Hoppa till innehållet
De nya förbundscoacherna är utsedda
De nya förbundscoacherna är utsedda
4 oktober 2021

De nya förbundscoacherna är utsedda

Irene Otamiri, Kevin Taylor-Lundgren och Robin Sandberg kommer att leda Sveriges damlandslag som nya förbundscoacher. Trion är idag alla aktiva som coacher i SBL Dam.
– Vi får en otroligt ambitiös och kunnig stab som tillsammans med 
en fjärde coach som presenteras senare, spelare och organisation ska ta oss vidare, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.

De nya förbundscoacherna presenterades idag på en digital presskonferens av Svenska Basketbollförbundet. Lösningen är unik i det slag att det inte finns en tydlig förbundskapten med tillhörande assisterande tränare. Istället kommer förbundscoacherna att samverka för att själva hitta det bästa sättet att tillvarata den kollektiva kunskapen. Under hösten kommer även en sportchef att tillsättas som blir närmaste chef för förbundscoachteamen på dam- respektive herrsidan. 

Irene Otamiri är 38 år gammal och har en lång spelarkarriär bakom sig. Hon har spelat i alla ungdomslandslag samt i seniorlandslaget. Hon har även erfarenhet av spel på college i USA, något som många av de svenska landslagsspelarna också har. Idag är hon assisterande coach för IK Eos i SBL Dam.

Otamiri är en av 19 utvalda kvinnliga coacher som är en del av FIBA:s ambitiösa projekt "Empowerment of female coaches and referees". Hon får i detta projekt utbildning men också mentorskap av några av världens mest framgångsrika kvinnliga coacher.
– ”Ira”
 är den med minst coacherfarenhet i teamet, men bidrar med mycket annat. Hon har spelarperspektivet, tuffheten och klokheten, och är dessutom en coach som vill uppåt och framåt. Ira kommer att passa perfekt in i pusslet med övriga coacher, säger Joulamo. 

Kevin Taylor-Lundgren är 27 år gammal och head coach för Norrköping Dolphins i SBL Dam. Sin ålder till trots har han redan blivit utsedd till årets coach två gånger (en gång för IK Eos och en gång för Norrköping Dolphins). Han är även frekvent återkommande som ungdomslandslagscoach.
- Kevin är en mycket vass taktiker med höga ambitioner, som sin ungdom till trots redan gjort ett starkt avtryck i SBL Dam. Han har kommit upp genom ungdomslandslagsverksamheten, och är en mycket uppskattad ledare bland de som spelat för honom, säger Joulamo.
 

Robin Sandberg är 27 år och head coach för regerande svenska mästarna och seriefavoriterna Luleå Basket. Han har sedan tidigare tagit Högsbo Basket till final i SBL Dam och blev 2017 framröstad till årets coach i SBL Dam då han tränade Mark Basket. De senaste åren har hav även varit U20-landslagscoach. 
- Robin har varit runt i relativt många klubbadresser, och har på alla ställen han varit sett till att klubbetagit nästa kliv. Han är analytisk och taktiskt skicklig, och leder lag på ett förtroendeingivande sätt, säger Joulamo.

Damlandslaget första EM-kvalmatch spelas den 14 november kl 17:00 borta mot Lettland.

Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
30 sep 2022

För att möjliggöra för Euroleague-spelare att delta i VM-kvalet har...

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago