Hoppa till innehållet
EM-kvalmatcher i
EM-kvalmatcher i "bubbla" även för damlandslaget
25 september 2020

EM-kvalmatcher i "bubbla" även för damlandslaget

Det svenska damlandslaget i basket kommer att spela sina återstående EM-kvalmatcher i en bubbla. Det beskedet gav FIBA under gårdagen. Det internationella basketbollförbundet kommer nu att leta efter arrangörer till dessa matcher, där de som hade två hemmamatcher kvar i kvalet kommer att få förtur till att arrangera. Sverige skulle ha mött Israel på hemmaplan den 15 november.

Efter beskedet om att återstoden av herrarnas EM-kval ska avgöras i en bubbla kom igår FIBA Europe med samma besked för damernas EM-kval. Sverige skulle ha mött Israel på hemmaplan den 15 november och Montenegro på bortaplan den 4 februari. Svenskorna toppar sin EM-kvalgrupp och har goda chanser att kvalificera sig till EM sommaren 2021, som avgörs i Frankrike och Spanien. Denna omställning får dock naturligtvis konsekvenser både sportsligt och marknadsmässigt.

- Att spela i Sverige, inför vår hemmapublik, har visat sig verkligen ge den där känslan av en 6:e spelare på plan. Att möta oss i Sverige är en tuff uppgift för alla lag, och därför är detta en klar nackdel för oss, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

- Men vi kan inte rädas att möta Israel på neutral plan heller, detta är under rådande omständigheter det mest rättvisa. Vi ska till EM 2021, och då ska vi klara av detta.

Ekonomiskt och marknadsmässigt är det ett bakslag för Svenska Basketbollförbundet.
– Vi är nu på en nivå där landskamperna ger intäkter men en hemmalandskamp är också ett gyllene tillfälle att marknadsföra basketen i Sverige. Alla som har upplevt de senaste årens landskamper har sett vilket genomslag det får. Nu går vi miste om både intäkter och uppmärksamhet, även om vi tittar på hur vi kan styra om och förstärka engagemanget digitalt är detta en klar minusaffär, säger Johannes Wohlert, kommunikationsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

FIBA kommer att gå ut med en förfrågan kring vilka länder som kan tänka sig att arrangera denna bubbla, men Sverige är inte ett alternativ enligt Fredrik Joulamo.
– Nej, vi vet väldigt lite om vad som gäller och kommer att gälla i Sverige, just denna brist på information och besked gör det omöjligt för oss att överväga detta arrangemang. Det finns andra länder där det är mycket tydligare protokoll kring idrottsevenemang just nu.

Läs mer:
FIBA:s pressmeddelande om kommande EM-kvalfönster >>>

Utlandskollen: Tobias Borg lyfter i Sevilla
Utlandskollen: Tobias Borg lyfter i Sevilla
26 okt 2020

Tobias Borg börjar få mer minuter och fyller upp statistiken för Real Betis i...

Birgander double-double i Euro Cup
Birgander double-double i Euro Cup
15 okt 2020

Simon Birgander var skadad ett helt år. Men nu är han tillbaka med besked....

Taylor tillbaka - vann mot Jerebko
Taylor tillbaka - vann mot Jerebko
15 okt 2020

Ett kraftigt decimerat Khimki kunde inte stå emot Real Madrid som tog sin...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago