Hoppa till innehållet
Bragden i Zagreb
Bragden i Zagreb
25 februari 2022

Bragden i Zagreb

Det går inte att beskriva som något annat än en av Sveriges största vinster i modern herrbaskethistoria. Nu har Sverige en verklig chans att gå till VM.

Drazen Petrovic Basketball Center den 25 februari 2022 kommer det att pratas om under lång tid. Kroatien, rankade 21 i världen, hade all motivationen att vinna framför sin hemmapublik, men Sverige har hittat något särskilt med den här upplagan av landslaget, som spelar inspirerat försvar och sätter de viktiga skotten när det verkligen gäller. 

– Vi hade en stark inställning och vi visste vad vi ville göra, säger Mikko Riipinen. Vi fortsatte göra det och i slutet satte vi några viktiga skott. 

Med strax under sex minuter kvar av matchen var ställning 60-lika och Sverige kallar timeout efter att Gnjidic satt en utjämnande trea. Där plockade Viktor Gaddefors fram sin inre Jim Gottfridsson och tog över timeouten. 

“Vi måste vara starkare. Vi måste stå upp och ta returerna”, hördes det i TV-sändningen. 

Några sekunder räddade Denzel Andersson en retur mellan benen och Viktor Gaddefors försökte dunka över hela Kroatien på andra änden. 

Den svenska hjälten var återigen försvaret och den kollektiva insatsen. Sven Smajlagic satte en trea med 3:58 kvar att spela som var Kroatiens 63:e poäng, men Kroaterna mäktade endast med ett ynka poäng resten av matchen. 

Trög offensiv för båda lag

I en match där båda lagen hade svårt i anfallet, då var varje poäng viktig. Denzel Andersson bidrog med 13 poäng (3 av 5 på trepoängare) och Viktor Gaddefors var poängbäst med sina 16 poäng. 

Den fastbrända minnesbilden kommer troligen vara ett anfall med 6 minuter kvar av tredje perioden där Sverige inte hade någon öppning över huvud taget, men när Viktor Gaddefors får bollen med en handfull sekunder kvar på skottklockan kliver han lugnt tillbaka ett par meter bakom trepoängslinjen och hivar upp ett skott som går rakt upp och rakt ner. Det var en av många viktiga insatser som förgyllde den svenska kvällen i Zagreb. 

Returmöte på måndag

Sverige leder nu grupp C i VM-kvalen, en grupp som innehåller Finland, Slovenien och Kroatien. Eftersom Finland tidigare på kvällen besegrade Slovenien på hemmaplan har nu samtliga lag, förutom Kroatien, två vinster och en förlust. 

Den stolta basketnationen Kroatien ligger nu sist i gruppen och har förlorat en gång mot samtliga lag. Om de inte vinner returmötet mot Sverige på måndag i Norrköping, då hänger deras medverkan i VM på en ytterst skör tråd. 

Sverige, å andra sidan, kan säkra en plats i nästa steg i VM-kvalet med en vinst på måndag. Det skulle innebära att Kroatien inte kan gå förbi Sverige, och svenskarna hamnar då garanterat inte sist i gruppen. 

Kroatien - Sverige, 64-70
Poäng, Sverige: Viktor Gaddefors 16, Denzel Andersson 13, Simon Birgander 12, Tobias Borg 11, Ludvig Håkanson 5, Jonas Jerebko 4, Nicholas Spires 4, Christopher Czerapowicz 3, Melwin Pantzar 2.

Text: Johannes Grufstedt

Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
30 sep 2022

För att möjliggöra för Euroleague-spelare att delta i VM-kvalet har...

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago