Hoppa till innehållet
Motståndaren: Kroatien
Motståndaren: Kroatien
23 februari 2022

Motståndaren: Kroatien

FIBA världsranking: 21
Facit i kvalet till World Cup 2023: 0-2 (4:a i grupp C)
Placering i EuroBasket 2017: Kvartsfinal 
Facit mot Sverige genom tiderna: 7-1
Styrkor: Storlek, spelskicklighet
Svagheter: Foular gärna, kontinuitet

Ny coach efter katastrofinledning

Stressnivån i det kroatiska lägret är relativt hög. Att spela basket i ett land rankat 21 i världen och med en stolt tradition för med sig vissa förväntningar, exempelvis att slå Sverige i ett VM-kval. Kroatien hade det tufft i kvalets första fönster där de förlorade båda sina inledningsmatcher, hemma mot Slovenien och borta mot Finland. Följden av det blev att coach Veljko Mrsic fick lämna sitt uppdrag och assisterande coach Damir Mulaomerovic tog över. En tredjedel in i kvalet är nu Kroatien sist i grupp C och andra fönstrets matcher mot Sverige kan komma att avgöra deras öde. 

Det är frestande att titta på det färska materialet, både matcherna från första kvalfönstret och de båda matcherna mellan Sverige och Kroatien från EM-kvalet, men frågan är hur mycket av det som är relevant med en ny kroatisk kapten bakom rodret. 

– De kommer behöva utgå från de spelare de har valt och därför kan vi räkna ut vad de kan tänkas behålla, säger coach Mikko Riipinen. Man skulle också kunna kvalificerat gissa att de försöker trycka på några bitar som de gjorde framgångsrikt mot oss senast.

Ett stort lag på flera sätt

Kroatiens laguppställning är inte stor; Den är gigantisk. Deras startfemma mot Slovenien mätte 206, 206, 198, 198 och 197 centimeter över marken. Eftersom alla fem naturligtvis är spelskickliga kan kroaterna utnyttja vilken missmatch som helst. Men storleken är inte odelat positiv. 

I kvalets första två matcher hade Kroatien våldsamma problem med att spela försvar utan att foula. Med 24,5 fouls per match var Kroatien värst (eller bäst, beroende på hur du ser det) i den kategorin. I de matcherna spelade de en väldigt aggressiv försvarsstil, vilket förvisso resulterade i relativt få insläppta poäng (77 och 76), men som också gav motståndarna väldigt mycket gratis från straffkastlinjen. Foulproblemen drabbade även enskilda spelare, exempelvis Filip Bundovic, som varit Kroatiens bästa poänggörare hittills men som även fick fem fouls i Slovenienmatchen och fyra mot Finland.

Offensivt har kroaterna haft det svårt med skyttet. De sänkte endast 25 procent av sina trepoängsförsök, vilket för närvarande är rankat som nummer 30 av 32 kvalande lag, men det är troligen mer orsakat av slumpen än bristen på kapacitet. 

Skrällchans för Sverige

All press ligger på Kroatien. De ligger 30 platser högre i världsrankingen, har slagit Sverige två gånger -- ganska bekvämt dessutom -- för bara 15 månader sedan och på fredag spelar de på hemmaplan i en match de mer eller mindre måste vinna. Sverige har hittills överlevererat och visat upp en fantastisk defensiv, både i vinsten över Finland men även i förlusten mot världsfyran Slovenien. Mot Kroatien är det möjligt att det krävs en ännu vassare insats. 

Coach Riipinen är nöjd med hur uppladdningen har gått. Alla är glada att se varandra igen och sugna på att spela tillsammans, och även att bygga på det fina spelet från november. 

– Vi måste prestera igen och vi tycker det är viktigt att fortsätta trycka på, säger coach Riipinen. Gamla prestationer spelar ingen roll. 

Missa inte fortsättningen av VM-kvalet, som återupptas på fredag den 25 februari kl 18:30. Matchen ser du på SVT. 

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Borg, Pantzar bakom svensk vinst
Borg, Pantzar bakom svensk vinst
28 aug 2022

Tack vare en explosiv andraperiod, som Sverige vinner med 15-28, kunde...

Tyskland starkare och snabbare än Sverige
Tyskland starkare och snabbare än Sverige
25 aug 2022

Sverige tog en period på sig att lära sig spela utan skadade Ludvig Håkanson,...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago