Hoppa till innehållet
FIBA Europe om landslagsfönster och europacuper
FIBA Europe om landslagsfönster och europacuper
16 juni 2020

FIBA Europe om landslagsfönster och europacuper

FIBA Europes styrelse genomförde ett videomöte måndagen den 15 juni och tog några viktiga beslut. Denna säsong europacuper avslutades formellt och styrelsen tog beslut om vissa principer rörande landslagsfönster november 2020 och februari 2021.

Mötet leddes av FIBA Europes ordförande Turgay Demirel. Vidare närvarade FIBA:s ordförande Hamane Niang, FIBA:s generalsekreterare Andreas Zaglikis och FIBA Europes exekutive direktör Kamil Novak.

FIBA:s klubbtävlingar
FIBA Europes styrelse beslut, som grundades på starka rekommendationer från den arbetsgrupp som hade tillsatts för att utforska olika alternativ och stöttades av FIBA Europes Competitions Commission, var att avsluta de nuvarande europeiska cuperna som ställdes in i mars.

Säsongen 2019-2020 i FIBA Europe Cup, Euroleague Women och EuroCup Women kommer inte att återupptas och inga mästare kommer att utses. Alla klubbar som var i kvartsfinal när tävlingarna blev inställda kommer att erhålla rankingpoäng för att ha nått kvartsfinal.

Fokus ligger nu på att förbereda den nästkommande säsongen 2020-2021 med alternativa handlingsplaner:

  • Den nya europeiska klubblagssäsongen startar som planerat i september/oktober med eller utan åskådare, beroende på lokal, nationell lagstiftning.
  • För det fall att en turnerineg inte kan starta i september/oktober kommer den automatiskt att bli framflyttad till januari 2021 med ett nytt spelschema med ett reducerat antal matcher.
  • Skulle en klubblagtävling som startar i september/oktober bli avbruten på grund av ett nytt COVID-19-utbrott, kommer de matcher som redan har hunnit spelats att räknas och ett nytt och reducerat spelschema kommer att läggas fram.

Lottningen för de europeiska klubblagtävlingarna har preliminärt satts till den 17:e och 18:e augusti.

FIBA EuroBasket för herrar och damer
Styrelsen fick även förslag på rekommendationer och alternativa planer för de kommande landslagsfönsterna för kvalspelet till FIBA EuroBasket 2021 och FIBA Women’s EuroBasket 2021.

För damer (FIBA Women EuroBasket qualifiers) i november 2020 och februari 2021

  • Novemberfönstret kommer att spelas som planerat med eller utan åskådare eller ett begränsat antal åskådare, i enlighet med den lokala nationella lagstiftningen.
  • För det fall matcherna i novemberfönstret inte kan genomföras alls kommer de att skjutas fram till februari 2021. I detta fall kommer fyra matcher att spelas i februari, i ett landslagsfönster som dröjer 15 dagar. Det startar söndagen den 31 januari med matchdagar på torsdag, söndag, onsdag och lördag. Spelarna åker tillbaka till sina klubbar söndagen den 14 februari.

Detta skulle innebära att Sverige-Israel, som är planerat till den 15 november 2021, flyttas till hittills okänt datum i februari 2021.

För herrar (FIBA EuroBasket qualifiers) i november 2020 och februari 2021

  • Novemberfönstret kommer att spelas som planerat med eller utan åskådare eller ett begränsat antal åskådare, i enlighet med den lokala nationella lagstiftningen.
  • För det fall matcherna i novemberfönstret inte kan genomföras alls kommer de att skjutas fram till februari 2021. De matcher som skulle ha spelats i februari 2021 flyttas då till ett nytt fönster i juli 2021, som placeras mittemellan OS-kvalet och OS i Tokyo.
Biljetter till basket-EM i sommar
Biljetter till basket-EM i sommar
12 jan 2021

Sveriges damlandslag har kvalificerat sig till basket-EM den 17-27 juni 2021....

Damlandslagets trupp till sista EM-kvalmatchen uttagen
Damlandslagets trupp till sista EM-kvalmatchen uttagen
5 jan 2021

Förbundskapten Marco Crespi har tagit ut truppen till den sista...

Svensk Basket lanserar ”Öppet Arkiv” med basketnostalgi
Svensk Basket lanserar ”Öppet Arkiv” med basketnostalgi
21 dec 2020

En julklapp till alla basketnostalgiker därute, tidigare spelare som vill...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago