Hoppa till innehållet
Motståndarkollen: Turkiet
Motståndarkollen: Turkiet
22 februari 2020

Motståndarkollen: Turkiet

Motståndaren: Turkiet

FIBA världsranking: 15

Placering i senaste mästerskap: Utslagna i gruppspel VM 2019

Facit mot Sverige genom tiderna: 21 vinster, 7 förluster

De stora namnen som är där: Semih Erden, Mahmutoglu

De stora namnen som inte är där: Cedi Osman, Ersan Ilyasova

Styrkor: Shane Larkin (om han spelar), mästerskapsrutin

Svagheter: Spets utan Larkin

Resultat hittills i EM-kvalet: 

Förlust mot Nederländerna med 72-65

Highlights mellan Turkiet och Nederländerna

Förbundskapten Ufuk Saricas kommentar:

- Vi saknar några spelare vilket gjorde att vi var för dåliga framåt. Vi attackerar inte korgen tillräckligt bra och saknar kreativitet. Erden gör det bra fram tills att han blir trött och Mahmutoglu var duktig. Men det räcker inte, Nederländerna är ett väldigt atletiskt lag. Nu har vi ett par dagar på oss att förbereda oss för Sverige.

 

Turkiet letar revansch

Turkiet är ett historiskt jämnt basketland som alltid är med i mästerskap men väldigt, väldigt sällan lyckas hitta rätt när det verkligen gäller. Frånsett en silverplats på hemmaplan i VM 2010 är deras facit fyllt med utträden ur mästerskap innan medaljerna stod på spel. Senast förra sommaren, i VM 2019, hade de ett fantastiskt starkt lag med höga ambitioner men trots att de pressade USA så långt som till övertid innan de förlorade lyckades de ändå inte ta sig förbi första gruppspelet.

 

Sverige har en komplicerad historia mot Turkiet när turkarna har vunnit tre fjärdedelar av matcherna, men Sverige så sent som för två år sedan (nästan exakt på dagen) vann en av de mest dramatiska basketmatcherna som ett svenskt landslag någonsin har spelat. Nu är Turkiet ute efter revansch, inte bara för den matchen men också för den försmädliga förlusten på hemmaplan mot Nederländerna.

I en sensationell värvning presenterade den turkiska klubben, i nära samarbete med president Erdogan, sitt senaste nytillskott: Shane Larkin. Efter bara två säsonger i turkiska Anadolu Efes lyckades regering blixtsnabbt fixa ett turkiskt pass åt Larkin, vilket kan vara den bästa värvning ett Europeiskt landslag har gjort. Larkin är tillräckligt bra för att spela i NBA men har istället valt att spela i Europa, där han har gjort succé. Hans 49 poäng mot Bayern München i EuroLeague är poängrekord och hans 51-procentiga snitt på trepoängsförsök talar för sig självt.

Till följd av en stukad fot under den gångna veckan är nu Larkins medverkan osäker, han spelade inte hemma mot Nederländerna. 

Semih Erden är en av Turkiets stjärnor

Turkiet kommer att bli en utmaning för Sverige även utan Larkin, med hans lagkamrat Dogus Balbay som ständig spelfördelare och NBA-meriterade Semih Erden under korgen. Balbay är en studsig veteran som är en pest i försvaret och nästan aldrig tar fel beslut i anfall, medan Erden fortfarande kan skapa poäng på egen hand under korgen. Även Melih Mahmutoglu är en poänggörare av rang och han gjorde 20 poäng på Nederländerna i fredags.

 

Läge för svensk skräll

Sverige kommer att slå ur underläge på måndag, men så var även läget för två år sedan. Med en rekordpublik i ryggen, en knivskarp gameplan från förbundskapten Hugo Lopez och stor vilja från ett ungt, svenskt landslag finns alla möjligheter att skrälla.

 

Turkiets stjärnglans behöver motas med en svensk, samspelt lagmaskin som vinner kampen om lösa bollar och kan hitta några enkla poäng bland kontring och anfallsreturer. Historien (och FIBA-rankingen) säger att Turkiet kommer glida mot ett ännu ett slutspel, men trender är som bekant till för brytas. Om det blir en svensk vinst kommer den att gå rakt in i historieböckerna.

 

Regan Magarity missar EM
Regan Magarity missar EM
10 maj 2021

Regan Magarity är knäskadad och kommer att missa sommarens EM. Den 25-åriga...

Damlandslagets EM-trupp uttagen
Damlandslagets EM-trupp uttagen
30 apr 2021

Under en digital presskonferens presenterades Sveriges trupp som tagits ut...

Presskonferens där EM-trupp presenteras
Presskonferens där EM-trupp presenteras
30 apr 2021

Fredagen den 30 april kl 16:00 hålls en presskonferens där de 18 spelare som...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago