Hoppa till innehållet
Intervju med Susijengi om matchen
Intervju med Susijengi om matchen
26 oktober 2021

Intervju med Susijengi om matchen

För åtta år sedan grundades den finska hejaklacken Susijengi Fanit i Finland och två år senare Moose Nation i Sverige. Nu är det äntligen tid för dem att mötas i tävlingssammanhang när Finnkampen går av stapeln i Avicii Arena den 25 november.

 

– Mitt bästa minne är från Koper, Slovenien, i EuroBasket 2013 mot Ryssland. Vi låg under i matchens sista minut men vände sedan och vann i dubbel förlängning. Det är en sådan match du aldrig glömmer.

 

Jarkko Rönnholm beskriver Susijengi, som betyder ”vargflocken”, i sin födelse. Idén till rörelsen formades två år tidigare, när Finland tråcklat sig till EuroBasket 2011 efter ett decennium av medelmåttighet. Jarkko, som så många andra finska fans, tog då inte chansen att åka till Litauen men när möjligheten dök upp igen i nästa europamästerskap tänkte han inte missa det.

 

1 500 finnar åkte till Slovenien sommaren 2013 för att stötta de finska vargarna och de gjorde sig både hörda och sedda — inte minst bland de svenska fansen. Finland gjorde bra ifrån sig när de slog Turkiet, Ryssland och Grekland på vägen mot en hedrande niondeplats, vilket ledde till att de fick en plats i FIBA World Cup. Helt plötsligt ville varenda finne bli medlem i Susijengi Fanit.

 

– 31 januari 2014 meddelade FIBA att Finland fick ett wild card till World Cup, berättar Jarkko. Det var fantastiskt; en dröm som uppfylls. Dagen efter lottas vi in i samma grupp som USA.

 

Susijengi Fanits hade precis bildats och hade helt plötsligt 3 500 medlemmar, för alla ville ha en biljett till FIBA World Cup. Den sommaren reste 10 000 finska fans till Spanien för att bevittna sitt landslag i basketens absoluta finrum. Sportsligt gick det sådär, men stämningen var som en karneval. Jarkko Rönnholm hade hjälpt till att mobilisera de finska vargarna, som nu blev en mall för organiserade landslagssupportrar.

 

“Jag är medlem i Moose Nation. Jag är #31”

Jonas Morin, en av grundarna till svenska Moose nation, var också i Slovenien. Sverige och Finland hade båda kvalificerat sig till EuroBasket 2013 och dessutom hamnat i samma grupp. Den svenska supportbasen var stark, men bara en bråkdel i storlek jämfört med Finland. Med inspiration från Susijengi Fanit såddes fröet om Moose Nation, som sedan växte jämte varandra.

 

Jarkko Rönnholm är även medlem i Moose nation.

 

– Vi åkte över till Finland för att träffa Susijengi och deras styrelsemöte var i bastun där finska basketförbundets marknadschef satt med och planerade tillsammans med fansen, det var helt galet och vi bestämde oss för att också köra, säger Jonas Morin.

 

När Moose Nation startade såldes exklusiva medlemskap, hundra styck, med unika tröjnummer. Jarkko Rönnholm var en av dem som hängde på från allra första början.

 

– Jag är medlem i Moose Nation. Jag är #31.

 

Moose Nation och Susijengi Fanit har levt sida vid sida under åtta år och har inte mötts i tävlingssammanhang sedan den där sommaren 2013. Men nu står en plats i World Cup 2023 på spel. Gemenskapen mellan de båda supportergrupperna är tydlig och präglas av lika mycket kärlek som rivalitet. Så pass mycket att Susijengi redan nu drömmer om ett returmöte i VM.

 

– Jag har en plan, säger Jarkko Rönnholm. Planen är att både Sverige och Finland spöar Kroatien så att vi båda kan kvalificera oss till VM 2023.

 

Men innan dess ska Finland och Sverige mötas på Avicii Arena den 25 november. På läktaren blir det Susijengi Fanit mot Moose Nation. Räkna med folkfest.

 

Skribent: Johannes Grufstedt

Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
30 sep 2022

För att möjliggöra för Euroleague-spelare att delta i VM-kvalet har...

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago