Hoppa till innehållet
Motståndaren: Portugal
Motståndaren: Portugal
11 augusti 2021

Motståndaren: Portugal

FIBA världsranking: 58
Senaste relevanta mästerskap: EuroBasket 2011
Facit i omgång 1 av förkvalet: 5-1
Styrkor: Lagförsvar
Svagheter: Spetskompetens

Lång historia med få höjdpunkter

Portugal har, kanske en aning otippat, en av världens äldsta baskettraditioner. De var en av de åtta nationer som var med och grundade FIBA år 1932. Men trots 90 år av basket har landet haft svårt att producera några märkvärdiga prestationer, där höjdpunkterna är att de lyckades kvala in till EuroBasket 2007 och 2011. 

Årets upplaga av Portugal har kanske något på gång. I förkvalets första omgång vann de en grupp innehållande Belarus, Albanien och Cypern, där fjädern i hatten var en 18-poängsvinst mot Belarus som gav dem gruppsegern. 

Inhemskt lag utan stjärnglans

Truppen består nästan uteslutande av spelare som till vardags är aktiva i den inhemska portugisiska ligan, Liga Portuguesa de Basquetebol. Själva ligan har inte särskilt hög status i Europa, men en av följdeffekterna blir att landslagsspelarna får spela mycket tillsammans och mot varandra, vilket ger dem en viss fördel i landskamper. 

Portugal hade en stor och bred trupp i första förkvalet där endast fyra spelare var med i alla tre kvalfönster och spelade samtliga sex matcher. En av dessa är Diogo Da Costa Ventura, en 27-årig point guard som är kuggen i landslaget. Han är resurskraftig och påhittig, med en känsla för flärd som kan resultera i spektakulära passningar. Utpräglade poänggörare är svårare att hitta i truppen, men håll ett öga på centern Sasa Borovnjak, som både är stor och skicklig. 

Styrkan i Portugal ligger snarast i deras försvar. Nyckeln i vinsten mot Belarus var ett ursinnigt tryck på bollhållaren som tvingade fram en mängd turnovers, vilket som bekant ofta innebär enkla poäng i anfallet. Sveriges spelfördelare måste försöka hålla kylan och inte trilla in i deras fällor. 

Chans för Sverige att ta kommando i gruppen

Sverige är favorittippade i grupp C och är på pappret det bättre laget. Men på FIBA:s världsranking är Portugal bara fyra placeringar lägre än Sverige, och visade dessutom genom den övertygade vinsten mot Belarus att de kan blixtra till när de vill. 

I vanligt FIBA-manér med trelagsgrupper är det endast det sämsta laget som inte går vidare till nästa omgång. Alla rimliga analyser säger att det borde vara Sverige och Portugal som avancerar, på bekostnad av Luxemburg, men märkligare saker har hänt. 

Uppkast kl 19:00, svensk tid. Matchen ser du på FIBA:s YouTube-kanal.

Damlandslaget samlas för juniläger
Damlandslaget samlas för juniläger
10 maj 2022

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och...

Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
11 apr 2022

Nu kan du säkra föreningsbiljetterna till sommarens häftigaste sommarens...

Svara på frågor - vinn biljetter till Sverige-Slovenien!
Svara på frågor - vinn biljetter till Sverige-Slovenien!
6 apr 2022

Till alla basketföräldrar & alla ni andra som är över 18 år och är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago