Hoppa till innehållet
Motståndaren: Bosnien och Herzegovina
Motståndaren: Bosnien och Herzegovina
25 juni 2021

Motståndaren: Bosnien och Herzegovina

FIBA världsranking: 34
Placering i EuroBasket 2019: -
Facit i kvalet till EuroBasket 2021: 5-1 (tvåa i grupp C)
Facit i EuroBasket 2021: 3-2

Turneringens sensation

Det har gått 22 år sedan Bosnien och Herzegovina senast noterade en vinst i EuroBasket-sammanhang. I den här turneringen har de producerat betydligt mer än så när de slutade tvåa i grupp C, främst tack vare en imponerande vinst över Belgien, som de sedan följde upp med att avhandla Kroatien i kvalificeringsmatchen till kvartsfinalen. Väl i kvarten tog det stopp, när Frankrike blev ett nummer för stort, men det är på intet sätt en tillfällighet att Bosnien och Herzegovina tagit sig så här långt i turneringen.

De spelar med ett ursinnigt tempo och letar ständigt efter de två mest effektiva avsluten i basket: treor och straffkast. De skjuter 27 trepoängare per match (flest i turneringen) och sätter 8,4 av dem (tredje bäst). De snittar också 19,4 frikast per match (tredje flest), att jämföra med Sveriges 9,6 straffkastförsök per match.

Fixstjärnan: Jonquel Jones

Framgången i Bosnien och Herzegovina stavas Jonquel Jones. Hon föddes på Bahamas men fick ett pass som gjorde att hon kunde ställa upp för Bosnien och Herzegovina i tid för kvalet till EuroBasket 2021. Till vardags spelar hon i Connecticut Suns i WNBA och hon är en tvättäkta A-stjärna.

På planen kan hon göra precis allt, vilket också syns i statistiken där hon snittar näst flest poäng i turneringen (precis bakom Emma Meesseman) och flest returerer per match. I kvartsfinalen mot Frankrike stod hon för något som inte kan beskrivas på något annat sätt än ett mästerverk när hon noterade 29 poäng och hela 24 returer -- det sistnämnda är ett nytt mästerskapsrekord. När hon lägger vantarna på en försvarsretur tar hon ofta själv upp bollen och letar efter ett eget avslut direkt, inte sällan med positivt resultat. Hon kan spela som en traditionell center och vänta på att få bollen passad till sig under korgen, men föredrar att börja längre ut och dribbla sig dit.

Med sin rörlighet och längd (198 cm) är hon ett problem för vilken motståndare som helst, men kanske särskilt besvärlig för Sverige.

De andra två spelarna att hålla reda på är Nikolina Babic och Marica Gajic. Babic har satt fler än hälften av sina trepoängsförsök och Gajic snittar strax över 10 returer per match.  Jones och Gajic har dessutom vältränade lungor, då de är etta och tvåa i turneringen när det handlar om spelminuter per match. Det finns dock ett frågetecken kring Gajics medverkan då hon har ådragit sig en skada - hur allvarlig får vi se på lördag.

 

Plats i VM-kvalet 2022 på spel

Sverige möter Bosnien Herzegovina och just efter det spelar Spanien mot Ryssland. De två vinnarna får en biljett till VM-kvalet medan förlorarna blir utan. För Sverige är det samma sits som för två år sedan i Lettland, när svenskorna förlorade i kvartsfinal mot Serbien men sen hämtade sig och slog Ryssland i placeringsmatchen för att få en plats i OS-kvalet.

Har Sverige ännu en stormatch i reservtanken? Lördagens kamp blir den sjätte på bara nio dagar innan lite välförtjänt vila. Oavsett utfall har Sverige för andra Europamästerskapet i rad bevisat att de hör hemma bland de åtta bästa, men en plats i VM-kvalet hade varit ett värdigt avslut för ett hårt kämpande svenskt landslag.

Missa inte den svenska avslutningen i EuroBasket 2021. Uppkast på lördag kl 12:00. Matchen ser du på SVT och V Sport Extra.

Text: Johannes Grufstedt

Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
30 sep 2022

För att möjliggöra för Euroleague-spelare att delta i VM-kvalet har...

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago