Hoppa till innehållet
Tyskland starkare och snabbare än Sverige
Tyskland starkare och snabbare än Sverige
25 augusti 2022

Tyskland starkare och snabbare än Sverige

Sverige tog en period på sig att lära sig spela utan skadade Ludvig Håkanson, och det var allt Tyskland behövde. En trög svensk offensiv i starten av matchen ger Tyskland ett tvåsiffrigt övertag som Sverige aldrig lyckas hämta in.

Det räckte inte med ett dundrande Hovet för att skaka en världsnation ytterligare en gång. Från andra perioden räknat förlorade Sverige matchen med endast 1 poäng, men dessvärre från blågult håll sett, räknas även den första perioden som Tyskland vann med 25-9. Det svenska anfallet var stillastående och villrådigt, och saknade både boll- och spelarrörelse.

– Vi ligger ett steg bakom hela matchen, säger Victor Gaddefors.

Men efter den första pausvilan visar Sverige livstecken, med betydligt högre fart i anfall som leder till bättre avslut. Defensivt lägger Sverige mycket krut på taktiken och hoppet att tyske stjärnan Dennis Schröder ska missa sina långskott, istället för att låta honom komma till korgen som han vill. Den andra perioden skulle bli den offensivt vassaste för Sverige, men trots det dröjer det hela vägen in i andra halvlek innan Sverige sätter sin första trepoängare.

– Tyskland var både starkare och snabbare än vi, säger Melwin Pantzar. Och vi satte varken treor eller straffkast.

Sverige hittar aldrig flytet i skyttet, varken nära eller långt ifrån korgen, men för att slå en världsnation som Tyskland krävs bättre utdelning än 2 satta trepoängare på 22 försök. Och även om blågult genererade betydligt fler straffkastförsök (14 mot 5), blev den slutliga poängsskörden från strafflinjen marginell (8 mot 4).

En imponerande debut

Ljusglimten på Hovet var Barra Njies landslagsdebut. 21-åringen bidrog inte bara med en smittsam energi, utan även en improvisationsförmåga och oförutsägbarhet som var oumbärlig för Sverige när skotten inte ville gå genom nätet. Till slut blev det 6 poäng, 3 returer, 3 assist och 1 steal, på bara 13 minuters speltid för Njie. Tillsammans med Pelle Larsson och Melwin Pantzar bildar de en svensk guardtrio där ingen av dem är äldre än 22 år.

Två dagars omladdning inför Israel

På söndag väntar den andra matchen i detta kvalfönster, när Sverige beger sig till Tel Aviv för att möta Israel. Även Israel förlorade på torsdagskvällen, på bortaplan mot Finland, och för båda lagen blir matchen på söndag en sån match som de verkligen behöver vinna för att kunna ha chans till avancemang från grupp J.

Missa inte matchen, med uppkast kl 20.00.

Sverige - Tyskland, 50 - 67 (9-25, 20-21, 13-8, 8-13)
Poäng, Sverige: Melwin Pantzar 11, Simon Birgander 8, Pelle Larsson 6, Barra Njie 6, Christopher Czerapowicz 5, Tobias Borg 5, Denzel Andersson 5, Viktor Gaddefors 4.

Text: Johannes Grufstedt

Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
30 sep 2022

För att möjliggöra för Euroleague-spelare att delta i VM-kvalet har...

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago