Hoppa till innehållet
Flera SBL-spelare till landslaget
Flera SBL-spelare till landslaget
17 november 2020

Flera SBL-spelare till landslaget

Anes Zekovic, William Gutenius, Adam Ramstedt, Adam Rönnqvist och Niklas Larsson kommer att åka ner till bubblan i Istanbul och två spelare finns på stand by på hemmaplan om det skulle behövas.

- Som vi har sett på damsidan behövs ett stort antal reserver i dessa tider och de spelar strålande för närvarande. William Magarity är skadad och Simon Birgander och Charles Barton har tackat nej eftersom de prioriterar sina klubbar i detta läge, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo.

SBL herr har startat och det är flera svenska spelare som tagit för sig. Om de beror på att det är färre utländska spelare än tidigare eller inte kan man spekulera i men faktum är att de svenska spelare toppar i statistikkategorierna efter inledningen av säsongen. 

- Det är oerhört viktigt att svenska spelare, inte får, men har nyckelpositioner i sina klubbar i SBL. Det ansvaret de tar gör att de utvecklas och kan få chanser i större ligor eller, om de trivs hemma och stannar i SBL, kan bli kulturbärare och populära spelare att bygga ligan runt, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Internationellt spel, vare sig det är med klubblaget eller med landslaget, är nästa nivå och även det en otroligt viktig pusselbit i spelarnas utveckling. Samtidigt ska inte betydelsen att ta sin roll och bidra till lagets framgång underskattas.

- Det är ett lagspel och antalet mästerskapsringar väger som bekant tyngre än allt annat, det är ett samspel mellan coach och spelare. Coachen måste kunna ta fram det bästa ur varje spelare och spelaren måste sätta laget främst. Vi ser att goda karaktärer och människor är grundbulten för ett bra lagbygge. Sedan gäller det att man är omvärldskompatibel, alltså att man snabbt kan ta sin roll oavsett omgivning, fortsätter Joulamo.

Herrlandslaget spelar EM-kval mot Nederländerna den 27 november kl 14:00 och mot Kroatien den 29 november kl 18:00. Eventuellt med spelare från SBL herr i truppen. I dessa Coronatider kan det bli många frånfällen på ordinarie spelare.

 Till Istanbul:

Anes Zekovic, 25 år, har knappt varit på kartan i landslagssammanhang tidigare. Uppsalasonen har gjort ett par U17-kamper och spelade ifjol ett par matcher för Framtidslandslaget. Efter några år i Uppsala har han via Norrköping Dolphins hamnat i Jämtland Basket där han gör lite av allt möjligt. Stark skytt, returtagare och smart spelare.

 

Adam Ramstedt, 25 år, har lite mer erfarenhet av seniorlandslaget. Han var Sveriges bäste spelare borta mot Slovakien i för VM-kvalet 2017 men har haft svårt att ta en plats sedan dess. Nu är han med i truppen som ska till Istanbul. Säsongen har inletts strålande för Södertäljesonen som har fått stort förtroende i Norrköping Dolphins. Senast gjorde han 34 poäng mot Umeå BSKT och hade en effektivitet på 49 - topp 10 sedan 2006 i SBL herr.

 

Adam Rönnqvist, 29 år, från BC Luleå är liksom Nathan Dawit en riktig scorer. Han kan skapa sitt eget skott som få andra i SBL herr och har på senare år även kommit att utvecklas som point guard. Har varit med på seniorlandslagsläger tidigare men inte spelat.

- Det känns otroligt hedrande att bli uttagen. Jag ser fram emot att vara en del av det svenska landslaget igen”, säger Adam Rönnqvist till BC Luleå på deras hemsida.

 

Niklas Larsson, 26 år, har precis som Nathan Dawit spelat för Solna Vikings vilket också är hans moderklubb. Till skillnad från exempelvis Zekovic har Larsson varit med i alla ungdomslandslag. Hans pondus och skytte har växt till hög SBL-nivå och han är en kugge i Köping Baskets framgångsrika odyssé på högsta nivå.

 

William Gutenius, har fått alltmer förtroende i Borås Basket och går från klarhet till klarhet. Den 28-årige forwarden från Göteborg är en del av den talangfulla 91-93-generationen och har gjort 58 ungdomslandskamper men aldrig fått chansen på seniornivå. Han snittar för närvarande 15 poäng och 7 returer per match i SBL herr. Han kommenterar uttagningen på www.borasbasket.se så här:

- Ja, äntligen är man med i truppen. Det jag kommer bidra med är mitt trepoängsskytte, storlek och rutin. Även om jag är ny in i truppen känner jag dom flesta sen tidigare.

 

Reserver på hemmaplan:

Tim Schüberg, 25 år, är navet i Norrköping Dolphins tillsammans med Adam Ramstedt och Felix Terins. Point guarden som har Blackeberg som moderklubb bidrar med intensitet, försvar och en hårdnosad attityd som inte har gått landslaget förbi obemärkt. Han snittar 9,6 poäng och 4,2 assist per match i SBL herr.  

- Väldigt roligt. Det är alltid speciellt att få representera sitt land och det är jag alltid tacksam för. Jag har börjat säsongen helt okej, det kunde kanske gått lite bättre, men jag är stolt över vad vi gör nu i Norrköping Dolphins. Att få vara med som reserv i EM-truppen bevisar ändå något, säger Tim Schüberg till www.dolphins.se.

 

Nathan Dawit är ursprungligen från Fryshuset Basket och har de senaste åren spelat för Umeå BSKT. Den 26-årige guarden har dragits med skadeproblem men när han är frisk är han en av svensk baskets vassaste scorers. Hans bästa egenskap utanför planen? Han svarar alltid på sms inom en minut. (Faktiskt underskattad bästa egenskap!). Han snittar 22 poäng per match i SBL herr.

 

Sveriges matcher i EM-kvalet

Fredag 27 november kl 14:00 Sverige - Nederländerna

Söndag 29 november kl 18:00 Sverige - Kroatien

 

Damlandslaget samlas för juniläger
Damlandslaget samlas för juniläger
10 maj 2022

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och...

Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
11 apr 2022

Nu kan du säkra föreningsbiljetterna till sommarens häftigaste sommarens...

Svara på frågor - vinn biljetter till Sverige-Slovenien!
Svara på frågor - vinn biljetter till Sverige-Slovenien!
6 apr 2022

Till alla basketföräldrar & alla ni andra som är över 18 år och är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago