Hoppa till innehållet
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
30 september 2022

Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut

För att möjliggöra för Euroleague-spelare att delta i VM-kvalet har Internationella Basketbollförbundet (FIBA) i ett mycket sent skede beslutat att flytta samtliga matcher i kvalet i november.

FIBA som är ansvariga för schemaläggningen av VM-kvalet och den Europeiska ligan Euroleague ligger sedan en tid tillbaka i konflikt med varandra då Euroleague inte anpassar sin liga till landslagsfönstren. Det innebär att spelare som tillhör klubbar i Euroleague inte kunnat representera sina landslag i internationella kvalfönster.

Nu har man nått en kompromiss där Euroleague gått med på att flytta några av ligans matcher i utbyte mot att FIBA flyttar VM-kvalmatcherna i november. Det innebär att våra matcher mot Israel och Estland får nya matchdagar. Uppgörelsen mellan FIBA och Euroleague gäller endast för detta fönster.

- Det är ytterst beklagligt att FIBA tar ett sådant beslut så här sent inpå matchen och är inget beslut vi står bakom. Vi har redan börjat sälja biljetter och att matchen flyttas från en söndag till en måndag kan innebära att många av våra fans har svårare att gå på matchen. Vi har tillsammans med andra länders ledningar gjort vad vi har kunnat gentemot FIBA - både skriftligt och muntligt - för att både matchen mot Estland på bortaplan och hemma mot Israel i Norrköping ska spelas som planerat, men har inte fått gehör så vi tvingas att anpassa oss till rådande beslut, säger Susanne Jidesten, Ordförande SBBF.

Det är inte bara försäljningen av biljetter som påverkas av detta beslut. Vi har höga ambitioner för att leverera ett proffsigt arrangemang i samband med våra landskamper och börjar därför planeringen av matcherna på ett tidigt stadium. Ny speldag innebär ändrade förutsättningar på flera plan.

- Vi hade velat se en bättre framförhållning från FIBA och en process där vi som ska leverera eventen som ska lyfta vår sport, redan innan beslutet fått vara med och tycka till. Dessvärre har beslutet tagits väldigt snabbt och utan att vi involverats, säger Fredrik Joulamo, Generalsekreterar SBBF.


Nya matchdagar

FIBA:s beslut innebär att Sveriges bortamatch mot Estland flyttas från torsdag den 10 november till fredag den 11 november. Hemmamötet mot Israel flyttas från söndag 13 november till måndag 14 november. Starttid för Israelsmatchen är inte fastställd i nuläget, men att den kommer spelas i Stadium Arena i Norrköping är klart. Biljettförsäljningen är just nu pausad, men kommer öppnas igen så snart ny matchtid för matchen är bekräftad av FIBA.

- Vi kommer självklart se till att de som redan hunnit köpa biljetter hålls skadelösa och får full återbetalning eller ny biljett. Vi beklagar verkligen att det blivit så här, men tyvärr står det helt utanför vår kontroll. Vi hoppas att våra fans ändå kommer inta Stadium Arena under måndagen och hejar fram Sverige till en ny vinst mot Israel, avslutar Fredrik Joulamo.

Mer information kring biljettförsäljningen till Sverige-Israel 14 november kommer snart.

Sverige faller i Fyrishov
Sverige faller i Fyrishov
24 nov 2022

Skillnaden i utdelning på spelmål (45% mot 34%) blev för stor för att...

Motståndaren: Israel
Motståndaren: Israel
22 nov 2022

FIBA världsranking: 54Placering i EuroBasket 2021: Utslagna i kvalFacit i...

Uppdateringar i damlandslagets trupp
Uppdateringar i damlandslagets trupp
21 nov 2022

Sveriges damlandslag befinner sig på träningsläger i Uppsala inför den...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago