Hoppa till innehållet
Motståndaren: Lettland
Motståndaren: Lettland
13 november 2021

Motståndaren: Lettland

FIBA världsranking: 24
Placering i EuroBasket 2021:
Facit i kvalet till EuroBasket 2023: 1-0
Facit mot Sverige genom tiderna: 5-13
Styrkor: Spetsspelare
Svagheter: Saknar bredd i truppen

Lettland letar efter revansch efter att just ha missat en plats till EuroBasket 2021. Två år tidigare var de, som de flesta svenska fans säkerligen minns, arrangörer och placerade i Sveriges grupp, men en förlust mot Tyskland i kvalet till EuroBasket 2021 gjorde att deras EM-biljett istället gick till Grekland.

Det är i stort sett samma trupp som återvänder för att försöka kvalificera sig till EuroBasket 2023, men denna gången är alla nyckelspelare närvarande och friska.

Stjärntrion

Elina Babkina. Anete Steinberga. Kitija Laksa. Det är den bärande trion i det lettiska landslaget. Elina Babkina (tidigare Dikaioulaku) är spelmotorn och hjärtat i laget. Hon spelar med stor vilja och befinner sig alltid i attackläge, ibland på gränsen till vårdslöst. Anete Steinberga var skadad 2019 och fick inte chansen att visa upp sig på hemmaplan, men nu är hon med och i form. Hon är otroligt skicklig och kan göra poäng från var som helst på plan. Kitija Laksa är skyttspecialisten, som inte är särskilt involverad i anfallet förutom när hon får passningen i hörnet för att avlossa en trea, men det jobbet utför hon med bravur.

Stjärntrion stod för 58 av Lettlands 62 poäng mot Israel i kvalets öppningsmatch på torsdagskvällen. Lettland vann på bortaplan, men kanske med lite större besvär än väntat. Israel öppnade matchen i en våldsam takt och vann första perioden med 20-6, men lettiskorna tog sig långsamt och metodiskt tillbaka och kunde till slut vinna med 62-56.

En första titt på det nya landslaget

Lettlands lag må se likadant ut som 2019, när de senast mötte Sverige, men det svenska landslaget är radikalt förändrat. Sveriges ledande poänggörare i den matchen var Frida Eldebrink, Amanda Zahui, Binta Drammeh och Kalis Loyd. Ingen av dessa är med och spelar på söndagen när Sverige genomgår en generationsväxling, dessutom med en helt ny coachstab.

Om Sverige ska slå Lettland kommer det behöva ske som ett lag. Det lettiska försvaret är aggressivt och de spelar med ett visst mått av chansningar. Om Sverige kan vårda bollen och sätta Lettland i rotationer, då kommer poängchanser att visa sig.

Det blir en spännande första titt på det nya svenska landslaget som du inte vill missa.

Uppkast kl 16:15. Matchen ser du på SVT.

 

Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
30 sep 2022

För att möjliggöra för Euroleague-spelare att delta i VM-kvalet har...

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago