Hoppa till innehållet
Skotten saknas när Sverige faller
Skotten saknas när Sverige faller
23 juni 2021

Skotten saknas när Sverige faller

Belarus är i semifinal och Sveriges framfart i EuroBasket 2021 har tagit stopp i kvartsfinalen. I en match där båda lag hade svårt att göra poäng var Belarus stjärntrio för stark. Nu måste Sverige ladda om för placeringsmatch på lördag.

Sverige spelade bättre än i söndags, men utfallet blev detsamma. Även ifall blågult fick bra lägen kändes det som inget av dem blev till poäng.

– Vi får öppna skott; vi får de skott vi vill ha men vi sätter dem inte, säger Nathalie Fontaine. Det var samma lägen som vi fick mot Italien men de faller inte i dag.

Den svenska defensiven gick på högvarv och gjorde det så svårt det bara gick för Belarus, som bara nätade 58 poäng. Även den offensiva returtagningen var spektakulär, där Sverige håvade in hela 15 anfallsreturer i matchen, men på samma sätt som i söndags hittade Sverige aldrig flytet i sin egen offensiv.

– När vi tittar på den här matchen igen, då kommer vi se att vi fick många öppna skott men att vi missade dem, säger Sveriges förbundskapten Marco Crespi.

Sverige sköt 24 trepoängare, men satte bara tre av dem.

Precis som i söndags var det Verameyenka, Papova och Bentley som var bärande offensivt i Belarus. De stod för 45 av Belarus 58 poäng. Även när Sverige satte stopp för deras anfall kunde de alltid lämna bollen till någon av sina stjärnor som lyckades producera ett halvbra skott.

 

Placeringsmatch på lördag

Turneringen är inte över än för Sveriges del, då det fortfarande ska avgöras vem som får vilken placering bland de lag som förlorade kvartsfinalen. Sverige kommer att ställas mot Bosnien och Herzegovina på lördag, vilket betyder hela två vilodagar för första gången i turneringen. Om Sverige vinner den matchen är de kvalificerade för kvalturneringen till VM 2022.

Att förlora i en kvartsfinal är surt, men att ta sig hit och vara bland de åtta bästa lagen i Europa är fortsatt något att vara stolt över. Det var inte viljan eller kämpaglöden som saknades i kvartsfinalen mot Belarus – det var sänket.

– I basket går det inte att kontrollera skottprocenten, säger coach Crespi.

Belarus - Sverige, 58 - 46 (15-10, 11-4, 19-17, 13-15)
Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 11, Nathalie Fontaine 10, Elin Eldebrink 7, Ellen Nyström 6, Binta Drammeh 4, Emma Johansson 4, Kalis Loyd 2, Klara Lundquist 2.

Text: Johannes Grufstedt

Följ med Moose Nation till Finland!
Följ med Moose Nation till Finland!
17 maj 2022

Den 30 juni fortsätter herrlandslagets VM-kval med bortamatch mot Finland....

Damlandslaget samlas för juniläger
Damlandslaget samlas för juniläger
10 maj 2022

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och...

Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
11 apr 2022

Nu kan du säkra föreningsbiljetterna till sommarens häftigaste sommarens...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago