Hoppa till innehållet
Sverige-Turkiet: En kvalplats på spel
Sverige-Turkiet: En kvalplats på spel
20 februari 2021

Sverige-Turkiet: En kvalplats på spel

På lördagseftermiddagen väntar en sådan värdematch som bara uppstår någon gång då och då. Sverige kan kvalificera sig för sitt första EuroBasket sedan 2013 -- på bekostnad av en stormakt. 

I returmötet i kvalgrupp D är insatsen en plats i EuroBasket 2022. Kroatien är redan klara för avancemang, men de sista två platserna står mellan Nederländerna, Turkiet och Sverige. En ska bort. Matchen spelas i en bubbla, precis som den gjorde i senaste kvalfönstret i november, bekvämt nog för turkarna förlagd till Istanbul. 

Vem kan glömma senast de här två lagen möttes? Då, i samma kval för nästan exakt ett år sedan, sattes ett svenskt publikrekord på Globen och Ludvig Håkansson stänkte trepoängare som aldrig förr. Under lördagens match kommer varken publik eller Ludvig Håkansson att närvara, men lagmaskinen Sverige har fått ett välkommet tillskott som tillför spetskompetens av högsta kvalitet. 

Jonas Jerebko

Allt strålkastarljus i det svenska landslaget riktas mot Jonas Jerebko. Han är den mest meriterade svenske herrspelaren genom tiderna, och nu återvänder han till spel i landslaget efter åtta års uppehåll. När NBA och Euroleague tidigare stått i vägen för landslagsspel är nu Jerebko tillfälligt klubblös, vilket öppnar för en efterlängtad comeback. 

Det senaste skottet Jerebko sköt i en blågul dräkt var en trepoängare i slutsekunderna mot Italien, i gruppspelet under EuroBasket 2013 i Slovenien. Det var också senast Sverige deltog i ett EuroBasket. 

Hans motpart i Turkiet, Shane Larkin, har även han en lång meritlista, men den innehåller betydligt färre landskamper. Han gjorde sin debut i förra kvalfönstret, i november 2020, med en lågmäld insats mot Kroatien, men två dagar senare mot Nederländerna levererade han 23 poäng och 9 assist i en tvåpoängsvinst. Larkin har byggt upp ett rykte som EuroLeagues vassaste spelare de senaste säsongerna och på lördag behöver han leva upp till det. 

En tredje bragd?

Turkiet fullständigt måste vinna den här matchen för att hålla hoppet om EuroBasket 2022 vid liv. De spelar på hemmaplan mot ett lag som ligger hela 40 placeringar längre ner på världsrankingen. Men de har också höga förväntningar, där kvalificering är ett absolut krav i en nation där medaljer i slutspelet är ett realistiskt mål. En förlust mot Sverige, och brist på avancemang, skulle innebära ett historiskt nederlag. Ingen tvivlar på Turkiets talang och högstanivå, men under pågående kval har de underlevererat.

Av någon anledning har Turkiet haft det märkligt svårt mot Sverige i modern tid. Förutom den rafflande vinsten på Globen för ett år sedan blev det även två år dessförinnan en överraskande svensk vinst i sekunddrama. Kan Sverige upprepa bragden en tredje gång? 

Svaret får du klockan kl 15:00. Matchen ser du på TV10/Viaplay.

 

Finland och världsstjärnor i VM-kval
Finland och världsstjärnor i VM-kval
1 sep 2021

Drömmatchen mot Finland blir av och eventuellt NBA-stjärnan Luka Doncic till...

Hugo Lopez lämnar
Hugo Lopez lämnar
24 aug 2021

Hugo Lopez kommer inte att fortsätta som sitt uppdrag som svensk...

Sverige gruppvinnare efter seger mot Luxemburg
Sverige gruppvinnare efter seger mot Luxemburg
18 aug 2021

Det blev en väntad svensk vinst i den avslutande matchen i grupp C....


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago