Hoppa till innehållet
Sommarens ungdomslandslagsverksamhet
Sommarens ungdomslandslagsverksamhet
21 maj 2021

Sommarens ungdomslandslagsverksamhet

Det blir inga ungdoms-EM i sommar för de svenska ungdomslandslagen. FIBA har istället valt att satsa på mindre turneringar, som Sverige har beslutat att man inte ska delta i. Istället ställer landslagsverksamheten in siktet på NM och lägerverksamhet under juli och augusti.

För andra sommaren i rad har FIBA valt att inte genomföra ungdoms-EM. Alla länder inom Europa har olika förutsättningar att genomföra landslagsverksamhet, beroende av bland annat nationella restriktioner och vaccinationstakt, vilket lett till att FIBA inte är villiga att ta risken med en normal EM-sommar.

Istället kommer FIBA de kommande månaderna att arrangera mindre turneringar som kallas ”FIBA Youth European Challengers”, som delas upp efter ländernas nuvarande ranking, men inte påverkar upp- eller nedflyttning till kommande års EM-turneringar. 

Svenska landslagsledningen har beslutat att inte delta i dessa turneringar, då man inte vill utsätta spelare och ledare för den risk det kan medföra.

- FIBA har insett att det är för tidigt att försöka spela EM, vilket vi känner är ett mycket klokt beslut med tanke på de mycket olika förutsättningarna som medlemsländerna har. Från vår sida är det en prioritet att samla våra ungdomslandslag för träning och matcher denna sommar, men vi vill göra det med lägsta möjliga risk, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Sommarens landslagsverksamhet kommer istället att bestå av läger och med matchspel, men med så låga risker som möjligt. Därför tar man sikte på att genomföra NM med U16- och U18-landslagen och hitta ett matchutbyte för U20-landslagen inom Nordens gränser.

- I dagsläget finns fortfarande en hög smittspridning nationellt, och med det som bakgrund kombinerat med ett framflyttat NM för U16 och U18, känner vi att vi har hittat en lösning där vi kan känna oss nöjda under de omständigheter som råder, säger Joulamo.

- Vi köper oss tid på detta sätt, och kan ändå få en bra verksamhet på plats under 2021.

Förutom ovan förändringar i verksamheten, så kommer U17 3x3-landslagssamlingarna ställas in helt. U15-landslagens zonläger kommer att ske enligt senaste planeringen, samt ett läger som tillkommer i slutet av juli/början av augusti (datum nedan). Det kommer också att planeras in extrainsatta landslagsläger för U16- och U18-landslagen under höstlovet. 

Datum & samlingar för Ungdomslandslagen - sommar 2021

Herr & Dam U20:
Läger och matchutbyte från mitten av juli.

Herr & Dam U18:
8-15/8 Läger i Södertälje
16-20/8 NM, Finland 

Herr & Dam U16:
23/7-30/7 Läger i Södertälje
31/7-4/8 NM, Finland

Herr & Dam U15:
Zonläger, cirka 30 spelare per läger blir inbjudna.

12/6 Stockholm

13/6 Stockholm

14/6 Uppsala

15/6 Luleå

17/6 (plats meddelas snart)

18/6 Huskvarna

19/6 Malmö

8-14/8 i Södertälje: U15 landslagsläger, 30 spelare/kön

Alla coacher för ungdomslandslagen klara
Alla coacher för ungdomslandslagen klara
28 jan 2022

Efter ett arbete som pågått sedan början av hösten är nu alla coachstaber för...

Mulaomerović ny coach för Kroatien
Mulaomerović ny coach för Kroatien
25 jan 2022

Inför VM-kvalmatcherna mot Sverige har Kroatien bytt förbundskapten. Den...

Biljettinformation Sverige-Kroatien
Biljettinformation Sverige-Kroatien
21 jan 2022

Med nuvarande publikrestriktioner kommer antalet biljetter till...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago