Hoppa till innehållet
Sverige vinner tredje raka i VM-kvalet
Sverige vinner tredje raka i VM-kvalet
14 november 2022

Sverige vinner tredje raka i VM-kvalet

Bakom 29 poäng från Ludvig Håkanson och en försvarsuppvisning från Melwin Pantzar kunde Sverige säkra ytterligare en vinst i VM-kvalet. Slovenien vinst tidigare på kvällen innebär dock att Sverige inte kan gå vidare i kvalet.

Det var inte basketpropaganda, men det är en vinst. En väldigt, väldigt mödosam vinst. Efter ett misslyckat svenskt inkast under egen korg fick Israel en sista chans att jämna ut matchen i slutsekunderna, vilket blev en vidöppen trepoängare för Bar Timor. Men trean var kort, och Sverige kunde slinka undan med en vinst.

Sverige drygade ut ledningen i anfallet tidigare, när Ludvig Håkanson gjorde sin 29:e poäng i matchen. Coach Mikko Riipinen ritade upp ett spel i timeouten, och Sverige utförde det enligt punkt och pricka. När Israel överspelade Håkanson skar han istället distinkt mot korgen, Viktor Gaddefors serverade honom bollen och Håkanson kunde enkelt göra två poäng.

– Vi spelar inte så bra, säger coach Mikko Riipinen, men när du inte spelar bra och kan vinna ändå, då är det väldigt mycket värt i längden. När vi ska till EM då är det precis sådana här matcher vi måste vinna, när inte allt klickar. När allt klickar för de här spelarna, då kan vi slå vem som helst.

Om Ludvig Håkanson var hela Sveriges anfall, då var Melwin Pantzar hela Sveriges försvar. Pantzar fick bara två steals noterade i statistiken, men tvingade fram ytterligare en handfull turnovers genom intensivt, ettrigt och smart försvarsspel. Hans enda trepoängare, med två minuter kvar av matchen, skadade inte heller.

VM-äventyret över för Sverige

Tidigare på kvällen blev det slovensk vinst över Tyskland på hemmaplan. Så trots att Sverige fortsätter vinna kommer det inte bli något avancemang från grupp J i VM-kvalets andra omgång. Tack vare att slovenien har fördel av inbördes möte mot Sverige spelar det ingen roll vad som händer i det sista kvalföntstret i februari 2023. Det blir Finland, Tyskland och Slovenien som går vidare.

Men framfarten i kvalet är inte förgäves. Idag ligger Sverige på plats 50 i FIBA:s världsranking, men med vinster mot Estland (#44) och Israel (#33) kommer den placeringen att räknas upp, vilket i sin tur kommer ge Sverige en mer fördelaktig lottning när kvalet till EuroBasket 2025 påbörjas.

Sverige - Israel, 71 - 68 (17-16, 20-24, 16-8, 18-20)
Poäng, Sverige: Ludvig Håkanson 29, Melwin Pantzar 11, Simon Birgander 10, Johan Löfberg 6, Denzel Andersson 5, Viktor Gaddefors 5, Christopher Czerapowicz 5,

Text: Johannes Grufstedt

Motståndaren: Estland
Motståndaren: Estland
9 nov 2022

FIBA världsranking: 44Placering i EuroBasket 2022: Utslagna i gruppspel Facit...

Uppdateringar i herrlandslagets trupp
Uppdateringar i herrlandslagets trupp
8 nov 2022

Felix Terins och Pierre Hampton har i samråd med landslagsstaben beslutat att...

Herrlandslagets bruttotrupp till VM-kvalet uttagen
Herrlandslagets bruttotrupp till VM-kvalet uttagen
14 okt 2022

I mitten av november fortsätter VM-kvalet för herrlandslaget. Med fyra...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago