Hoppa till innehållet
5 maj 2020

Gemensam spelidé för Basketlandslagen

Efter förändringarna i ungdomslandslagsverksamheten kommer nästa nyhet - starten till vad som ska bli en gemensam spelidé för Basketlandslagen. Ytterligare steg i utvecklingen av landslagsverksamheten, och i förlängningen en förhoppningsvis starkare svensk basketidentitet.

Frågan om en spelmässig "blågul" tråd är något som har diskuterats mycket i svensk basket genom åren. Och nu ska det bli verklighet.

- Våra förbundskaptener på herr- och damsidan, Hugo Lopez och Marco Crespi, har tillsammans med sina staber fått i uppdrag att ta fram grundläggande gemensamma spelidéer, berättar SBBF:s landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

- Det här kommer att bli inledningen till en blågul spelidé, en landslagsgemensam spelidé som framförallt kommer underlätta för landslagsspelare att flytta mellan åldersgrupperna.

Inledningsvis handlar det om ett motion-anfall som ungdomslandslagen ska kunna använda - som även används av seniorlandslagen - samt ett grundläggande försvarsspelstänk. Över tid kommer ungdomslandslagscoacherna vara delaktiga i att vidareutveckla och optimera spelidén.
- Tanken är inte att det här är ett "världsmästar-offense" och vi ska inte göra någonting annat, utan tanken är snarare att vi ska bygga någonting gemensamt som på sikt blir en spelstil, ett spelsätt för svensk landslagsbasket, resonerar Joulamo.

Fördelen med en gemensam spelidé blir tydlig till exempelvis vid starten av ett läger eller en ny landslagssäsong.
- När landslagscoacher startar ett läger så har man alltid något att knyta an till. Man vet att alla som har varit på ett landslagsläger kan åtminstone de här sakerna. Och då får man en möjlighet att börja träningen och vidareutveckla träningen på ett lite enklare sätt.

Joulamo vill också att så många som möjligt ska kunna ta del av spelidéerna, som såklart också går i linje med Svensk Baskets ramverk för spelarutveckling som lanserades i januari.
- Vi kommer också att försöka offentliggöra de här spelidéerna och i inledningen också kanske implementera dem på våra RIG-gymnasier, diskutera dem med NIU-ledare. Och är klubbledare intresserade av att ta till sig de här idéerna så kommer man självklart att få göra det också.

- Jätteviktigt att vi förstår behovet av att ha starkare svensk basketkultur och en starkare svensk basketidentitet.

Läs mer:
Förändringar i ungdomslandslagsverksamheten >>>

Se hela intervjun med Fredrik Joulamo:

Damlandslaget samlas för juniläger
Damlandslaget samlas för juniläger
10 maj 2022

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och...

Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
11 apr 2022

Nu kan du säkra föreningsbiljetterna till sommarens häftigaste sommarens...

Svara på frågor - vinn biljetter till Sverige-Slovenien!
Svara på frågor - vinn biljetter till Sverige-Slovenien!
6 apr 2022

Till alla basketföräldrar & alla ni andra som är över 18 år och är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago