Hoppa till innehållet
Amanda Zahui redo för WNBA
Amanda Zahui redo för WNBA
22 juni 2020

Amanda Zahui redo för WNBA

I slutet av juli är det dags för WNBA. Ligan har gått ut med att det blir en grundserie med 22 omgångar följt av ett vanligt slutspel. – Det är tuffa tider och det är väldigt speciellt med det som händer nu men det ska bli kul att spela, säger Amanda Zahui som åker till USA på söndag.

Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Den 15 juni kom beskedet från WNBA – det blir en säsong även i sommar. Så nu kan alla få njuta av Elena Delle Donne, Diana Taurasi, Natasha Howard och Amanda Zahui för den delen. Regerande mästarinnorna Washington Mystics kommer att få kämpa för att försvara guldet mot Phoenix Mercury, Seattle Storm, Chicago Sky och de övriga topplagen.

New York Liberty räknas inte dit men är ändå ett av de mest spännande lagen i årets liga. Med nya ägaren Jose Tsai i ryggen har en mängd olika initiativ tagits, en flytt till Barclays Center, en ny varumärkesplattform, ny coach och sex rookies däribland collegestjärnan Sabrina Ionescu som gick som nummer ett i draften.

 

Ny logotyp för New York Liberty och flytt till Brooklyn är två stora förändringar inför årets säsong

- Ja, jag är riktigt hyped, vi kommer att spela snabb basket, lite positionslöst och jag kommer att starta som center fast kunna skjuta utifrån, ja det är i alla fall vad som har sagts hittills, vi får se, skrattar en luttrad Amanda Zahui när vi pratar om laget.

Hon gör nämligen sin sjätte säsong i WNBA och börjar räknas som en veteran. Stjärnskottet som gick som nummer 2 i draften 2015 är nu en respekterad röst i och utanför omklädningsrummet. Och hon har förtjänat det.

Ifjol fick hon ökat förtroende av coach Katie Smith och svarade med att dubbla antalet returer per match och snitta nästan 9 poäng. Toppnoteringen kom mot Los Angeles Sparks den 15 juni då hon gjorde 37 poäng. Men Smith fick gå och 34-årige Walt Hopkins gör nu debut som ny head coach efter några år i WNBA.

- Jag visste vem det var sedan tidigare. Han har varit assisterande i Minnesota Lynx och var också i Tulsa säsongen innan jag var där. Det är första gången han är head coach men vi har verkligen fått en bra connection. Han är öppen för feed back, vill involvera både staff och spelare och det tycker jag är viktigt. Speciellt på den nivå vi är på kan det vara frustrerande med en coach som bara skriker och aldrig vill lyssna, säger Amanda.

 

Nytt lag med många rookies

Men förväntningarna är inte skyhöga trots att New York Liberty draftat den stora collegestjärnan Sabrina Ionescu. Amanda säger att det byggs på sikt och att de först och främst måste sikta på att vinna fler matcher än ifjol.

– Alltså Ionescu har verkligen en hög basket-IQ och det märks inte bara när man ser henne spela men när vi har pratat också, det är en riktig baller. Det ska bli grymt att spela med henne. Samtidigt kommer vi att gå upp mot lag som Phoenix med Brittney Griner, Skylar Diggins-Smith och DT (Diana Taurasi, red anm) så det kommer att bli tufft. Rookies better be ballin’, säger Amanda och tillägger att laget ännu inte har haft ordentliga lagmöten.

 

Sabrina Ionescu är på plats - iallafall som bakgrund till Zoom.

- Vi har Zooms som vi kallar Quarterback calls där vi går igenom olika spel och sånt men det blir först när vi träffas på plats som vi kommer att kunna lära känna varandra på riktigt. Vanligtvis känner man ju dem man spelar med och vet hur de spelar men det är riktigt mycket nytt inför denna säsong. Den blir ju speciell också, fortsätter hon.

Alla matcher spelas på IMG Academy i Florida och alla 12 lag kommer att bo och spela på samma ställe utan publik. Området är gigantiskt och det mesta som WNBA-spelarna vill ska finnas på plats kommer att fixas. Amanda Zahui är i egenskap av veteran en av spelarna som WNBA:s spelarfack kollar av med.

– Det känns som om jag sitter varenda natt i olika samtal om vad som ska finnas på plats, spelarna måste känna sig trygga och säkra. Samtidigt ska vi vara där till oktober så spelarfacket driver på för att det ska bli så bra som möjligt.

 

Amanda kommer inte att bojkotta

NBA gör något liknande i Orlando men där har spelare som Kyrie Irving uttryckt tankar om att bojkotta, vilket Amanda inte kommer att göra.

- Det man känner sig bekväm med ska man göra, vissa vill fokusera på sociala rättvisor istället för att spela, vissa är rädda för COVID-19 och andra vill använda den plattform det ger för att tala om sociala orättvisor. Jag respekterar alla som känner att de inte vill spela. Det jag skulle önska är att de som nu vill ta ställning på olika sätt även fortsätter att göra det resten av karriären eller sina liv. Det här är ingen trend, det har pågått i flera hundra år…vi hade en konversation om det häromdagen med lagkamrater om att göra skillnad. Det tar tid. Mina barnbarn kommer inte få se en rättvis värld, men kanske deras barnbarn? Tänk dig det.

De nya ägarna, som är desamma som äger Brooklyn Nets, är också med på tåget och Amanda hyllar deras ledarskap.

– Det är fantastiskt att de ser oss som människor verkligen och uppmuntrar oss att tala ut om vad som händer i världen. Jag har varit i flera organisationer där man bara är en basketspelare för dem, inget mer. Här har vi Zoomcalls om sociala orättvisor, om rasism och annat vi vill prata om och det är hela organisationen som är med.

 

Deloittes VD nu kommissarie för WNBA

På högre nivå har Cathy Engelbert tagit över som WNBA:s första kommissarie, som är att likna vid en VD eller generalsekreterare. Engelbert kommer närmast från VD-posten på Deloitte som med sina 268 000 anställda världen över en av världens största revisions- och rådgivningsföretag.

Hon har redan startat med att ta fram ett hyllat kollektivavtal för WNBA med spelarfacket där mammaledighet är garanterad och är nu fast besluten att genomföra säsongen 2020 om än förkortad.

– Vi är i full fart med att slutföra planerna för en säsongsstart som fått energi av det otroliga momentum som byggts upp under off season. För att trygga spelarnas hälsa och säkerhet har vi tagit nödvändiga och uttömmande protokoll som kommer att följas, säger Engelbert.  

Vi här hemma hoppas på att det nya laget under veteran Zahuis ledning får taket på Barclays Center att lyfta flera gånger. WNBA har ännu inte kommunicerat spelschemat men av det vi har hört hittills verkar det att bli en riktig kanonsäsong.

 

Johannes Wohlert

Regan Magarity missar EM
Regan Magarity missar EM
10 maj 2021

Regan Magarity är knäskadad och kommer att missa sommarens EM. Den 25-åriga...

Damlandslagets EM-trupp uttagen
Damlandslagets EM-trupp uttagen
30 apr 2021

Under en digital presskonferens presenterades Sveriges trupp som tagits ut...

Presskonferens där EM-trupp presenteras
Presskonferens där EM-trupp presenteras
30 apr 2021

Fredagen den 30 april kl 16:00 hålls en presskonferens där de 18 spelare som...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago