Hoppa till innehållet
Ludde Håkanson: “Mäktigt att komma hem och se så många bry sig om svensk basket”
Ludde Håkanson: “Mäktigt att komma hem och se så många bry sig om svensk basket”
17 november 2021

Ludde Håkanson: “Mäktigt att komma hem och se så många bry sig om svensk basket”

VM-kval på hemmaplan. Sverige-Finland. Ett publikrekord i riskzonen. Det märks att det är stormatch på gång i nästa vecka och om det är någon som vet den känslan — och vet hur det är att leverera i det läget — då är det landslagsguarden Ludvig Håkanson.

Endast 25 år ung är Ludvig Håkanson redan en ärrad landslagsveteran. Han debuterade i landslaget för åtta år sedan, i samband med EuroBasket 2013 i Slovenien. Sedan dess har han gradvis växt in i kläderna och är idag den självklara point guarden som alltid ställer upp när det vankas landslagsspel. Torsdagens match mot Finland blir hans 47:e landskamp. 

Det blir också en återkomst till platsen där han levererade sin finaste insats i landslagslinnet — hittills. 23 poäng och 8 assist mot Turkiet den 24 februari 2020 var ett mästerverk kantat av delikata trepoängare. När han tänker tillbaka på den kvällen minns han först och främst glädjen av att kunna fira med släkt och kompisar efter slutsignalen. Men från matchen? 

– Buzzer-beatern i halvtid och den sista trepoängaren när det blev klart att vi skulle vinna, säger Ludvig Håkanson. Det var nått av det mäktigaste jag varit med om. 

Förhoppningsvis får han fira även efter finlandsmatchen, när han samlat ihop uppåt 70 vänner och bekanta som vill komma och se honom spela. Kanske inte så konstigt, med tanke på att han är uppväxt i Alvik, som ligger en knapp halvtimma bort med tvärbanan från Avicii Arena. Med åren har han lärt sig att fixa med all logistik i god tid innan matchen, så att han uteslutande kan fokusera på basket den 25 november. Det ser han fram emot.

– När man spelar utomlands, då blir det ännu mäktigare att komma hem och se att det är så många som bryr sig om svensk basket. Det är det roligaste man kan göra att spela så stora matcher, särskilt i Stockholm. 

Har visat fin form i Spanien

Till vardags håller Ludvig till i Bilbao, en stad byggd kring sin industrihamn i Biscayabukten i norra Spanien. Basketlaget ligger i den undre halvan av tabellen, med 3 vinster på 10 matcher, men det är i sin ordning enligt lagets förutsättningar.

– För laget skulle jag säga att vi ligger ungefär där vi ska ligga, säger Ludvig. Men personligen har det gått bra. Jag gillar min roll, får spela mycket och får stort förtroende. 

Han snittar över 20 minuter nästan 10 poäng per match i en av världens tuffaste ligor. Det förtroende kommer han behöva när han kliver ut på plan mot Finland. 

“Nu är det dags att börja prestera resultat “

Finland har varit snäppet vassare än Sverige under ganska lång tid. De kvalar regelbundet in till de internationella turneringarna och ligger för närvarande 23 platser ovanför Sverige på FIBA:s världsranking. Lagen har inte mötts i en tävlingsmatch sedan den där EM-turneringen 2013, när Ludvig gjorde sin debut i landslaget, men faktum är att stora delar av det laget fortfarande finns kvar. Inte minst coach Henrik Dettman. 

– Vi är absolut underdogs, säger Ludvig. Men om man kollar på vår trupp har vi ett bra, ungt lag. Vi har många som har spelat några år i landslaget, så nu är det dags att börja prestera resultat. 

Konstigare saker har hänt, särskilt när det svenska basketlandslaget spelar i Avicii Arena. 

Text: Johannes Grufstedt


Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.

Fält markerade med * är obligatoriska fält.

Sverige faller i Fyrishov
Sverige faller i Fyrishov
24 nov 2022

Skillnaden i utdelning på spelmål (45% mot 34%) blev för stor för att...

Motståndaren: Israel
Motståndaren: Israel
22 nov 2022

FIBA världsranking: 54Placering i EuroBasket 2021: Utslagna i kvalFacit i...

Uppdateringar i damlandslagets trupp
Uppdateringar i damlandslagets trupp
21 nov 2022

Sveriges damlandslag befinner sig på träningsläger i Uppsala inför den...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago