Hoppa till innehållet
Sverige faller i Fyrishov
Sverige faller i Fyrishov
24 november 2022

Sverige faller i Fyrishov

Skillnaden i utdelning på spelmål (45% mot 34%) blev för stor för att övervinna. Klara Lundqvist gjorde sitt yttersta för att leda Sverige till en nyckelvinst i EM-kvalet, men nu hänger blågult avancemang på en skör tråd.

Ellen Nyström höll på att bli helgonförklarad. Med drygt fyra minuter kvar av matchen låg Sverige under med 13 poäng. Normalt är det inget oigentagligt försprång i basket, men med en svensk offensiv som sett trött och oinspirerad ut mot ett israeliskt zonförsvar, då kändes det som ett omöjligt hinder. Men Ellen Nyström blev foulad på ett trepoängsförsök, satte alla tre straffkasten, och snodde det påföljande inkastet. Bollen letar sig till Matilda Ekh på vingen, som sätter en trea. 13-poängsledningen blev till 7 på bara några sekunders speltid.

Klara Lundqvist sätter ett kort hoppskott och Matilda Ekh en ny trepoängare, underläget är bara 2 poäng och matchbilden har fullständigt svängt. Men det var så nära som Sverige skulle komma i Fyrishov på torsdagskvällen. Israel svarade med två egna treor, först från Eden Rotberg och kort därefter Gili Eisner. Ridå.

I halvtid såg det ändå väldigt lovande ut. Sverige hade ledning, 30-27, trots att blågult endast hade satt ett enda av sina 15 trepoängsförsök. Försvaret var benhårt med Abigail Asoro i spetsen, när alla svenskor spelade med högt bolltryck och gång på gång fick Israel att bli avblåsta för rörliga screens. Det var bara en tidsfråga innan det svenska anfallet skulle lossna och Sverige fick ett grepp om matchen, men det skulle visa sig bli precis tvärtom.

– De blev heta, säger Amanda Zahui. Cohen börjar skjuta och sätta dem. Vi missade våra enkla layups, som vi vanligtvis sätter.

Det var i den tredje perioden som Israel fattade eld, med trepoängaren som sitt främsta vapen. Alexandra Cohen satte tre styck bara i den tredje perioden och Israel vann de tio minuterna efter halvtid med 28-15. Matilda Ekhs och Klara Lundqvists hjälteinsatser i den fjärde perioden räckte inte för att reparera underläget som skapades i den tredje.

Inte råd med fler missar

Sverige är inte matematiskt utslagna – i alla fall inte ännu. Lettland leder för närvarande grupp J med två segrar på två matcher, när Sverige har gjort precis tvärtom. Lettland möter Israel på söndag, hemma i Riga. Om Lettland vinner den matchen, då har Sverige ingen chans att gå förbi dem i tabellen och kan därmed inte bli etta i gruppen. Sverige kan fortfarande bli grupptvåa, vilket kan räcka för att få en EM-biljett, men för det kommer det nästan obönhörligen att krävas två vinster i de två kvarvarande matcherna i februarifönstret.

Israel - Sverige: 68 - 75 (14-14, 16-13, 15-28, 23-20)
Poäng, Sverige: Klara Lundqvist 21, Amanda Zahui 20, Matilda Ekh 15, Abigail Asoro 4, Ellen Nyström 3, Farhiya Abdi 2, Maryam Gültekin 2, Lovisa Hjern 1.

Text: Johannes Grufstedt

Sverige vinner tredje raka i VM-kvalet
Sverige vinner tredje raka i VM-kvalet
14 nov 2022

Bakom 29 poäng från Ludvig Håkanson och en försvarsuppvisning från Melwin...

Motståndaren: Estland
Motståndaren: Estland
9 nov 2022

FIBA världsranking: 44Placering i EuroBasket 2022: Utslagna i gruppspel Facit...

Uppdateringar i herrlandslagets trupp
Uppdateringar i herrlandslagets trupp
8 nov 2022

Felix Terins och Pierre Hampton har i samråd med landslagsstaben beslutat att...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago