Hoppa till innehållet
Välkommen Maria Modig!
Välkommen Maria Modig!
20 april 2021

Välkommen Maria Modig!

Vi hälsar Maria Modig varmt välkommen som ny ungdomslandslagsansvarig. Efter 20 år som verksamhetsansvarig på Riksbasketgymnasiet i Luleå får hon nu ett bredare ansvar för Svensk Basket.

Med ett nytt upplägg för ungdomslandslagen har även en av de viktigaste rekryteringarna gjorts. 50-åriga Maria Modig från Luleå blir en viktig projektledare när svensk spelarutbildning renoveras och byggs upp med flera viktiga pelare. Vi fick tag på henne innan skoldagen hade börjat. 

Välkommen, hur känns det?

- Tack så mycket, det känns väldigt roligt och spännande såklart. När jag såg det nya upplägget som presenterades kände jag direkt att detta var något jag ville vara en del av men också kan bidra mycket till.

Vad lockade?

- Att det finns en tydlig riktning kring utvecklingslandslag och prestationslandslag. Att vi har ett nytt ramverk och att det finns en känsla kring att vi ska göra detta tillsammans, alla i Svensk Basket.
 
Ungdomarna måste också få känna trygghet i att det inte är här och nu det gäller, ungdomslandslagen är bara en början på en lång resa. Mycket jobb som har gjorts tidigare inom ungdomslandslagen har varit fantastiskt bra, det handlar inte om att göra allt annorlunda.
 
Jag ser fram emot att var med och sjösätta det nya ramverket och tror att mina erfarenheter med spelarutveckling och organisationsledning kommer att vara till stor nytta.  

Har du några konkreta tankar?

- Ja, men det skulle vara ganska förmätet att komma in och tycka en massa utan att ha levt i verksamheten. Alla har verksamheter har ett årshjul och jag tycker man måste ha gått igenom det innan man uttalar sig tvärsäkert. Hellre insikt än åsikt. Vi får se om mina tankar håller efter det första året eller om de har ändrats något.

Många inom Svensk Basket vet nog vem du är men du har inte en hög profil eller stora meriter på seniorsidan?

- Nej, det stämmer. Jag har hållit på i 25 år och är kanske något av en doldis. Men jag tror det kan finnas mycket positivt i det också. Jag har kunnat lyssna på ungdomar som satsar på basket under denna tid utan att de känner att de är beroende av vad jag tycker, om jag hade varit landslagscoach eller profil som de på något sätt känner sig beroende av eller tror starkt kan påverka var de spelar. 

Jag tror på samarbete och jag är väldigt strukturerad och organiserad. Tjänsten handlar ju inte om att vara bäst på golvet utan det handlar om att jag ska se till att skapa en teamanda där alla våra bästa basketcoacher får bästa möjliga stöttning att utveckla våra spelare.

Jag är inte stark ensam, jag är stark tillsammans med många andra. Jag kommer alltid att sätta Svensk Basket och den verksamhet jag jobbar först.

Det låter verkligen bra, när kan du börja?

- Haha, den 15 juni blir officiellt startdatum eftersom jag vill slutföra säsongen med mina elever i Luleå. Då startar ju också sommarens ungdomslandslagverksamhet och jag hoppas verkligen att det blir ungdoms-EM i sommar. 

Kommer du att bo kvar i Luleå?

- Jo, men det kommer jag att göra. Sedan blir det ju en del resor i landet och självklart en del tid i Stockholm på förbundskansliet. Jag har ju utflugna barn så jag brukar säga att jag har lika mycket tid som en 20-åring men med en 50-årings erfarenhet, haha.

Många inom basketen är ju ”lifers” som har sporten både som hobby och jobb. Vad gör du för att tänka på annat?

- Jag är faktiskt utbildad florist så jag tycker om att odla. Annars tycker jag om att laga och äta god mat och att vara med familjen. Och att träna såklart! 

Tack så mycket Maria, ser fram emot att jobba tillsammans!

- Tack själv!

Intervjuare: Johannes Wohlert

Sverige faller i Fyrishov
Sverige faller i Fyrishov
24 nov 2022

Skillnaden i utdelning på spelmål (45% mot 34%) blev för stor för att...

Motståndaren: Israel
Motståndaren: Israel
22 nov 2022

FIBA världsranking: 54Placering i EuroBasket 2021: Utslagna i kvalFacit i...

Uppdateringar i damlandslagets trupp
Uppdateringar i damlandslagets trupp
21 nov 2022

Sveriges damlandslag befinner sig på träningsläger i Uppsala inför den...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago