Hoppa till innehållet
Motståndaren: Italien
Motståndaren: Italien
21 juni 2021

Motståndaren: Italien

FIBA världsranking: 14
Placering i EuroBasket 2019: 9
Facit i EuroBasket 2021: 2-1 (tvåa i grupp B)
Facit i kvalet till EuroBasket 2021: 5-1 (tvåa i grupp D)

Rikedom av talang

Italien har ett överflöd av begåvade basketspelare. Den kollektiva talangen i deras laguppställning utmanas endast av stormakterna i det här europeiska mästerskapet och flera av deras reserver hade varit startspelare i en handfull andra deltagande lag.

I mitten av allt står Cecilia Zandalasini, forwarden som på somrarna spelar för Minnesota Lynx i WNBA. I EuroBasket 2021 leder hon sitt lag i både poäng och assist, och hon bär manteln som fixstjärna med bravur. Runt omkring sig har Zandalasini ett skickligt gäng som komplementerar varandra väl. Italienska landslaget är bättre idag än vad de har varit på många år, vilket de visade när de tvingade Serbien till övertid i öppningsmatchen. Serbien vann den gången, men italienskorna visade att de kunde spela basket med de allra bästa.

De följande två matcherna i grupp B var inte särskilt tävlingsmässiga, där Italien i tur och ordning avverkade Montenegro och Grekland utan någon större ansträngning.

Bredd i längden

Italien har ingen bjässe, som Belarus Verameyenka, eller någon som är lång som ett ösregn, som Spaniens Ndour. Däremot har de en, så att säga, bredd i längden med många spelare med bra internationell längd – dessutom kan varenda en av dem dribbla, skjuta och passa. Sju tjejer i deras spelarrotation är 185 cm eller längre.

Deras point guards är av den kortare sorten, men de kompenserar istället med säkerhet och otrolig spelförståelse. Reservguarden Nicole Romeo är en av turneringens roligaste spelare att titta på, som med finess och kvickhet navigerar sig själv varhelst hon vill på plan.

När Italien har flyt spelar de en flärdfull, elegant basket där bollen och spelarna rör sig utan friktion. Det är svårt att hitta svagheter i deras spel, men det enda de skulle behöva städa upp efter tre gruppspelsmatcher är sina turnovers, där de ligger bland de övre lagen i turneringen.

Sveriges inte-så-hemliga vapen

Sveriges äss i rockärmen är förbundskapten Marco Crespi. Hans uppdrag, innan han tog rodret i svenska landslaget, var just som coach i Italien. Även då med Cecilia Zandalasini i spetsen. Få människor på planeten har en så bra insyn i det italienska lägret som coach Crespi och förhoppningsvis kan han använda sina insikter att guida Sverige mot de italienska svagheterna.

Sverige har återigen chans att ta sig till kvartsfinal i ett europamästerskap, precis som 2019 i Lettland. För att komma dit på Italiens bekostnad kommer Sverige behöva prestera på topp i 40 minuter, någon slags kombination av första halvlek mot Slovakien och andra halvlek mot Spanien. Men som Kalis Loyd sa:

– Vi har varit ganska bra i ödesmatcher tidigare så vi tar det med oss till imorgon.

Uppkast på fredag kl 18:00. Matchen ser du på SVT.

Text: Johannes Grufstedt

Damlandslaget samlas för juniläger
Damlandslaget samlas för juniläger
10 maj 2022

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och...

Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
11 apr 2022

Nu kan du säkra föreningsbiljetterna till sommarens häftigaste sommarens...

Svara på frågor - vinn biljetter till Sverige-Slovenien!
Svara på frågor - vinn biljetter till Sverige-Slovenien!
6 apr 2022

Till alla basketföräldrar & alla ni andra som är över 18 år och är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago