Hoppa till innehållet
Borg, Pantzar bakom svensk vinst
Borg, Pantzar bakom svensk vinst
28 augusti 2022

Borg, Pantzar bakom svensk vinst

Tack vare en explosiv andraperiod, som Sverige vinner med 15-28, kunde blågult lägga grunden till en säker bortavinst mot Israel. Än lever om hoppet om avancemang i VM-kvalet.

Det var uppfriskande för Sverige att spela mot ett lag som varken kan matcha Tyskland i storlek, snabbhet eller talang, vilket gjorde att svenskarna kunde spela med större frihet och visa en betydligt bättre anfallsbasket än det som sågs på torsdagskvällen. När Sverige endast mäktade med 50 poäng totalt mot Tyskland nådde de den milstolpen före halvtidsvilan i matchen mot Israel.

– Vi hade ett par dagar på oss för förberedelser, så jag är stolt över vår insats, säger coach Mikko Riipinen.

Trots att Israel mönstrade NBA-meriterade spelarna Deni Avdija och Yam Madar var svenskarna redo för utmaningen, och spelade utan överdriven respekt. Ledstjärnorna i Sverige var guardparet Tobias Borg och Melwin Pantzar, som tillsammans stod för 38 poäng. Borg sänkte alla fyra av sina trepoängsförsök, vilket var ett efterlängtat balsam efter det mödosamma skyttet Sverige visade upp mot Tyskland.

Även ifall Sverige tog kommandot tidigt i matchen var poängtavlan lite av en chimär. Sverige ledde med 17-10 efter de första fem spelminuterna, men det var mer ett resultat av att blågult lyckats sänka några krångliga skott medan Israel bommade sina öppna lägen. Ju längre matchen led, desto bättre blev även Sveriges spel och poängställningen kändes också mer och mer rättvis.

Den enda fläcken i protokollet var returtagningen, särskilt under egen korg. Israel fick gång på gång andrachanser och samlade totalt på sig 15 anfallsreturer i matchen. Tursamt för Sverige kunde Israel aldrig riktigt kapitalisera på sina extralägen.

En tolvpoängsvinst på bortaplan mot ett lag som ligger åtta platser högre på världsrankingen är en rejäl fjäder i hatten för Sverige. Även ifall chanserna att gå vidare till VM är små, är det en tydlig markering att Sverige hör hemma i det här sammanhanget.

Nästa fönster i november

Om lite drygt två månader spelas nästa fönster i VM-kvalet. Då spelar Sverige först borta mot Estland den 10 november och sedan returmöte mot Israel den 13 november. Med totalt fyra återstående matcher i grupp J behöver Sverige på något sätt hämta in två vinster på Slovenien för att kunna placera sig bland gruppens tre bästa lag.

Sverige - Israel, 83 - 95 (23-24, 15-28, 22-18, 23-25)
Poäng, Sverige: Tobias Bor 20, Melwin Pantzar 18, Simon Birgander 16, Christopher Czerapowicz 9, Pelle Larsson 9, Johan Löfberg 6, Denzel Andersson 6, Viktor Gaddefors 4, Pierre Hampton 4, Mattias Markusson 3.

Text: Johannes Grufstedt

Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
30 sep 2022

För att möjliggöra för Euroleague-spelare att delta i VM-kvalet har...

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago