Hoppa till innehållet
Motståndaren: Belarus
Motståndaren: Belarus
19 juni 2021

Motståndaren: Belarus

FIBA världsranking: 11
Placering i EuroBasket 2019: Utslagna i gruppspel
Facit i uppvärmningsmatcher: 1-5
Facit i kvalet till EuroBasket 2021: 3-1 (vinnare i grupp F)
Facit mot Sverige genom tiderna: 2-0

Från skräll till skräck

Turneringens första två matcher har varit en bergochdalbana av känslor för Belarus. De börjar med att kliva in och förstöra EM-premiären för värdnationen Spanien, när Alexandria Bentley sänker en tvåpoängare från straffkastlinjen i matchens sista sekund. Dagen efter är det tvärtom när ett favorittippat Belarus spelar mot Slovakien, som kvällen innan inte alls såg ut att höra hemma i turneringen. Men Slovakien har grävt fram sitt självförtroende, spelar med studs i benen och överrumplar Belarus.

Nu är det mest sannolikt att Belarus måste slå Sverige i sista gruppspelsmatchen för att de inte ska hamna sist i gruppen.

Långsamt och metodiskt

Belarus styrka ligger i försvaret, mer specifikt i deras två ankare i framplan: Maryia Papova och Anastasiya Verameyenka. De vet var de ska stå och hur de ska utnyttja sin storlek. De är anledningen till att Spanien endast lyckades peta i 51 poäng på torsdagen och Slovakien sedan 58 poäng på fredag.

Men deras egna anfall är lika trögflytande och har bara producerat 53 och 54 poäng så här långt i turneringen. Än så länge har de inte gjort mer än 18 poäng i någon av de inledande åtta perioderna. Mot Spanien satte de en (1) trepoängare. Deras största offensiva hot är troligtvis naturaliserade amerikanskan Alexandria Bentley, men av någon anledning är hon inte med i startfemman och sett till speltid finns det tre andra belarusier som får fler minuter på golvet än hon.

Spelet under korgen kommer återigen bli en utmaning för firma Nyström och Johansson, där både Papova och Verameyenka kan spela en mot en. Men förutom Papova, Verameyenka och Bentley har Belarus varit fullständigt tandlöst så här långt. Deras startande guardtandem, Tatsiana Likhtarovich och Yuliya Rytsikava snittar 3 poäng per match – tillsammans.

Förutsättningarna

Trots att Belarus stått för turneringens största skräll hittills, kan det bli så orättvist att de slås ut ur gruppspelet. I den andra matchen i grupp A spelar Spanien mot Slovakien, där hemmanationen är tunga favoriter. Om Spanien och Sverige vinner sina respektive matcher, då är det Belarus som drar det korta strået när de hamnar på delad tredjeplats med Slovakien, men Slovakien avancerar tack vare att de slog just Belarus.

Det enda sättet Sverige kan bli utslagna från åttondelsfinal är ifall Slovakien slår Spanien samtidigt som Sverige förlorar mot Belarus. I den bästa av världar, om Sverige och Slovakien vinner, då är Sverige gruppvinnare och hoppar därmed direkt till kvartsfinal.

Missa inte avgörandet i grupp A! Uppkast mellan Sverige-Belarus är på söndag kl 15:00. Matchen ser du på SVT.

Text: Johannes Grufstedt

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...

Borg, Pantzar bakom svensk vinst
Borg, Pantzar bakom svensk vinst
28 aug 2022

Tack vare en explosiv andraperiod, som Sverige vinner med 15-28, kunde...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago