Hoppa till innehållet
EM-kvalets andra dag bjöd på fler skrällar
EM-kvalets andra dag bjöd på fler skrällar
25 februari 2020

EM-kvalets andra dag bjöd på fler skrällar

Sveriges vinst mot Turkiet var den största skrällen men även Storbritanniens vinst mot Tyskland och Polens bortaseger mot Spanien skapade svallvågor i Basketeuropa. Här är en genomgång av alla grupper i EM-kvalet.

 

Grupp A

Rumänien - Spanien 71-84

Polen - Israel 71-75

Spanien - Polen 69-80

Israel - Rumänien 87-63

Israel har sitt mest intressanta landslag på länge med flera unga stjärnor. Mot Rumänien glänste 19-åriga Deni Avdija med 21 poäng och 8 returer. Den 204 cm långe forwarden har NBA skrivet i pannan. I U20-EM i somras ledde han Israel till vinst och blev utsedd till MVP.

Spanien förlorade hemma för första gången på länge, stor vinst för Mike Taylors Polen.

 

 

Grupp B

Nordmakedonien - Estland 72-81

Italien - Ryssland 83-64

Estland - Italien 81-87

Ryssland - Nordmakedonien 77-67

Italien är som arrangör redan kvalificerade men deltar ändå i kvalet, verkar vara någon grej FIBA har infört nu. De fick kämpa borta mot Estland men vann ändå.

Ryssland tog en viktig seger mot Nordmakedonien hemma. Rutinerade Vitali Fridzon var bäst med 23 poäng för ryssarna.

 

Grupp C

Tjeckien - Danmark 75-71

Belgien - Litauen 86-65

Danmark - Belgien 72-88

Litauen - Tjeckien 97-89

Mycket publik i Danmark på landslagsbasket också.

 

Vi såg redan i förkvalet att danskarna har något på gång. Nu höll de på att besegra Tjeckien som gick till kvartsfinal i VM i Kina. Gabriel Iffe Lundberg är den stora stjärnan, 20 poäng, 8 returer och en bakåtdunk stod han för.

I den andra matchen hade de ingen chans hemma mot Belgien. Belgarna har i princip samma lag som de senaste åren och är extremt ihopspelta men saknar riktig spets. De krossade dock Litauen och nu Danmark, för Danmark fick centern Kevin Larsen och guarden Gabriel Lundberg dra ett tungt lass minutmässigt.

 

Grupp D

Kroatien - Sverige 72-65

Turkiet - Nederländerna 65-72

Sverige- Turkiet 87-80

Nederländerna - Kroatien 59-69

Sveriges match mot Kroatien har vi redan skrivit om.

Ludde Håkanson gjorde 23 poäng för Sverige. Foto: FIBA, Sofia Andersson

Sverige vann hemma mot Turkiet inför drygt 11000 åskådare i Globen och gav sig själva därmed chansen i detta EM-kval. Ludde Håkanson visade upp ett magiskt skytte och understöddes av bra defensivt arbete av Tobias Borg samt härliga insatser av Alexander Lindqvist och Will Magarity. 

Turkiet är nu 0-2 och har grävt en grop för sig själva. Det är dock inte smart att räkna bort dem, ingen skulle bli förvånad om de vinner de fyra sista matcherna och slutar 4-2.

Till Sveriges smala lycka vann Kroatien borta mot Nederländerna. Det scenario vi målade upp inför kvalet, att Turkiet och Kroatien skulle gå obesegrade och att det står mellan Sverige och Nederländerna, det är nu borta. 

Förmodligen slutar detta i en målskillnadshistoria med flera lag och inbördes möten. Förutom att vinna kommer det säkerligen bli extremt viktigt med poängskillnad, något vi är vana vid från damsidan.

I nästa fönster spelar Sverige borta med Nederländerna den 26 november och hemma mot Kroatien den 29 november. Lägg in dessa datum i din kalender redan nu.

 

Grupp E

Georgien - Schweiz 96 - 88 (e fl)

Finland - Serbien 58-80

Serbien - Georgien 90-94

Schweiz - Finland 64-69

Thad McFadden dominerade mot Serbien.

Från ingenstans har nu Schweiz kommit fram och börjar lira bra basket. De pressade starka Georgien till förlängning i Tblisi och visst skulle de bli starka i ett EM då Clint Capela skulle ansluta. Mot Finland ledde de med 19 poäng (!) men rutinerade finnar vände på steken och vann. Det visar på hur tuffa Finland har blivit av alla stora matcher de senaste åren. Sasu Salin var dagens hjälte med 25 poäng.

Serberna, med stjärncoachen Igor Kokoskov (Phoenix Suns, EM-guld med Slovenien) förlorade inför en stor hemmapublik mot Georgien. De sistnämnda har gjort klart med amerikanen Thad McFadden som spelat i spanska ACB de senaste åren. Den nyblivne georgen tackade för förtroende och skickade i 33 poäng på Serbien. Han gjorde matchens fem sista poäng och vände underläge 90-89 till vinst med 90-94.

 

 

Grupp F

Ungern - Slovenien 77-75

Österrike - Ukraina 73-88

Slovenien - Österrike 85-78

Ukraina - Ungern 60-62

Heja Slovenien! Får man säga så? Det var ändå lite skönt att se den klassiska basketnationen äntligen vinna efter ett misslyckat VM-kval och förlust i första matchen mot Ungern. Österrike är ingen riktig värdemätare dock.

Ungern har fått en smakstart med två knappa vinster i gruppen. Lite för små för att de ska känna sig säkra dock men i ärlighetens namn bör alla utom Österrike ta sig vidare här.

 

Grupp G

Montenegro - Storbritannien 81-74

Tyskland - Frankrike 83-69

Frankrike - Montenegro 85-66

Storbritannien - Tyskland 81-73

Denna grupp är högst intressant efter Storbritanniens vinst i Newcastle mot Tyskland. Den Londonbördige point guarden Luke Nelson, Will Magaritys lagkamrat i spanska Manresa, exploderade för 26 poäng mot tyskarna. 

Frankrike studsade tillbaka och utklassade Montenegro. 

 

 

Grupp H

Grekland - Bulgarien 73-63

Lettland - Bosnien&Hercegovina 61-62

Bulgarien - Lettland 110-104

Bosnien&Hercegovina - Grekland 65-70

Grekland fick kämpa för två poäng i Tuzla.

Galen match i Bulgarien som lyckades betvinga Lettland efter två förlängningar! Letterna hade ett skott från egen straffkastlinje för vinsten, men video review visade att bollen inte hade släppt handen innan tiden var slut. 

Letterna gör turkarna sällskap i samma 0-2-grop, det är idel jämna matcher i denna grupp så det kan gå hur som helst.

I Tuzla tog grekerna en viktig vinst mot Vedran Bosnics unga lag. Bäst för Bosnien var dock veteranen Milan Milosevic, 35 år, som sänkte 18 poäng. Lagen följdes åt fram till slutet av andra perioden då Grekland gjorde det matchavgörande rycket. Bosnierna kämpade sig tillbaka till minus tre poäng sista minuten men orkade inte gå förbi.

EM-kvalmatcher i bubbla för herrlandslaget
EM-kvalmatcher i "bubbla" för herrlandslaget
21 sep 2020

FIBA meddelade i fredags att herrarnas EM-kvalmatcher i november 2020 och...

adidas ny samarbetspartner för SBBF & Sweden Basketball
adidas ny samarbetspartner för SBBF & Sweden Basketball
14 sep 2020

Idag presenterar adidas och Svenska Basketbollförbundet ett nytt samarbete....

Veckans Match: Sverige-Turkiet 2018
Veckans Match: Sverige-Turkiet 2018
21 jul 2020

Den här veckans "Klassiska Match" är Sverige-Turkiet från VM-kvalet 2018, där...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago