde Jeffery 8 poäng - dubbelt så många poäng som hans snitt i Euroleague men han är säkerligen inte nöjd med att laget släppte in 102 poäng.

Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.

Fält markerade med * är obligatoriska fält.

Tapper insats av Sverige räcker inte mot Kroatien
Tapper insats av Sverige räcker inte mot Kroatien
29 nov 2020

Sverige bjöd på mer motstånd än vad som kunde förväntas av dem. Kroatien, som...

Kroatien: Goliat i grupp D
Kroatien: Goliat i grupp D
28 nov 2020

Efter en hedersam tvåpoängsförlust mot Nederländerna på fredagseftermiddagen...

Nederländerna vinner rysare
Nederländerna vinner rysare
27 nov 2020

En stark svensk start ledde till halvtidsledning och hopp om vinst. Den svaga...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago