Hoppa till innehållet
Utlandskollen: Birgander is back!
Utlandskollen: Birgander is back!
5 oktober 2020

Utlandskollen: Birgander is back!

Simon Birgander äntligen tillbaka i spel, Marcus Eriksson top scorer i Euroleague och Ludde Håkanson briljerar i Bilbao. Äntligen är Utlandskollen tillbaka!
 
Foto: Sofia Andersson, M&F Foto
 
 
 
 
Marcus Eriksson, ALBA Berlin (TYS)
Marcus var tyskarnas bästa poängplockare (18 p) i Euroleaguepremiären mot Maccabi Tel Aviv. Berlin har flera nya spelare och försöker nu hitta den form som förra året gav dem den tyska mästerskapstiteln i den bayerska slutspelsbubblan som BBL skapade.
 
Simon Birgander, Badalona (SPA)
Halleluja! Efter nästan ett helt år med skadeproblem är Simon Birgander, 23 år och 211 cm Helsingborgare, tillbaka i ACB för Joventut Badalona. Här konkurrerar han med slovakiska stjärnan Vladimir Brodziansky och kroatiska superstjärnan Ante Tomic om speltid och han gör det med den äran.
 
Badalona har fått en bra start (3-1) och Birgander hyllas av klubben. 13 poäng och 7 returer mot Unicaja Malaga skämtar man inte bort.
 
 
Ludde Håkanson, Retabet Bilbao (SPA)
Han är tillbaka på mammas gata! Nej, men nästan i alla fall. Efter den lyckosamma utflykten till Polen är Ludde Håkanson tillbaka i Spanien och ACB. I Bilbao har han fått en roll han trivs med och nu är det full gas som gäller. Han delar point guard-sysslan med rutinerade fransmannen Jonathan Rousselle.
 
Första vinsten för Bilbao kom i helgen mot Obradoiro och Ludde stod för 12 poäng och hela 10 assists, el dirigiendo a la orquesta!
 
 
---------------------------------
 
Tobias Borg och Nick Spires, Real Betis (SPA)
Landslagskompisarna och Södertäljekillarna Nick och Tobias kamperar ihop i Sevilla denna säsong. Real Betis heter klubben men det har varit en tung start. Först en stor förlust mot Joventut Badalona och den följdes upp med en förlust mot Obradoiro.
 
Tobias har spelat 12 respektive 13 minuter per match (2 resp 4 poäng).
 
Nick fick 12 minuter i första matchen men endast 4 minuter mot Obradoiro. 
 
Chris Czerapowicz, Obradoiro (SPA)
Chris förlängde tidigt kontraktet med klubben från Santiago de Compostela och uppskattas mycket. Och de fick en riktig kanonstart med tre raka vinster innan det blev stortorsk mot Ludde Håkansons RETABet Bilbao.
 
Chris matcher:
mot Fuenlabrada: 6 poäng, 4 returer
mot Manresa: 4 poäng, 3 returer
mot Real Betis: 10 poäng, 3 ass
mot Bilbao: 12 poäng, 2 returer
 
 
Melwin Pantzar, Real Valladolid (SPA2)
Point guarden från Märsta spelar denna säsong i spanska andraligan LEB Oro, där han har förbundskapten Hugo Lopez som tränare. Säsongen startar den 16 oktober men Melwin har sett bra ut på försäsongen. 16 poäng mot ligakonkurrenten Tizona de Burgos.
 
 
 
Jeffery Taylor, Real Madrid (SPA)
Jeffery är tillbaka i Real Madrid där han har blivit en av stöttepelarna och kulturbärarna. Caoch Pablo Laso satsar på kontinuitet och han vet exakt vad han får av Jeffery, en av Europas bästa försvarare som också kan göra poäng om han blir tilldelad den rollen.
 
Real Madrid har startat säsongen med 3-0 i ACB. Jeffery gjorde 7 poäng på 23 minuter mot Gizpuzkoa men har inte spelat sedan dess.
 
 
William Magarity, Gizpukoa (SPA)
William Magarity gick inför denna säsong till Gipuzkoa. Den baskiska basketstaden där Ellen Nyström spelade ett par år innan hon återvände till Luleå Basket. Efter en tung säsong med Pedro Martinez har nu William fått mycket förtroende. 
 
- 9 poäng och 5 returer mot Real Madrid.
- 14 poäng mot Burgos, som i helgen vann FIBA Champions League.
 
Det har blivit två förluster men i helgen väntar Zaragoza och då är möjligheterna till vinst betydligt större.
 
 
 
 
 
Johan Löfberg, Vichy (FRA2)
Flytten till franska Pro B överraskade kanske några men här kommer den 25-årige landslagsforwarden att kunna agera matchvinnare. Ligasäsongen har inte startat men Vichy har spelat tre cupmatcher. Totalt 41 poäng för Löfberg och cirka 25 minuter per match på planen.
 
 
Jonas Jerebko, Khimki Moskva (RYS)
Sist men inte minst. Det är en pigg och fräsch Jonas Jerebko som kommer till start denna säsong. Andra året i Euroleague väntar och laget tycker sig kunna utmana om titeln. Men klubben har fått en tuff start. I första matchen hemma mot Panathinaikos saknades storstjärnan Alexander Shved och det blev förlust. Jonas bidrog med 9 poäng och 9 returer.
 
Sedan offentliggjorde Khimki att tre spelare, Janis Timma, Evgenyv Voronov och Jordan Mickey alla har testat positivt för COVID-19. Euroleagues regler säger att matcherna ska genomföras så länge ett lag kan ställa 8 spelare på benen.
 
 

Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.

Fält markerade med * är obligatoriska fält.

Utlandskollen: All eyes on Fontaine!
Utlandskollen: All eyes on Fontaine!
26 okt 2020

Vi börjar närma oss härliga EM-kvaltider och då blir Utlandskollen extra...

Utlandskollen: Tobias Borg lyfter i Sevilla
Utlandskollen: Tobias Borg lyfter i Sevilla
26 okt 2020

Tobias Borg börjar få mer minuter och fyller upp statistiken för Real Betis i...

Damlandslagets trupp till EM-kvalbubblan uttagen
Damlandslagets trupp till EM-kvalbubblan uttagen
23 okt 2020

Förbundskapten Marco Crespi har tagit ut den trupp som ska in i...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago