Hoppa till innehållet
Finsk tredjeperiod sänker Sverige
Finsk tredjeperiod sänker Sverige
30 juni 2022

Finsk tredjeperiod sänker Sverige

NBA-spelaren Lauri Markkanen frälste Finland med 22 poäng och ledde anstormningen i tredje perioden som till slut resulterade i en bekväm vinst för vargarna, 85 - 69. Nu hänger Sveriges avancemang på en skör tråd som avgörs på söndag.

Sverige kunde inte ha bett om en bättre start på matchen. När den första perioden var slut hade Sverige satt en handfull treor, delat ut 8 assist och gjort 29 poäng. Bollen hade fart i anfallet medan det svenska försvaret fick det att se ut som att FInlands anfall rörde sig i lera. Men den första perioden skulle inte visa sig vara representativt för resten av matchen, när Sverige endast gjorde 40 poäng över de avslutande 3 perioderna.

– Grabbarna börjar jättebra, säger Sveriges förbundscoach Ludwig Degernäs. Vi får fart på bollen och får det vi vill. De gör lite andra taktiska grejor i andra halvlek och vi blir lite stillastående. Jag är nöjd med första halvleken och andra halvleken är inte tillräcklig om vi ska tävla på den här nivån, så är det, säger coach Degernäs.

Det var i den tredje perioden som Finland skruvade upp den redan höga temperaturen i Espoo Metro Arena. Finnarna hade justerat sitt pick and roll-försvar i halvtid och svenskarna hittade aldrig en bra lösning. När Sverige dessutom började ge bort bollar i anfallet ledde det till enkla kontringspoäng för Finland, något de inte hade sett skymten av i den första perioden.

– Vi tappar rytmen och vi tappar självförtroendet i andra halvlek, säger Tobias Borg. Om vi hade satt ett eller två skott i början av andra halvlek kunde det ha varit en annan match.

Svensk halvtidsledning, 46 - 43, blev snabbt ett minne blott. Finland dominerade den tredje perioden, som de till slut vann med 26 - 8. Förutom ett kort ögonblick i fjärde perioden, efter ett fyrapoängsspel från Melwin Pantzar, var ledningen under tio poäng, men Finland hämtade sig snabbt och fick på nytt ett bekvämt avstånd.


Sverige behöver hjälp för att gå vidare

Detta är kvalfönstrets tredje och sista fönster. I skrivande stund ligger Sverige tvåa i grupp C, men med styrkan av en match mer spelad än Kroatien och Slovenien, som möts senare på torsdagskvällen. För avancemang och fortsatt kvalspel krävs att Sverige placerar sig bland de tre bästa, och för det behöver Sverige en av två saker att hända: Antingen att Sverige slår Slovenien på söndag kväll, eller att Kroatien förlorar mot både Slovenien och Finland i sina återstående två matcher.

Att slå regerande europamästarana Slovenien, även på hemmaplan, vore en monumental bragd när de mönstrar Luka Doncic i uppställningen. Däremot är det inte alls omöjligt att Kroatien faller i båda sina sista matcher. Dock är det solklart att Kroatien har mest att spela för mot Finland på söndag, eftersom vargarna redan säkrat sin plats för vidare avancemang.

Missa inte matchen på söndag i Hovet, med uppkast kl 17:00.

Finland - Sverige, 85 - 69 (19-29, 24-17, 26-8, 16-15)

Poäng, Sverige: Denzel Andersson 18, Ludvik Håkanson 10, Viktor Gaddefors 9, Simon Birgander 9, Melwin Pantzar 7, Tobias Borg 7, Pelle Larsson 3, Mattias Markusson 2, Erik Rush 2, Nicholas Spires 2.

Text: Johannes Grufstedt

Sverige faller i Fyrishov
Sverige faller i Fyrishov
24 nov 2022

Skillnaden i utdelning på spelmål (45% mot 34%) blev för stor för att...

Motståndaren: Israel
Motståndaren: Israel
22 nov 2022

FIBA världsranking: 54Placering i EuroBasket 2021: Utslagna i kvalFacit i...

Uppdateringar i damlandslagets trupp
Uppdateringar i damlandslagets trupp
21 nov 2022

Sveriges damlandslag befinner sig på träningsläger i Uppsala inför den...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago