Hoppa till innehållet
Motståndaren: Belarus (igen!)
Motståndaren: Belarus (igen!)
22 juni 2021

Motståndaren: Belarus (igen!)

FIBA världsranking: 11
Placering i EuroBasket 2019: 11
Facit i EuroBasket 2021: 2-1
Facit mot Sverige genom tiderna: 3-0

Tur i oturen

De dåliga nyheterna är att Belarus aldrig har förlorat mot Sverige och den senaste vinsten är bara tre dagar gammal. De goda nyheterna är att Belarus troligen är det svagaste laget av de sju andra som återstår i EuroBasket 2021. Om Sverige fritt hade fått välja sin motståndare är det inte osannolikt att valet trots allt hade fallit på just Belarus, när alternativen är drakar som Spanien, Frankrike, Belgien, Serbien, Ryssland och uppstickaren Bosnien och Herzegovina.

Chans till revansch

Belarus har tre toppspelare, vilket Sverige är plågsamt medvetna om. Det är Alexandria Bentley (16,7 poäng per match), Maria Papova (16,3) och Anastasiya Verameyenka (10,3). Bortom den trion finns det ingen annan i Belarus som snittar fler än 7 poäng per match i EuroBasket 2021. När lagen möttes i söndags fick Belarus ut maximal prestation från alla nyckelspelarna, när stjärntrion stod för 49 poäng tillsammans och Belarus som lag satte 8 av 20 trepoängare (40 procent).

Sveriges anfall fastnade i lera i söndags. Blågul framgång är hårt beroende av sänk i distansskotten, så när Sverige endast sänker 5 av 24 trepoängsförsök blir det svårt att slå något landslag, än mindre ett riktigt bra sådant.

Coach Crespi har några alternativ att välja mellan inför returmötet. Om Nathalie Fontaine inte kan spela kan han fortsätta att starta Ellen Nyström, vilket lyckades fantastiskt bra mot Italien, i hopp om att hon kan sträcka ut det Belarusiska försvaret och skapa utrymme. Den andra varianten är att försöka matcha Belarus storlek och starta Allis Nyström jämte Emma Johansson.

Historisk semifinal i sikte

Det är svårt att skriva av en 23-poängsförlust som att inget har hänt, men faktum är att Belarus spelade sin bästa match i turneringen samtidigt som Sverige hade sin sämsta. Inget annat lag är så beroende av god utdelning på skotten som Sverige, vilket delvis bidrar till att turneringen varit en bergochdalbana för svenskorna så här långt. Sveriges coachstab har också växt i turneringen och utmärkte sig mot Italien med superba förberedelser. Med 48 timmars framförhållning ska det bli spännande att se vad de kokat ihop inför revanschen.

Oavsett utgång blir det minst en match till, antingen en historisk semifinal eller en placeringsmatch. Sverige har varit tydliga med att de älskar de avgörande matcherna och visade i måndags att de kan leverera när det behövs.

Räkna med att allt kan hända på onsdag kväll.

Uppkast kl 18:00. Matchen ser du på SVT.

Text: Johannes Grufstedt

Följ med Moose Nation till Finland!
Följ med Moose Nation till Finland!
17 maj 2022

Den 30 juni fortsätter herrlandslagets VM-kval med bortamatch mot Finland....

Damlandslaget samlas för juniläger
Damlandslaget samlas för juniläger
10 maj 2022

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och...

Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
11 apr 2022

Nu kan du säkra föreningsbiljetterna till sommarens häftigaste sommarens...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago