Hoppa till innehållet
Motståndaren: Spanien
Motståndaren: Spanien
17 juni 2021

Motståndaren: Spanien

FIBA världsranking: 3
Placering i EuroBasket 2019: Etta
Facit i uppvärmningsmatcher: 3-2
Facit i kvalet till EuroBasket 2021: - (Direktkvalificerad som värd
Facit mot Sverige genom tiderna: 16-4

Chockstart för Spanien

Spanien är inte oslagbara. Belarus gjorde ett mycket tydligt exempel på det genom att stå för första turneringsdagens största skräll när de besegrade värdnationen Spanien med 53-51. Det var Belarus naturaliserade amerikanska Alexandria Bentley som sänkte det avgörande skottet i matchens allra sista sekund.

– Vi var inte fokuserade och gjorde många misstag med våra regler och våra spel, säger Leonor Rodriguez. Belarus var bättre idag.

– Vi var riktigt dåliga i anfallet, säger Spaniens coach Lucas Mondelo. Vi spelade inte som vi hade tränat och fokuserade mer på det individuella snarare än laget.

Förlusten ställer om förutsättningar och förväntningar i grupp A, där det tidigare var givet att Spanien skulle avancera som gruppetta. Idag är det istället Belarus som sitter i förarsätet medan Spanien snabbt måste slicka såren och prestera bättre mot Sverige på fredagskvällen.

 

Skakig upptakt till turneringen

Flera av namnen som var tongivande när Spanien knep guldmedaljen för två år sedan är inte med och spelar på hemmaplan. Varken Laura Nicholls, Marta Xargay eller Ana Cruz deltar. Hemmanationen hade förhoppningar om att deras MVP från EuroBasket 2017, Alba Torrens, skulle fylla tomrummet, men ett positivt Covid-19-test så sent som i förra veckan gör att inte heller hon kan spela.
Några av de kända namnen finns kvar. Laura Gil har varit pålitlig i landslaget i många år, och det var hon som fick mest speltid mot Belarus. Silvia Dominguez kan trolla bort vem som helst och rassla in en drös poäng på kort tid. Astou Ndour, med sina 198 cm, kommer bli ett särskilt hot för Sverige. Och glöm inte Laia Palau, numera 41 år gammal, men fortfarande den smartaste spelaren på golvet när hon är där.

Bland de nya namnen finns bland annat Raquel Carrera, endast 19 år gammal. Hon debuterar i mästerskapssammanhang på seniorsidan, men hennes spel i ungdomsmästerskap har gett spanska fans höga förhoppningar. Cristina Ouvina spelade inte i EuroBasket 2019 eller 2017, men var med när Spanien tog brons i VM 2018. Hon var en av få ljusglimtar i förlusten mot Belarus. 

#VågaTro

Sveriges förbundskapten Marco Crespi har varit kryptisk med sina förväntningar inför den här matchen. Vid flera olika presskonferenser efter gårdagens vinst mot Slovakien meddelade han att det är söndagens match mot Belarus som är fokus; Kvällens drabbning med Spanien var “för nöjes skull”. Men det var innan Spanien bara mäktade med 51 poäng och fick pisk av Belarus. Kanske har inställningen ändrats? Eller spelar coach Crespi tankespel med Spanien och försöker få dem att sänka sin gard?

Oavsett vilket, om Spanien spelar upp till sin nivå eller inte, kommer de presentera en helt annan utmaning för Sverige än vad Slovakien gjorde. Det Slovakien saknade i individuell talang och förmåga att skapa egna skottchanser, det har Spanien i överflöd. Dessutom har Spanien både storlek och skicklighet under korgen, vilket kommer sätta Allis Nyström och Emma Johansson på prov.

Men det svenska mantrat under EuroBasket 2021 är #VågaTro. Om vi inte vågade tro på vinst mot Spanien före igår kväll, då är det nog dags att göra det nu.

Uppkast kl 21:00. Matchen ser du på SVT.

Text: Johannes Grufstedt

Alla coacher för ungdomslandslagen klara
Alla coacher för ungdomslandslagen klara
28 jan 2022

Efter ett arbete som pågått sedan början av hösten är nu alla coachstaber för...

Mulaomerović ny coach för Kroatien
Mulaomerović ny coach för Kroatien
25 jan 2022

Inför VM-kvalmatcherna mot Sverige har Kroatien bytt förbundskapten. Den...

Biljettinformation Sverige-Kroatien
Biljettinformation Sverige-Kroatien
21 jan 2022

Med nuvarande publikrestriktioner kommer antalet biljetter till...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago