Hoppa till innehållet
Äntligen landslagssommar!
Äntligen landslagssommar!
6 augusti 2021

Äntligen landslagssommar!

Text: Pia Rosin, coach Damer U16

Fredag 23 juli samlades 05:orna till landslagsläger för första gången. Årskullen 2005 är väldigt stark och 24 spelare deltog på lägret i Södertälje. En vecka senare åkte en trupp med 14 spelare från tolv olika klubbar till Kisakallio i Finland för nordiska mästerskapen. Väl där tog vi silver efter vinster mot alla lag utom värdnationen.

Ungdomslandslagsverksamhetens syfte är att fostra framtida seniorlandslagsspelare genom att selektera de spelare vi bedömer ha bäst förutsättningar att kunna nå europeisk toppnivå som seniorer samt ge dem relevant träning och internationell erfarenhet.

Enkelt uttryckt betyder det att det är mer intressant vem som kommer vara bäst i övermorgon än vem som var bäst igår. Samtidigt handlar det om att få individer som vanligtvis är stjärnor i sina klubblag att köpa in på en spelidé och en roll där lagets utveckling är överordnad den egna framgången.Att spelare accepterar en roll som handlar om att skapa för andra istället för att tänka på egna stats är avgörande för laget.

Detta är dock inte samma sak som att alla ska stöpas i en form, utan det handlar om hur varje individs kompetens och karaktär kan bidra till laget.

Lägret innebar korta, men intensiva, förberedelser och spelarna anpassade sig snabbt till vår spelidé som bygger på tufft försvar man-man och fartfyllt, rörligt anfallsspel. Lagförsvar är stommen, så det är vad vi fokuserade på såväl på lägret som under turneringen.

Detta års NM var extra spännande eftersom inga 05:or spelat internationella matcher och de olika lagen hade ingen aning om vad de hade att vänta. Vi visste att vi hade ett bra balanserat lag med olika egenskaper, men första matchen mot Norge var en värdemätare. Efter några trevande första minuter hade vi skakat av oss nervositeten och lyckades stänga Norge helt. De mötte inte bara fem spelare på plan, utan även en bänk som hypeade varje deflection, retur och hustlande som om det gällde livet.

Matchen mot Danmark dagen efter följde samma mönster och stämningen var på topp. Tredje matchen mot Estland var tuffare och i andra perioden låg vi under för första gången i turneringen när vi släppt intensitet och fokus i försvaret. Efter en timeout var laget redo att återta kommandot och även den matchen vann vi stort. En nyttig lärdom om att du måste hålla koncentrationen i varje moment och varje sekund i internationell basket.

Fjärde matchen blev NM:s final där vi mötte Finland som också vunnit sina inledande matcher. Detta var en helt ny utmaning för vårt lag. Finskorna, som förbereder sig för EM, spelade fysiskt och snabbt på ett sätt som inte någon av våra spelare mött förut. Underläge med 18 poäng i halvtid och en möjlighet för oss att visa vilket lag vi vill vara. Spelarna svarade på utmaningen på bästa sätt och klev ut och gav finskorna en match. Vi steppade upp intensiteten, vågade använda vår fysik och spelade för varandra. Det räckte inte hela vägen, men vi vann andra halvlek. En riktigt bra basketmatch som gav spelarna viktig erfarenhet inför framtida utmaningar.

I sista matchen mötte vi Island tidigt på morgonen och efter en rätt risig inledning med mycket individuellt tänkande tog vi oss samman, började spela som ett lag och kunde dra ifrån rejält i andra halvlek för att säkra silvret i de nordiska mästerskapen 2021.

Vi hade förmånen att få coacha ett starkt lag med olika egenskaper och kompetenser. Vi hoppas att deras första landslagssommar givit dem nyttiga erfarenheter och än mer motivation att jobba hårt på basketplan. Det ska bli kul att följa dessa spelare i framtiden!

Mattias Lundgren & Pia Rosin, coacher DU16

Sverige faller i Fyrishov
Sverige faller i Fyrishov
24 nov 2022

Skillnaden i utdelning på spelmål (45% mot 34%) blev för stor för att...

Motståndaren: Israel
Motståndaren: Israel
22 nov 2022

FIBA världsranking: 54Placering i EuroBasket 2021: Utslagna i kvalFacit i...

Uppdateringar i damlandslagets trupp
Uppdateringar i damlandslagets trupp
21 nov 2022

Sveriges damlandslag befinner sig på träningsläger i Uppsala inför den...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago