Hoppa till innehållet
Krönika: Det blir folkfest men...
Krönika: Det blir folkfest men...
10 december 2021

Krönika: Det blir folkfest men...

Kidsen väller in med mobiler för att ta selfies, Aviciis ”Levels” dundrar i högtalarna, artister sitter courtside och ansiktsmålade Moose nation drar igång vågen när Ludde Håkanson sänker treor. Det är folkfest men…

 

Vi är där vi ska vara – det råder det inget tvivel om. Till och med Avicii Arenas VD Andreas Sand utbrast att arenan sällan varit snyggare än när han var på Sverige-Finland. Parkettgolvet i mitten, publiken ända ner till courtside, en sport som har highlights som gör att publiken ställer sig upp och vrålar redan från första minut. Helheten är magisk.

 

Att vi fyller Avicii Arena oavsett vilka som spelar för Sverige och oavsett vilka vi möter är inte längre bara en vision – jag tror vi är på väg dit. Den glädjen och gemenskapen ska vi aldrig tappa. Det blir folkfest men…

 

Men nu handlar det om Kroatien och då är ändå alltid basketen i fokus.

 

Dražen Petrović, Krešimir Ćosić, Toni Kukoč och Dino Rađas Kroatien. Även om de på senare år inte nått upp till samma nivå som när de ledde OS-finalen mot Dream Team efter tio minuters spel så är det något speciellt rent sportsligt med denna match.

 

Kroatien var i kvartsfinal i OS 2008, semifinal i EM2013 och kvartsfinal i OS2016. Däremot misslyckades kroaterna att kvalificera sig för VM 2019 och det vore en katastrof att misslyckas igen. Efter det första kvalfönstret har man satt sig i en prekär situation. Förlust hemma mot Slovenien och förlust borta mot Finland innebär att vinster mot Sverige i princip är ett måste för att säkra avancemang och undvika ännu en pinsam sorti. Räkna med en stor klack och en helt annan atmosfär än mot Finland.

 

Sverige har aldrig kvalificerat sig till VM-slutspel och alla vinster är en bonus. Samtidigt vet jag att spelarna har högt satta mål och älskar att spela inför den stora svenska publiken. Segrarna mot Turkiet och Finland har även höjt förväntningarna hos publiken.

 

Räkna med att temperaturen når kokpunkten i slutet av februari när Sverige först åker till Zagreb för att spela den 25:e och sedan tar emot Kroatien den 28:e hemma. Oavsett vad som händer nere i Dražen Petrović Center (ni som såg matchen mot Slovenien förstår vad jag menar) så kommer den matchen att skapa en massa känslor och göra hemmamatchen ännu hetare.

 

Ja, Avicii kommer att dundra i högtalarna och ja, vågen kommer att rulla. Svenska och kroatiska fans kommer att försöka överrösta varandra. Vi kommer att njuta av ännu en folkfest men för oss basketmänniskor ser vi fram emot en match på högsta nivå där två bra lag måste prestera sitt allra yttersta i en avgörande match.

 

Blir det bättre än så?

 

Johannes Wohlert

 

PS. Ni som varit med minns väl hemmasegern mot Kroatien i november 1993 – bara ett drygt år efter OS-finalen. Här kan ni se highlights:

 Klicka här för att se matchen i sin helhet

 

Och här kan ni lyssna på Henrik Gaddefors prata om matchen i efterhand: 

 

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Borg, Pantzar bakom svensk vinst
Borg, Pantzar bakom svensk vinst
28 aug 2022

Tack vare en explosiv andraperiod, som Sverige vinner med 15-28, kunde...

Tyskland starkare och snabbare än Sverige
Tyskland starkare och snabbare än Sverige
25 aug 2022

Sverige tog en period på sig att lära sig spela utan skadade Ludvig Håkanson,...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago