Hoppa till innehållet
Motståndaren: Slovakien
Motståndaren: Slovakien
16 juni 2021

Motståndaren: Slovakien

FIBA världsranking: 24
Placering i EuroBasket 2019: -
Facit i uppvärmningsmatcher: 2-4
Facit i kvalet till EuroBasket 2021: 2-2 (etta i grupp H)
Facit mot Sverige genom tiderna: 6 vinster, 1 förlust

Skador, skador, skador

Slovakien hamnade på plats 16 av 16 möjliga lag i FIBA:s avslutande power ranking och är nederlagstippade i grupp A som innehåller, förutom Sverige, Belarus och favoriterna Spanien. Med full styrka är Slovakerna högst potenta, vilket de visade när de gick segrande ur en tuff kvalgrupp, men under våren har avbräcken kommit på löpande band. 

Mest saknas Barbora Balintova. Hon är lagets kapten, dess hjärta och deras bästa kreatör. Hon är spelaren som Slovakien kastar bollen till när det är fem sekunder kvar på skottklockan och någon måste göra något. Av hälsoskäl var det inte möjligt för henne att ställa upp i EuroBasket 2021. 

System och lagmaskin

– Vi saknar två eller tre av våra bästa spelare, säger Slovakiens coach Juraj Suja. Men trots det är vi redo att kämpa. 

Förutom Balintova fattas även Michaela Balazova, Angelika Slamova och den rutinerade centern Anna Jurcenkova. Balintova och Slamova var två av Slovakernas tre bästa poänggörare i kvalet till EuroBasket, medan Jurcenkova var deras startande center. Även om Sverige också har drabbats av bortfall bleknar det i jämförelse med torsdagens motståndare. 

Istället har coach Suja inställningen att deras system, som de finslipat under ett två år långt kval, tillsammans med vilja och stolthet så långt det går ska kompensera för talangbristen. Slovakien kommer vara nederlagstippade i samtliga gruppmatcher och har inget att förlora, vilket alltid är en farlig motståndare. 

De utmärkte sig i kvalet genom att spela disciplinerat, med snabba beslut och mycket bollrörelse. Det är så de skapar sina målchanser. Trepoängare tycker de om, där de i kvalet var bland de lag som nätade flest treor per match på godkända 35 procent av försöken. Deras attacker mot korgen är sällan för att skapa ett eget läge, utan framförallt för att suga in försvaret så de kan skicka ut bollen till en öppen trepoängsskytt. 

Om de får de lägena har de fortfarande kompetens genom Nikola Dudasova, Sabina Oroszova och Miroslava Mistinova som alla kan skjuta från långt håll med god träffsäkerhet.

 

 

Sveriges viktigaste match

I klassiskt FIBA-manér med fyralagsgrupper är det endast det sist placerade laget som inte går vidare till nästa omgång. För Sveriges del är alltså Slovakien de blågulas absolut bästa chans att få ett lag bakom sig och sedan förhoppningsvis ha en rak väg till kvarts- eller åttondelsfinal. Slovakien fick kämpa med näbbar och klor för att ta sig till EuroBasket 2021, när de vann en ytterst jämn trelagsgrupp där samtliga lag slutade med två vinster och två förluster. Deras poängsskillnad var ynka två poäng bättre än Ungerns, men det räckte för att de skulle knipa sin biljett till sommarens slutspel. 

Deras lag i kvalet var dock klart bättre än det som ställer upp i Valencia och om Sverige spelar upp till sin potential bör svenskornas styrkor på guardsidan vara överväldigande. Slovakien, igen tack vare sina skador, är också kanske det lag som är sämst rustat att kunna utnyttja Sveriges relativt oerfarna framplan. 

Missa inte premiären i EuroBasket 2021 på torsdag kl 12:00. Matchen ser du på SVT. 

 Text: Johannes Grufstedt

Sverige faller i Fyrishov
Sverige faller i Fyrishov
24 nov 2022

Skillnaden i utdelning på spelmål (45% mot 34%) blev för stor för att...

Motståndaren: Israel
Motståndaren: Israel
22 nov 2022

FIBA världsranking: 54Placering i EuroBasket 2021: Utslagna i kvalFacit i...

Uppdateringar i damlandslagets trupp
Uppdateringar i damlandslagets trupp
21 nov 2022

Sveriges damlandslag befinner sig på träningsläger i Uppsala inför den...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago