Hoppa till innehållet
Dags för revansch mot Nederländerna
Dags för revansch mot Nederländerna
21 februari 2021

Dags för revansch mot Nederländerna

En snöplig tvåpoängsförlust mot Nederländerna i november var en av händelserna som satte stopp för Sverige i kvalet. När EM-biljetterna redan är utdelade är det hedern och rankingpoäng som står på spel på måndag kl 15:00.

 

Av Johannes Grufstedt

Med marginalerna på fel sida

Marginalerna var inte på Sveriges sida i kvalet till EuroBasket 2022. Den sammanlagda målskillnaden mot Turkiet slutar på minus ett; Sverige förlorar första mötet mot Nederländerna med bara två poäng; Ett inspirerat Nederländerna slår ett Kroatien som inte har något att spela för. Tillsammans innebär det att kvalgrupp D redan är avgjord inför måndagens avslutande matcher, där Kroatien, Turkiet och Nederländerna säkrat sin plats till EM-slutspelet. Sverige får ta nytt sikte inför nästa turnering. 

Matchen mot Nederländerna är inte en renodlad hedersmatch, då alla tillfällen för landslaget att mäta sig mot Europeiskt toppmotstånd är värdefulla. Nederländerna är ett sammansvetsat lag med övervikt på talang bland sina guards och vingspelare, vilket de skyltade med när de slog Kroatien på lördagen. Även om deras anfall endast riktigt lossnade i tredje perioden var försvaret konsekvent intensivt och ihärdigt, med lite hjälp av ett strategiskt zonförsvar, vilket gjorde att de orangea lejonen inte behövde svettas särskilt mycket i slutminuterna. 

Sverige har övertaget under korgen

När Sverige och Nederländerna möttes i november var det framförallt Charlon Kloof och Yannick Franke som ledde vägen. Även när Nederländerna hade det trögt mot det svenska försvaret lyckades Kloof och Franke tråckla sig till straffkastlinjen, där de till slut sköt 13 fler straffar än Sverige. 19-årige Keye van der Vuurst de Vries är den som sköter det mesta av bollbehandlingen, vilket han gör med en mognad bortom sina år. Thomas Massamba, Tobias Borg och Melwin Pantzar kommer ha fullt upp med att störa honom när han dirigerar Nederländernas offensiv. 

Nederländerna ställer i stort upp med samma lag som för tre månader sedan, medan Sverige har några påtagliga ändringar: Ludvig Håkansson och Nicholas Spires har lämnat sina minuter till Simon Birgander och Jonas Jerebko. Det Sverige tappar i spelkreation bör kunna hämtas hem med poäng nära korgen och i returtagningen. Sverige är både större och skickligare under korgen, och där spelade Sverige jämnt med det betydligt större Turkiet på lördagen, vilket bådar gott mot Nederländerna.

Sista chansen att se herrlandslaget på ett tag

Sverige kommer inte att spela i EuroBasket 2022. Ett poäng här, två där och oturlig skadefrånvaro var det som skiljde när biljetterna skulle fördelas. Sverige är det lag med lägst placering på FIBA:s världsranking i grupp D och hade behövt lite mer flyt för att kunna skrälla och ta sig vidare. Turkiet, rankade som nummer 15 i världen, fick en smärre skrämselhicka på hemmaplan och på måndag är det Nederländernas tur att få se vad ett svenskt landslag kan göra. 

 

Uppkast är kl 15:00 på måndag. Matchen ser du på TV10/Viaplay.

 

Herrlandslagets kvalmotstånd klart
Herrlandslagets kvalmotstånd klart
29 apr 2021

Herrlandslagets motstånd i förkvalet till VM-kvalet som avgörs i augusti står...

Här sätter Eriksson Euroleaugerekord
Här sätter Eriksson Euroleaugerekord
6 mar 2021

Marcus Eriksson satte 10 trepoängare i vinsten mot Khimki Moskva och...

Då spelar herrlandslaget förkval
Då spelar herrlandslaget förkval
23 feb 2021

Dessa datum spelar herrlandslaget sina nästa matcher i förkvalet till...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago