Hoppa till innehållet
Motståndaren: Slovenien
Motståndaren: Slovenien
26 november 2021

Motståndaren: Slovenien

FIBA världsranking: 4
Placering i EuroBasket 2017: Vinnare
Facit mot Sverige genom tiderna: 2-1
De stora namnen som är där: Klemen Prepelic
De stora namnen som inte är där: Luka Doncic, Goran Dragic, Zoran Dragic
Styrkor: Erfarna, atletiska
Svagheter: Centerpositionen

Slovenien har stått för en raketliknande framfart i basketvärlden de senaste åren. Under lång tid har de varit en stabil “mittennation” som regelbundet lyckats ta sig till kvartsfinal i mästerskap, men 2017 blev det dramatisk ändring på det. Luka Doncic presenterade sig för världen som 18-åring och ledde, jämte turnerings-MVP Goran Dragic, sitt Slovenien till guldmedalj i EM 2017. Eftersom nästa EuroBasket blev flyttat från 2021 till 2022, på grund av pandemin, är alltså Slovenien fortsatt regerande europamästare.

Varken Doncic eller någon av bröderna Dragic är med i den trupp som spelar i detta kvalfönster, eftersom de är upptagna med sina dagjobb som NBA-stjärnor, men att tro att Slovenska landslaget är handfallna utan sina toppspelare är att lura sig själv.

Slog Kroatien på bortaplan

4:e-placeringen på FIBA:s världsranking är naturligtvis grundad på Sloveniens bästa trupp. Det är med det laget de vinner EuroBasket och går till semifinal i OS. Men resten av laget kan också spela basket, och är nu dessutom fullmatade med erfarenheter från riktigt tunga matcher mot världens allra bästa motstånd.

I torsdags vann Slovenien över Kroatien med två poäng, 76-74, och det var de olympiska spelarna Klemen Prepelic, Jaka Blazic, Edo Muric och Luka Rupnik som var bärande i den vinsten. Om Sveriges match mot Finland kändes tuff och fysisk, då framstår den snarast som ett kuddkrig i jämförelse med Kroatien-Slovenien. Slovenerna satte endast 17 spelmål på hela matchen men lyckades däremot kravla sig själv till straffkastlinjen hela 43 (!) gånger, som de konverterade till 35 poäng.

Sloveniens bästa spelare är alla bollskickliga spelare på guard/forward-positionerna som kan utmana en mot en och attackera korgen, som de bevisade mot Kroatien. Om det finns någon akilleshäl är det bland deras allra största spelare, där de inte har samma kvalitet som i övriga truppen. I EuroBasket 2017 och OS 2020 förlitade de sig istället på naturaliserade centrar (Mike Tobey och Anthony Randolph), men dessa finns inte tillgängliga i kvaltruppen.

Okända för Sverige

Söndagens match blir det första tävlingsmötet mellan Sverige och Slovenien. Lagen har endast spelat träningsmatcher mot varandra och även den senaste av den varan är från 2004.

På pappret, där Slovenien är rankade 4 och Sverige 57 på världsrankingen, ser det ut som en fullständigt omöjlig uppgift. Men detta är inte den bästa versionen av Slovenien, samtidigt som Sverige svävar på moln efter att ha överlevererat mot Finland. Sverige har dessutom ett unikt övertag genom stora spelare med skicklighet. Kanske får vi se fler superstora uppställningar från Sverige, som i första perioden mot Finland när Ludvig Håkanson var ensam guard tillsammans med Cristopher Czerapowicz, Viktor Gaddefors, Alexander Lindqvist och Simon Birgander?

Missa inte fortsättningen på VM-kvalet. Uppkast mellan Slovenien-Sverige är på söndag kl 20:00. Matchen ser du på SVT24.

Sverige förlorar gastkramare på Hovet
Sverige förlorar gastkramare på Hovet
3 jul 2022

Världsstjärnan Luka Doncic kom till Sverige med sitt slovenska landslag och...

Finsk tredjeperiod sänker Sverige
Finsk tredjeperiod sänker Sverige
30 jun 2022

NBA-spelaren Lauri Markkanen frälste Finland med 22 poäng och ledde...

Allt inför NM 2022
Allt inför NM 2022
28 jun 2022

Imorgon drar Nordiska Mästerskapen igång för våra U16- och U18-landslag. I...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago