Hoppa till innehållet
Herrarnas utlandskoll 2020
Herrarnas utlandskoll 2020
16 januari 2020

Herrarnas utlandskoll 2020

Den första utlandskollen för 2020 och vi kommer att fokusera på de spelare som är uttagna till EM-kvaltruppen. Ludde Håkanson spelar med stort självförtroende, Marcus Eriksson hällde i 22 poäng på Spanoulis&Co i Olympiacos och Viktor Gaddefors Antibes är på en winning streak. Håll till godo!

 

GUARDS

 TOBIAS BORG 

Snitt i Real Betis (SPA)
6.6 poäng
2.4 ret
0.9 ass
 
 
Två raka vinster för Real Betis gör att de lämnarnedflyttningsplatsen. Tobias Borg var ju med och förde upp klubben i ACB inför denna säsong och de vill helst bara säkra kontraktet. Klar vinst mot Fuenlabrada senast och Tobias gjorde 12 poäng och tog 3 returer på 20 minuters spel. Formkurva uppåt!
 

LUDDE HAKANSON

Snitt i Stelmet Zielona Gora (POL)

Polska ligan    VTB
11,0 poäng       11,3 poäng
2.3 ret               2.8 ret
5.7 ass              4.8 ass

Månadens spelare i polska ligan i december spelar bättre än någonsin. Hans lag Stelmet Zielona Gora låg topp 2 hela hösten men tronar nu allena på första platsen i polska ligan med ett 14-2 record.
 
I VTB-ligan slog laget nyligen ryska topplaget Jenisej, Ludde gjorde 15 poäng och skickade iväg 6 assists. Han är oerhört uppskattad i den polska staden liksom hela laget nu, när han får tid tar han bilen ett par timmar västerut och hälsar på Marcus Eriksson i Berlin.
 
 

Charles Barton Jr

Snitt Gmunden (ÖST)
2 poäng
1 ret
4 ass
 
Från Djurgården i SBL till österrikiska Gmunden där han redan hunnit göra debut. Snabba ryck för årets guard i SBL 2015/2016 som gjorde entré på riktigt i landslaget vid förkvalet till EM. Gmunden toppar den österrikiska ligan och är favoriter till att ta hem guldet, något de inte gjort sedan 2010.
 
I den senaste matchen blev det vinst efter förlängning mot Wien och Charles stod för 2 poäng och 4 assists på 18 minuters spel.
 

 Melwin Pantzar

Snitt Monaco U21 (FRA)
15 poäng
5.7 ret
5.8 ass
 
Melwin är tillbaka i landslagstruppen efter att ha lämnat Real Madrid, han spelar nu med AS Monacos U21-lag i Frankrike, där snittar han 15 poäng, 5,8 assists och 5,7 returer.
Point guarden från Märsta har tidigare varit med på läger med landslaget på sommaren men nu är det första gången han kan vara med under säsong.
 

Olle Lundqvist

Snitt i Real Canoe (LEB Oro, Spa):
9.7 poäng
4.5 ret
2.2 ass
 
20-åriga Olle Lundqvist är en playmaker från Jämtland som äntligen fått vara skadefri. Efter att ha haft några matcher med 20+ poäng har motståndarna fått upp ögonen för talangen men han snittar ändå 10 poäng per match. Det blir debut med seniorlandslaget på lägret.
 
 

FORWARDS

 Marcus Eriksson

 
Snitt ALBA Berlin (TYS)
 
Bundesliga      Euroleague
11,5 poäng        10.9 poäng
2.1 ret                 1.9 poäng
0.9 ass                 0.8 ass
 
 
Är han hel och klubben släpper honom kommer han och spelar för svenska landslaget i Globen. Marcus Eriksson tvekar inte. Han är just nu på väg in i en ruggig form och avgjorde i tisdags matchen mot Olympiacos med sina 6 trepoängare.
 
Hans förmåga att skjuta är så välkänd i Europa att lag ändrar sättet de spelar försvar för att han inte ska få dagsljus. Det öppnar såklart upp för andra att göra poäng. Ett besök i Berlin är inte långt bort för oss svenskar och stämningen i Mercedes Benz Arena är härlig.
 
 

 

 

 

 

 Viktor Gaddefors

 
Snitt Antibes Sharks (FRA2)
8.0 poäng
6.3 ret
2.1 ass
 
Wow, fem raka segrar för Antibes Sharks och livet leker. Viktor Gaddefors är en viktig pjäs för klubben med sitt totalspel och allmänna krigarinställning, men lita på att det är atletiska spelare i franska andradivisionen så det är inte bara att kötta. Viktors rutin och smartness kommer väl till pass i internationella sammanhang.
 
 

Alexander Lindqvist

Snitt Palma (LEB Oro, Spa):
6.8 poäng
2.3 ret
0.4 ass
 
Palma var favorit till att vinna LEB Oro inför säsongen och visst är laget med i toppen. Endast vinnaren av serien går direkt upp i ACB dock och Palma ligger trea. Alexander Lindqvist kommer in från bänken och bidrar med skytte och playmaking skills. I senaste vinsten mot Castello (76-74) var han dock 0-4 från trepoängsland.
 
 

Johan Löfberg

Snitt Palma (LEB Oro, Spa):
13.1 poäng
3.8 ret
1.5 ass
 
Johan är en av LEB Oros främsta scorers och även i landslaget har han visat att han kan explodera offensivt. Han har ofta varit reserv i landslaget men fick en ordinarie plats i samband med förkvalet mot Danmark och Vitryssland. Explosivitet och bra skytte utmärker honom, och han kan ta sig till straffkastlinjen.
 
 

Chris Czerapowicz

Snitt Obradoiro (ACB, Spa)
8.6 poäng
4.1 ret
1.1 ass
 
Den bäste svenske poänggöraren i landslaget de senaste åren har en stor roll i Obradoiro. Laget har tyvärr förlorat de två senaste matcherna. Chris gjorde 11 poäng och tog 7 returer mot Unicaja Malaga och bidrog med 5 poäng och 6 returer mot Burgos. I Obradoiro har han fått spela försvar på guards så kanske kan Hugo Lopez använda honom på positionerna 2-4.
 
Vill du veta mer om Chris Czerapowicz så läs intervjun med honom här.  https://basketlandslagen.se/nyheter/156--chris-czerapowicz-minus-the-silent-killer
 
 

 Denzel Andersson

Snitt i BC Luleå (SVE):
15.2 poäng
7.4 ret
2.1 ass
 
SBL:s enda bidrag till landslaget får en plats här trots att han spelar i Sverige. Anbud från utlandet har dock inte saknats och de kommer säkerligen att bli fler efter denna säsong. Denzel är alla coachers favoritspelare med sin placeringssäkerhet, motor och följsamhet. Han leder dessutom hela SBL i blockar med 2.0 per match.
 
 

Erik Rush

Snitt i Unieuro Flori (ITA2):
13.1 poäng
5.2 ret
2.1 ass
 
Han är en nyckelspelare i topplaget i italienska Serie A2 som är uppdelat i två divisioner, östra och västra. Borta från landslaget sedan EM2013 men kom tillbaka till förkvalet mot Danmark och Vitryssland, han tillför attacker mot korgen, returtagning och en tuffhet.
 
 

CENTRAR

 

William Magarity

Snitt i BAXI Manresa
ACB:               Snitt BCL:
7.9 poäng        10.0 poäng
3.5 ret             3.8 ret
0.4 ass            0.8 ass
 
Jämfört med senaste matchen mot Turkiet kommer vi nu att få in en pjäs som är 211 cm lång och snittar dubbelsiffrigt i Basketball Champion's League. Hans lillasyster Regan gjorde succé med landslaget i somras och kan vi se något liknande från Willvore det fantastiskt. I Spanien spelar han för duktige men (snällt sagt) hårde coach Pedro Martinez och gör det riktigt bra, han är ofta på rätt plats vid rätt tillfälle (måste vara generna) och har en härlig touch.
 
 

Nick Spires

Snitt Obradoiro (ACB, Spa):
1.5 poäng
2.0 ret
0.8 ass
 
Nick har tyvärr hamnat i coach Fernandez frysbox och får endast ströminuter för Obradoiro. Ankomsten av serben Dejan Kravic har inneburit att det inte blivit mycket över, Obradoiro har flera stora kvalitetsspelare vilket också inneburit att Czerapowicz fått spela försvar på guards. Vi vet hur viktig Nick har varit i landslagssammanhang, inte minst monstermatchen mot Turkiet samt mot Danmark i Malmö, sedan så vi hoppas att det blågula linnet fungerar som den dunderhonung det brukar för Nick.
 
 

Simon Birgander

Snitt i Joventut Badalona (SPA):
5.3 poäng
3.3 ret
0.3 ass
 
Sveriges näste dominante center spås han att bli av många. Han dominerade mot tyska NBA-centern Moritz Wagner i U20EM 2017 och spanjorerna tror stenhårt på honom, han har tyvärr haft otur med en skada i höstas som inte riktigt velat ge med sig. Bara tre matcher i ACB i år.
 
 
-----------------------
 

ÖVRIGA

 

Elijah Clarance

Snitt i Den Bosch (NED):
7,5 poäng
2,5 ret
3,2 ass

Elijah Clarance är kanske svensk baskets mest explosiva spelare och nästan ostoppbar i fast breaks. Han kommer in från bänken i Den Bosch som är ett topplag i Nederländerna. 12 poäng, 4 returer och 3 assist blev det i den senaste vinsten mot Rotterdam. Clarance är reserv vid detta fönster.

 

 Jonas Jerebko

Snitt i Khimki Moskva (RYS)
 
Snitt VTB:                Snitt Euroleague:
9.2 poäng                 9,4 poäng
4.7 ret                      3.6 ret
1,7 ass                      1.7 ass
 
 
Jerebko är fortsatt en av Khimki Moskvas nyckelspelare, han spelar över 20 minuter per match i Euroleague och skjuter 43% på trepoängarna. Till detta tillför han extremt mycket rutin efter sina 10 år i NBA. Khimki är på elfte plats bara en vinst från slutspelsplats i Euroleague så räkna med att de kommer att ösa på nu, laget har underpresterat sett till förväntningarna innan säsongen. Khimki vill inte släppa Jerebko till EM-kvalet.
 
 

 Jeffery Taylor

 
Snitt i Real Madrid (SPA)
 
Snitt ACB:             Snitt Euroleague:
5.9 poäng               4.2 poäng
1.6 ret                    1.4 ret
0.8 ass                   1.3 ass
 
 
Jeffery börjar bli en veteran och kulturbärare i den spanska storklubben som driver på i Euroleague. Han är en av Europas bästa försvarare men skulle kunna explodera för 25 poäng tack vare sin fysik och lite underskattade skott om han hade haft den rollen. De har beslutat att inte släppa några spelare till EM-kvalfönstret i februari och vi får därmed vänta ytterligare på att få se Jeffery i det blågula linnet.

Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.

Fält markerade med * är obligatoriska fält.

Tobias Borg förlänger med Real Betis
Tobias Borg förlänger med Real Betis
8 jul 2020

Landslagets shooting guard Tobias Borg har skrivit på för sitt tredje år med...

Veckans Matcher: Ungdoms-EM
Veckans Matcher: Ungdoms-EM
7 jul 2020

Den här veckan bjuder vi på tre "Klassiska Matcher" från Ungdoms-EM, och det...

Inget sommarläger för ungdomslandslagen
Inget sommarläger för ungdomslandslagen
6 jul 2020

Den ursprungliga planen var att samla U15-,U16-, U18-, U20- och...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago