Hoppa till innehållet
Coacherna för ungdomslandslagen utsedda
Coacherna för ungdomslandslagen utsedda
15 oktober 2020

Coacherna för ungdomslandslagen utsedda

Efter en inställd landslagssommar är snart en ny landslagssäsong igång. Då coachstaberna inte fick chansen att utföra sina uppdrag det gångna halvåret, så har de fått möjligheten att vara med igen. Här hittar du alla coacher för våra ungdomslandslag 2020-2021.

En sommar utan några ungdoms-EM eller landslagsläger, och ett landslagssår som till slut endast innehöll Södertäljelägret i december och Baltic Sea Basketball Cup i januari, innan coronapandemin förändrade allt.
Därför vill landslagsavdelningen och landslagsansvarige Fredrik Joulamo ge coacherna en till möjlighet att få åta sig uppdraget som landslagscoacher.

- Vi vill ge chansen till de som förra året skulle coachat landslag, och därför har de fått frågan först. Glädjande nog har de allra flesta tackat ja.

Flera coacher har varit med tidigare, men det finns också några debutanter - och namn som är tillbaka i landslagsverksamheten. Fler av coacherna jobbar i landets högsta serier, SBL Dam och SBL Herr - en ambition som landslagsavdelningen har, att ha fler SBL-coacher involverade i verksamheten.

- Vi är speciellt glada över att ha många coacher med lång bakgrund i eget internationellt spel, som Chioma Nnamaka, Selma Delibasic, Angelica Gabrielsson och Torbjörn Gehrke. De har varit i spelarnas skor, och kan använda det i sitt uppdrag, säger Fredrik Joulamo.

I år är det fler kvinnor i landslagsstaberna än tidigare, och fördelningen mellan manliga och kvinnliga coacher är något landslagsavdelningen hela tiden har i åtanke.
- Vi jobbar hårt med frågan om jämställdhet vid tillsättning, och vi går åt rätt håll även om vi inte är i mål. Vi behöver för att få högre kvalitet, fler kvinnor som coachar på hög nivå i Sverige, och vi ska göra vårt i det avseendet, säger Joulamo.

- Men även våra föreningar måste dra ett lass här. Kommande säsong är endast en kvinna headcoach för ett lag i våra förbundsserier, och den siffran måste vi gemensamt arbeta för att få upp.

Även coachstaberna för 3x3-ungdomslandslagen har utsetts. Här har det skett en förändring i ålderskategorin, då FIBA ändrat ålderskategori till U17 för 3x3-ungdomslandslag, istället för U18. En glädjande nyhet enligt landslagsavdelningen.

- Att man ändrat från U18 till U17 innebär att spelarna i de flesta fall inte kommer behöva välja mellan de två grenarna, U17-åldern blir en ren 3x3-sommar. Som vi ser det är det en jättemöjlighet för spelarna att upptäcka 3x3, att man spelar 3x3 hjälper dem att utvecklas totalt sett och tvärtom, säger Joulamo.

Sedan tidigare har vi rapporterat om U15-landslagens coachstaber och ny arbetsmodell för uttagning, med zonläger och större coachstaber.

Här är coachstaberna för ungdomslandslagen 2020-2021

Damer U20

Head coach: Robin Sandberg (Luleå)

Assisterande coacher: Angelica Gabrielsson (Täby), Tommy Johansson (Blackeberg)

Herrar U20

Head coach: Boris Balibrea (Umeå)

Assisterande coacher: Adam Engström (Nässjö), Panagiotis Nikolaidis (Köping)

Damer U18

Head coach: Mikael Johannson (Luleå)

Assiterande coacher: Selma Delibasic (Wetterbygden), Chioma Nnamaka (Luleå)

Herrar U18

Head coach: Henrik Svensson (Borås)

Assisterande coacher: Victor Holmberg (Kungsholmen), Fredrik Ernmark (Borås)

Damer U16

Head coach: Joakim Lantto (Södertälje)

Assisterande coacher: Pia Rosin (Alvik), Mattias Lundgren (Växjö)

Herrar U16

Head coach: Torbjörn Gehrke (Luxembourg)

Assisterande coacher: Wictor Buszka (Eskilstuna), Oliver Malekzadegan (Södertälje)

Damer U15

Coacher: Johan Persson (Ockelbo), Basil Shiltagh (Mark), Elin Setzman (Luleå), Alva Stark (Östersund), Irene Otamari (Lund), Lisa Smeds (Alvik)

Herrar U15

Coacher: Jörgen Fastberg (Lund), Andreas af Kleen (Mark), Christer Stjernborg (Luleå), Andrew Pleick (Örebro), Jesper Andersson (Alvik), Johan Andersson (Alvik)

Herrar U17 (3X3)
Head coach: Djordje Glavcic (Stockholm)
Assisterande coach: Eva-Lotta Strömsten (Umeå)

Damer U17 (3X3)
Head coach: Djordje Glavcic (Stockholm)
Assisterande coach: Kajsa Lundahl (Malmö)

Alla coachstaber kommer också att kompletteras med fysios och team managers för respektive lag, som är under tillsättning.


Läs mer:
Ny modell för U15-landslagsuttagning >>>
Datum för Ungdoms-EM 2021 spikade >>>
Coachstaberna för ungdomslandslagen utsedda (2019) >>>

Regan Magarity missar EM
Regan Magarity missar EM
10 maj 2021

Regan Magarity är knäskadad och kommer att missa sommarens EM. Den 25-åriga...

Damlandslagets EM-trupp uttagen
Damlandslagets EM-trupp uttagen
30 apr 2021

Under en digital presskonferens presenterades Sveriges trupp som tagits ut...

Presskonferens där EM-trupp presenteras
Presskonferens där EM-trupp presenteras
30 apr 2021

Fredagen den 30 april kl 16:00 hålls en presskonferens där de 18 spelare som...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago