Hoppa till innehållet
Belarus storlek stoppar Sverige
Belarus storlek stoppar Sverige
20 juni 2021

Belarus storlek stoppar Sverige

Belarus vinner grupp A efter en basketuppvisning mot Sverige. Även om Sverige visste precis hur Belarus skulle spela fanns det inget svenskorna kunde göra åt saken. Belarus vinner alla fyra perioder på vägen mot en bekväm vinst, 78-54.

Belarus när de är som bäst

Inför matchen hade Belarus ett uttalat och tydligt övertag: Deras två fyrtorn Anastasiya Verameyenka och Maryia Papova, som tillsammans med Alexandria Bentley stått för merparten av deras offensiva produktion under turneringen. Mot Sverige stod de tre för 49 gemensamma poäng, nästan lika många Sverige. Det var närmast en offensiv explosion från ett Belarus som i EuroBaskets första två matcher haft det mödosamt att göra poäng, men mot en kortare och oerfaren framplan i Sverige var det enklare att komma till rätt lägen.

– Den är tuff, säger Kalis Loyd. Vi vet att vi är ganska små och de har gjort en bra taktik genom att alltid gå inside.

Sverige försökte skicka dubblingar när Papova och Verameyenka fick bollen nära korgen, men Belarus hittade lösningar på allt som Sverige kastade mot dem.

– Vi försökte kämpa mot deras storlek, men det handlar inte bara om storleken, säger svenske förbundskaptenen Marco Crespi. De har även mer skicklighet och erfarenhet.

Sverige är tungt beroende av skyttet, som är deras mest potenta anfallsvapen. När skotten utifrån fungerar öppnar det upp möjligheter att attackera korgen. Idag hittade Sverige inget sänk i sina skott, och hittade heller inget annat sätt att fabricera flyt i anfallsspelet. I matchprotokollet blev det till slut endast 5 satta trepoängare på 24 försök. 9 poängs räckhåll var så nära Sverige skulle komma tidigt i andra halvlek, innan Belarus tryckte på gasen och definitivt avgjorde matchen.

Det kan kännas olyckligt att Sverige får se det bästa av både Spanien och Belarus, som båda tidigare i turneringen sett väldigt sårbara ut, men som sedan gör sina bästa insatser mot Sverige. Kanske faller det sig så att Sverige får en ny chans på Belarus senare i veckan.

Spanien-Slovakien avgör Sveriges öde

Senare ikväll spelar Spanien mot Slovakien i den avslutande matchen i grupp A. Så länge Spanien vinner kommer Sverige sluta trea i gruppen och därmed få spela kvalificeringsmatch till kvartsfinal på måndag kväll.

Mest troligt, om kvällens resultat faller ut som väntat, är att Sverige imorgon spelar mot Italien, där vinnaren får spela kvartsfinal. Det blir i så fall ett möte mellan Marco Crespis gamla landslag och hans nuvarande.

– Förhoppningsvis spelar vi imorgon och det blir en ödesmatch, säger Kalis Loyd. Vi har varit ganska bra i ödesmatcher tidigare så vi tar det med oss till imorgon.

Om Sverige får spela kvalificeringsmatch imorgon och om Sverige vinner den, då blir det returmöte mot Belarus i kvartsfinalen.

Sverige - Belarus: 54-78 (18-25, 11-15, 13-17, 12-21)
Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 13, Elin Eldebrink 9, Emma Johansson 9, Kalis Loyd 5, Binta Drammeh 5, Klara Lundqvist 3, Ellen Nyström 3, Matilda Ekh 3, Paulina Hersler 2, Alice Nyström 2.

Text: Johannes Grufstedt

Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
30 sep 2022

För att möjliggöra för Euroleague-spelare att delta i VM-kvalet har...

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago