Hoppa till innehållet
Tung förlust tillsammans med känslofyllda avsked
Tung förlust tillsammans med känslofyllda avsked
26 juni 2021

Tung förlust tillsammans med känslofyllda avsked

Bosnien och Hercegovina vinner placeringsmatchen och kniper platsen till VM-kvalet framför ögonen på Sverige. Nu väntar en oviss tid för Sverige, när stjärnspelare och förbundskapten går vidare mot nya utmaningar.

Jonquel Jones var spektakulär och ostoppbar. I första perioden gjorde hon 19 poäng och tog 8 returer när Bosnien och Hercegovina tog ett stadigt grepp om matchen direkt från start. Sverige hade inte något flyt i början och hade återigen svårt att hitta nätet med långskotten, vilket gjorde att Sverige hamnade i ett 15-poängsunderläge efter första perioden.

När Jones fick vila några minuter i andra perioden spelade Sverige sig tillbaka in i matchen, men så fort Jones återvände var kontrollen bekvämt tillbaka i Bosnien och Hercegovinas händer. Jonquel Jones var +28 i en match de vinner med 19 poäng.

Detta var sjätte matchen på nio dagar för båda lagen och det märktes att energimätaren inte gick hela vägen upp. Kanske att det märktes lite mer på Sverige.

– Planen kräver all din mentala, fysiska och emotionella energi. Kanske var det så ikväll att inte alla spelarna hade det.

Sverige vinner andra halvlek (32-27) men inte med i närheten så mycket som hade krävts för att göra matchen spännande. I starten av fjärde perioden var skillnaden nere på 16 poäng, men närmre än så skulle Sverige aldrig komma. Förutom Jones hade Bosnien kanske även matchens näst bästa spelare i Nikolina Babic, som tillförde 17 poäng och 7 assist.

Känslosamma farväl

Sverige slutar bland de åtta bästa för andra europamästerskapet i rad och visar att blågult hör hemma bland världens bästa basketnationer. Nästa mästerskap kan Sverige dock se mycket annorlunda ut. Förbundskapten Marco Crespi meddelade före matchen att det skulle bli hans sista som coach för Sverige

– Jag njuter av att coach det svenska landslaget. Vi slutade på åttonde plats. Ingen trodde att vi skulle hamna på åttonde plats med den här laguppställningen.

Med tunga avbräck i form av Amanda Zahui, Regan Magarity och Louice Halvarsson fick nya förmågor kliva fram i landslagsdräkten. Men en sak har varit självklar under det senaste decenenniet: Elin och Frida Eldebrink ställer upp i bakplan och ger blågult en chans. Men inte längre.

– Jag är redo att lämna över till de yngre tjejerna, säger Frida Eldebrink. Det är deras tur att ta över.

För syster Elin är det inte helt spikat ännu, men hon kommer att ta ett beslut inom en snar framtid.

– Det lutar åt att det här är det sista, säger Elin Eldebrink.

Det finns en framtid för det svenska landslaget. Klara Lundqvist, Matilda Ekh och Emma Johansson är alla 21 år eller yngre och har under de senaste tio dagarna i Valencia samlat på sig värdefulla erfarenheter. Samtidigt är Kalis Loyd, Nathalie Fontaine, Ellen Nyström och Binta Drammeh mitt i karriären och redo att axla ett större ansvar. Och glöm inte Amanda Zahui, Regan Magarity och Louice Halvarsson.

I kvalet till EuroBasket 2023 kommer det vara nya ansikten, både på plan och vid sidlinjen. Vi längtar redan!

Sverige - Bosnien och Hercegovina, 63 - 82 (10-25, 21-30, 19-11, 13-16)
Poäng, Sverige: Elin Eldebrink 14, Kalis Loyd 13, Frida Eldebrink 9, Nathalie Fontaine 9, Matilda Ekh 5, Binta Drammeh 4, Emma Johansson 4, Ellen Nyström 3, Klara Lundquist 2.

Text: Johannes Grufstedt

Herrlandslagets bruttotrupp till VM-kvalet uttagen
Herrlandslagets bruttotrupp till VM-kvalet uttagen
6 jul 2021

Nästa upplaga av Basket-VM spelas 2023. Herrlandslaget inleder nu resan mot...

Sverige till Portugal
Sverige till Portugal
11 jun 2021

Herrlandslagets förkval kommer att spelas i portugisiska Matosinhos i augusti...

Herrlandslagets kvalmotstånd klart
Herrlandslagets kvalmotstånd klart
29 apr 2021

Herrlandslagets motstånd i förkvalet till VM-kvalet som avgörs i augusti står...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago